Βρυξέλλες: Musée des Instruments de Musique

Ένα μουσείο διεθνώς αναγνωρισμένο, του οποίου η συλλογή περιλαμβάνει χιλιάδες μουσικά όργανα, ευρίσκεται πλησίον του Βασιλικού Παλατιού στις Βρυξέλλες: Το Μουσείο Μουσικών Οργάνων των Βρυξελλών (Musée des Instruments de Musique).

Η χρονική αφετηρία της ιδρύσεώς του είναι το μακρινό 1877 (στις 1 Φεβρουαρίου) όταν Ινδός μουσικός δώρισε στον βασιλιά Λεοπόλδο Β΄ κάποιες  εκατοντάδες ινδικών μουσικών οργάνων και όταν το κράτος του Βελγίου αγόρασε την συλλογή του μουσικού  François-Joseph Fétis. Αυτός που ενίσχυσε σημαντικώς, ωστόσο, την μουσειακή συλλογή ήταν ο Victor-Charles Mahillon, ο πρώτος επιμελητής του Μουσείου. Ήταν τέτοια η συμβολή του που μετά τον θάνατό του το 1924, το Μουσείο είχε πάνω από 3.500 εκθέματα. Σήμερα το φημισμένο Μουσείο περιλαμβάνει 7.000 όργανα κλασσικής μουσικής

 

Το Μουσείο Μουσικών Οργάνων των Βρυξελλών συνέχισε να επεκτείνεται – είχε καταστεί μέρος των Βασιλικών Μουσείων της Τέχνης και της Ιστορίας (RMAH). Αρχικώς στεγαζόταν σε διαφορετικούς χώρους, ενώ μόλις στα τέλη της δεκαετίας του 1970 απεφασίσθη το Μουσείο να μεταφερθεί σε ένα και μοναδικό κτίριο: Αυτό ήταν το νεοκλασσικό Old England στην Βασιλική Πλατεία (Place Royale), έργο του αρχιτέκτονα Barnabé Guimard.ψΤα τελευταία είκοσι δύο έτη στεγάζεται σε ένα ιστορικής σημασίας κτίριο του 1899, του οποίου δημιουργός είναι ο αρχιτέκτονας Paul Saintenoy.

Η έκθεση των μουσικών οργάνων έχει ως εξής: Στο υπόγειο εκτίθενται τα μηχανικά όργανα, στο ισόγειο τα παραδοσιακά, στον πρώτο όροφο τα σύγχρονα ορχηστρικά και στον δεύτερο όροφο τα έγχορδα και τα πλήκτρα. Η βέλγικη ιστορία της μουσικής αλλά και μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας των μουσικών οργάνων αποτυπώνονται μέσα από την μουσειακή συλλογή.

Στους επισκέπτες παρέχεται ειδική υπέρυθρη συσκευή (ακουστικά), η οποία αναπαράγουν τον ήχο και την μελωδία των μουσικών οργάνων. Η ξενάγηση γίνεται στα Ολλανδικά και στα Γαλλικά, όχι στα Αγγλικά.

 

Προηγούμενο άρθρο“Γιορτή υιοθεσίας σκύλου” σήμερα στον Άλιμο
Επόμενο άρθροΗ Κόκκινη Παραλία στο Panjin
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Ο Γιώργος Σύρος είναι Συγγραφέας, Αρθρογράφος και Ιστορικός.