Σε έναν υπέροχο, αισθητικώς άρτιο και ζεστό χώρο γεμάτο βιβλία στην Δάφνη Αττικής παρουσίασε ο συνεργάτης του ARTme Γιώργος Σύρος το βιβλίο του «Δια Πυρός και Αίματος: Το Πολεμικό Χρονικό του 1821». Συγκεκριμένα το όμορφο book – café «Booking Hill» ήταν αυτό που φιλοξένησε τον συγγραφέα, τους ομιλητές και το κοινό.
Πρώτη έλαβε τον λόγο η ηθοποιός και διευθύντρια του ARTme, Μαρία Κορινθίου, η οποία συντόνισε με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο την βιβλιοπαρουσίαση, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην μεγάλη ιστορική σημασία της Εθνεγερσίας. Όπως τόνισε η ίδια, «το φαινόμενο του 1821 είχε κοσμοϊστορική σημασία και γι’ αυτό το λόγο είχε συγκλονίσει όλη την Ευρώπη, και όχι μόνο, με αποτέλεσμα φιλέλληνες να συρρέουν στην πατρίδα μας και να δίνουν αγώνα στο πλευρό των Ελλήνων». Άλλωστε το ARTme πρωτοτυπεί σε θέματα Πολιτισμού και Ιστορίας, έχοντας δώσει το στίγμα μας από το πρώτο κιόλας τεύχος, το οποίο και ήταν αφιερωμένο στην Έξοδο του Μεσολογγίου. Η Μαρία Κορινθίου στην συνέχεια έδωσε τον λόγο στους δύο ομιλητές.
Ο συγγραφέας και συνεργάτης του ARTme, Γιώργος Σύρος ανεφέρθη την αξία της Ιστορίας: «Η Ιστορία συνιστά ένα συνεχές νοητό πλέγμα, εντός του οποίου αναπτύσσονται διαχρονικώς διάφορες συλλογικές οντότητες. Ιστορικώς ο άνθρωπος δεν νοείται ως άτομο, αλλά ως μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας. Πάντα μέσα από αυτό το πρίσμα δρούσε.» Τόνισε επίσης ότι «Ιστορία δεν σημαίνει αποστήθιση ανούσιων λεπτομερειών και στείρα αφομοίωση αλλά ανάγκη βιωματικής ανακτήσεως του παρελθόντος. Δυστυχώς η διδασκαλία της υστερεί στην δημόσια εκπαίδευση, προκαλώντας πλήξη στους μαθητές. Το παρελθόν δεν δεσμεύει, αλλά διδάσκει και απελευθερώνει.» Έπειτα έκανε μια ιστορική ανασκόπηση, αρχίζοντας από την απόβαση του Κολοκοτρώνη στη Μάνη το 1821 μέχρι την τελευταία μάχη στην Πέτρα Βοιωτίας το 1829.
Τέλος, μίλησε ο συγγραφέας Γιάννης Δημόπουλος ξεκινώνας από το απόφθεγμα του Μάγνητα Ρήγα Φεραίου «όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται ορθά», φράση που περιέχει σημαντικές λέξεις: Ελευθερία και Λόγος. Ελευθερία είναι ευθύνη. Οι Έλληνες επωμίσθηκαν τεράστιες ευθύνες με όπλο τους την γλώσσα, μια γλώσσα που γράφεται και μιλιέται από την εποχή του Ομήρου» Μάλιστα στον απόηχο της Ημέρας της Γυναίκας ο ομιλητής έκανε αναφορά σε σχετικώς άγνωστες, εμβληματικές δε, γυναικείες μορφές όπως η Πανωραία Χατζηκώστα αλλά και στις ηρωικές πράξεις των γυναικών κατά την Έξοδο προς την αθανασία στο Μεσολόγγι.