ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥ: EUGENE DELACROIX

ΤΕΥΧΟΣ 1ο – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2022

ISSN:2944-9316

Το πρώτο έντυπο και digital τεύχος του ARTme ξεκινάει με το τεύχος Απριλίου, αφιερωμένο στην μεγάλη έξοδο του Μεσολογγίου που έλαβε μέρος στις 10 Απριλίου του 1826.
Μία σημαντική ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, που σηματοδότησε την απελευθέρωση της από τον Τουρκικό ζυγό και υπήρξε καταληκτική για την νίκη της προς την ελευθερία.

Ο διάσημος Γάλλος ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, φιλέλληνας και γοητευμένος από την Ελλάδα, εμπνεύστηκε από το ολοκαύτωμα του Μεσολογγίου και δημιούργησε μία σειρά από έργα που ευαισθητοποίησαν παγκόσμια και ανάγκασαν μέχρι και τις μεγάλες δυνάμεις να προβούν σε άμεσες λύσεις για την λήξη του πολέμου.
Ένα από τα πιο σπουδαία και γνωστά του έργα είναι ο πίνακας « Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» (La Grèce sur les ruines de Missolonghi), εμπνευσμένο από την μάχη των Ελλήνων στην τρίτη πολιορκία του Μεσολογγίου.

Εικονίζει την προσωποποίηση της ηρωικής Ελλάδας. Φοράει ελληνική παραδοσιακή φορεσιά, ξεκούμπωτη στο στήθος και εμπνευσμένος από τα χρώματα της ενδυμασίας της Παναγίας.
Είναι στραμμένη προς τον θεατή με τα χέρια σε στάση απόγνωσης αλλά και προσευχής , και το πρόσωπο σε τρία τέταρτα στραμμένο προς τα αριστερά. Στέκει όρθια, περήφανα, επάνω στα ερείπια του Μεσολογγίου, που έχουν καταπλακώσει έναν αγωνιστή. Στο βάθος ένας άνδρας, αντίπαλος στρατιώτης με κίτρινο τουρμπάνι που συμβολίζει τον εχθρό καρφώνει μια σημαία στο έδαφος. 

Στο εξώφυλλο του περιοδικού η αναπαράσταση του πίνακα από την Μαρία Κορινθίου ως Ελλάδα, φορώντας παραδοσιακή ενδυμασία από τις παραδοσιακές φορεσιές Σταματίνα Μπογέα και με την οπτική μάτια από τον βραβευμένου Μεσολογγίτη φωτογράφου Νίκο Σιάμο, το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό.

Μαρία Κορινθίου: Eugène Delacroix"Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου"

Ξεφυλλίστε τις σελίδες και τα τεύχη του ARTme με το FlipARTme, και περιηγηθείτε στον “κόσμο” των τεχνών και του πολιτισμού σε digital μορφή.

LIAM IRELAND: THE CULTURE ISSUE

Από την Μαριάννα Διακομανώλη

Εξώφυλλο: Μαρία Κορινθίου
Φωτογραφία: Νίκος Σιάμος
Ενδυματολογικό: Παραδοσιακές φορεσιές Σταματίνα Μπογέα
Υποδήματα λαϊκής τέχνης: Τσαρουχοποιία «Η Ρούμελη»
Μακιγιάζ: Ειρήνη Διπλάρου
Μαλλιά: Όλγα Σαρματζή
Κατασκευές: Felizol Art&Desing
Καμβάς: VipArt
Art director: Μαρία Κορινθίου
Interview: Μαρία Χαρίτου
Graphic design: Μαρία Σταμπούλη
Backstage photography/Video: Μαριάννα Διακομανώλη
Βοηθός Παραγωγής: Κωσταντίνος Φρίγγας
Studio: Aikor Studio
Παραγωγή: Aikor Productions