Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Μία από τις πρώτες θέσεις, και συγκεκριμένα την τρίτη, καταλαμβάνει η Ελλάδα για την ποιότητα των νερών στις ακτές της στην ετήσια έκθεση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΟΠ).

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση, η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης της Ευρώπης έχει βελτιωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, και σχεδόν το 85% των τοποθεσιών κατατάσσονται πλέον ως «εξαιρετικές».

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Η ετήσια έκθεση παρακολούθησε σχεδόν 22.000 σημεία κολύμβησης στην ενδοχώρα και τις παράκτιες περιοχές στα κράτη μέλη της ΕΕ, την Αλβανία και την Ελβετία το 2021. Το Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας αποχωρήσει από την ΕΕ, απουσίαζε από την έκθεση για πρώτη φορά.

Η Αυστρία, γνωστή για τις πολλές όμορφες λίμνες της, συμπεριλαμβανομένων των αλπικών νερών του Achensee στο Τιρόλο και της σμαραγδένιας απόχρωσης Weissensee στην Καρινθία, βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης, με το 97,7% των νερών της να χαρακτηρίζονται ως άριστα.

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Ακριβώς από πίσω στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα βρίσκονται τέσσερα αγαπημένα μέρη της Μεσογείου για διακοπές: Μάλτα, Ελλάδα, Κροατία και Κύπρος. Η Δανία και η Γερμανία είναι οι άλλες χώρες όπου περισσότερες από εννέα στις 10 τοποθεσίες έλαβαν την κορυφαία βαθμολογία.

Η Πορτογαλία βρίσκεται στο Νο. 10, με 88,5%, ενώ η Ιταλία (87,9%) και η Ισπανία (87,4%) βρίσκονται στη 12η και 13η θέση αντίστοιχα.

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Το hotspot για τον τουρισμό η Γαλλία ακολουθεί πιο κάτω στην κατάταξη, με 75,7%, ενώ η Πολωνία κατέλαβε τη χαμηλότερη θέση με μόλις 44,5%, έχοντας κάποια απόσταση πίσω από τη Σλοβακία με 50% και την Ουγγαρία με 60,2%.

Η αξιολόγηση συντάχθηκε από τον ΕΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι τοπικές και εθνικές αρχές έλαβαν δείγματα νερού κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και τα ανέλυσαν για τους τύπους βακτηρίων που υποδηλώνουν ρύπανση από τα λύματα και την κτηνοτροφία.

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια τα νερά κρίθηκαν«άριστα», «καλά», «επαρκή» ή «φτωχά», σύμφωνα με τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το κολύμπι σε νερά που κατατάσσονται ως «φτωχά» μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια, εάν γίνει κατάποση του νερού, οι κολυμβητές μπορεί να εμφανίσουν πόνους στο στομάχι ή διάρροια.

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Η Γαλλία είχε συνολικά 99 σημεία κολύμβησης που βαθμολογήθηκαν ως «φτωχά», πράγμα που σημαίνει ότι έπρεπε να κλείσουν όλη την επόμενη κολυμβητική περίοδο, με μέτρα που ελήφθησαν για τη μείωση της ρύπανσης και την εξάλειψη των κινδύνων για την υγεία.

Οι τοποθεσίες που έχουν χαρακτηριστεί «φτωχές» για πέντε συνεχόμενα χρόνια πρέπει να κλείσουν οριστικά, αυτό συνέβη σε 31 σημεία κολύμβησης στην Ιταλία, οκτώ στη Γαλλία και δύο στην Ολλανδία.

artme Αυτά είναι τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη.

Ο κανόνας αυτός αποτελεί μέρος της οδηγίας για τα ύδατα κολύμβησης που εγκρίθηκε το 2006 και είχε ως αποτέλεσμα το ποσοστό των εξαιρετικών τοποθεσιών να αυξάνεται συνεχώς από τότε. Η ποιότητα των υδάτων της ΕΕ είναι γενικά υψηλή με τα ελάχιστα πρότυπα ποιότητας του νερού να πληρούνται στο 95,2% όλων των τοποθεσιών που αξιολογήθηκαν.

Τα καθαρότερα νερά για κολύμβηση στην Ευρώπη

  1. Αυστρία (97,7%)
  2. Μάλτα (96,6%)
  3. Ελλάδα (95,8%)
  4. Κροατία (95,7%)
  5. Κύπρος (93,3%)
  6. Δανία (91,9%)
  7. Γερμανία (90,4%
  8. Βουλγαρία (89,8%)
  9. Λιθουανία (89,2%)
  10. Πορτογαλία (88,5%)
Προηγούμενο άρθρο«Πόλεις και Θάλασσα»: Η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Βαρσαμούδη.
Επόμενο άρθροJulianne Moore: Θα είναι πρόεδρος στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος