Χάος: Ο κρατήρας της Αττικής

Στην περιοχή της Καμάριζας στο Λαύριο, μέρος του Εθνικού Δρυμού Σουνίου, ένα κυκλικού σχήματος βάραθρο προκαλεί δέος στον φυσιολάτρη που θα βρεθεί στην περιοχή για να δει από κοντά αυτό το θαύμα της φύσης!

Ο κρατήρας Χάος με κάθετα βράχια βάθους 55 μέτρων και διάμετρο 120 μέτρων, όπως λένε δημιουργήθηκε μετά από την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ντόπιους υπάρχουν διάφοροι θρύλοι που συνοδεύουν την δημιουργία του, κάτι που κάνει την επίσκεψη ακόμη πιο εντυπωσιακή και μυστηριώδη.

Ο «κρατήρας» Χάος που προκαλεί δέος. Το εντυπωσιακό δημιούργημα της φύσης στην Αττική | forkeratea.com

Ο πρώτος θρύλος θέλει την πτώση ενός μετεωρίτη στην περιοχή να δημιουργεί τον «κρατήρα», ενώ ο δεύτερος κάνει λόγο ακόμη και για εξωγήινους! Το τι θέλετε να πιστέψετε είναι αποκλειστικά δικό σας θέμα!

Αν είστε από εκείνους που παρατηρούν και την πιο μικρή λεπτομέρεια θα εντοπίσετε ζώνες πετρωμάτων, σχιστόλιθου και ασβεστόλιθου.

Δείτε τον κρατήρα στην Ελλάδα που λίγοι γνωρίζουν - Aftodioikisi.gr

Ένας κρατήρας σε σχήμα καρδιάς που απέχει μια ανάσα από το κέντρο της Αθήνας, αποτελεί ένα σπάνιο φυσικό αξιοθέατο!

Ονομάζεται Χάος και βρίσκεται στην περιοχή της Καμάριζας, πολύ κοντά στο Λαύριο. Το βάθος του φτάνει τα 55 μέτρα και η διάμετρός του τα 120 μέτρα. Ο θρύλος αναφέρει ότι δημιουργήθηκε από πτώση μετεωρίτη στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αιώνα. Φυσικά το γεγονός αυτό δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Η περιοχή είναι γεμάτη υπόγειες στοές και μεταλλευτικά τούνελ που ενδεχομένως σχετίζονται γεωλογικά με το σημείο. Έτσι εκτιμάται ότι πρόκειται για ένα βύθισμα που δημιουργήθηκε με την κατάπτωση της οροφής ενός μεγάλου σπηλαίου.

Ελληνικοί προορισμοί: Από τη Βουδιστική Στούπα μέχρι τον άγνωστο κρατήρα της Αττικής!Μυστικά μέρη που περιμένουν να τα ανακαλύψεις

Το «Έγκοιλον Χάος» όπως ονομάζεται, αποτελεί αξιοθέατο της περιοχής. Συχνά το επισκέπτονται σπηλαιολόγοι για σεμινάρια αλλά και αναρριχητές.

Χάος ανίκατε μάχαν: Ο γιγάντιος κρατήρας της Αττικής σε σχήμα καρδιάς (video) – Travelgirl

Η ομάδα Up Drones τράβηξε ένα εντυπωσιακό βίντεο του «κρατήρα» όπου φαίνονται οι ζώνες πετρωμάτων. Όπως αναφέρουν, ανάμεσα στα πετρώματα είναι ο γαληνίτης, μετάλλευμα που έδινε 99% άργυρο και 1% μολύβι. Λέγεται ότι ο τρόπος παραγωγής τόσο καθαρού άργυρου (99%) παραμένει μυστήριο. Άλλωστε στο Λαύριο έγινε η πρώτη μεταλλουργία μολύβδου και αργύρου στην Ελλάδα.

Ο χώρος είναι περιφραγμένος για την ασφάλεια των επισκεπτών.

Προηγούμενο άρθροΣήμερα Η Μεγάλη Γιορτή Του Αγίου Αλεξάνδρου
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Έφυγε Απο Τη Ζωή Η Πριγκίπισα Νταιάνα
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος