Μπορεί το παιδικό όνειρο πολλών να γίνουν James Bond να μην ευοδώθηκε, ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για να «μυηθούν», έστω, στην τέχνη της κατασκοπείας.
Το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ βρίσκεται στην ιστορική πλατεία L’Enfant Plaza, στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ουάσιγκτον, με γωνιώδη μαύρο όγκο, λοξές κόκκινες κολώνες και ζιγκ-ζαγκ υάλινο τοίχο. Είναι το πρώτο μουσείο στον κόσμο που, κτηριακά, κατασκευάστηκε ειδικά για το θέμα.
Με 13.006 τετραγωνικά μέτρα, αποτελείται από ένα γωνιώδες μαύρο κουτί, εγκιβωτισμένο σε έντονα κόκκινες κολώνες, ύψους 21 μέτρων. Η κτιριακή δομή «ανοίγει» προς τα έξω καθώς υψώνεται, μοιάζοντας με ανάποδο τραπέζιο. Στο εσωτερικό, 3.251 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, σε διάφορα επίπεδα.
Οι επισκέπτες οδηγούνται στον τελευταίο όροφο και, στη συνέχεια, εξερευνούν το μουσείο κατεβαίνοντας. Επιπλέον, διαθέτει ειδικό εκθεσιακό χώρο, θέατρο, χώρο για μόνιμη έκθεση και χώρο για μελλοντική «Operation Spy», που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με κατασκόπους και κατασκοπευτικές μεθόδους ήδη από την εποχή του Μωυσή και της Αρχαίας Ελλάδας.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται, βεβαίως, στους δύο παγκόσμιους πολέμους και στον Ψυχρό Πόλεμο. Ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν και οι «βιτρίνες» διάσημων κατασκόπων. Ένας από αυτούς είναι και ο Μόε Μπεργκ, για τον οποίο γνωρίζαμε, μέχρι να πεθάνει, πως ήταν μόνο ένας πολύ καλός παίκτης του μπέιζμπολ και όχι ένας Αμερικανός πράκτορας.
Η ζωή του, μάλιστα, έγινε και ταινία μετον τίτλο «Υπεράνω πάσης υποψίας». Το εν λόγω μουσείο, βέβαια, ακροβατεί μεταξύ πραγματικότητας και κινηματογράφου, καθώς μεγάλο μέρος των εκθεμάτων του είναι αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν σε ταινίες κατασκόπων. Αυτά, ωστόσο, είναι αληθινά, π.χ. το παπούτσι-τηλέφωνο του Μάξγουελ Σμαρτ από τη σειρά κατασκοπείας «Get Smart».
Στο μουσείο μπλέκεται το μυθικό με το πραγματικό, το σοβαρό με το αστείο, ξεκινώντας από την σατυρική τηλεοπτική σειρά κατασκοπείας «Μάξουελ Σμαρτ» μέχρι την εκδοχή του Τζέιμς Μποντ, μαζί με περιγραφές για το πώς η τραγουδίστρια Ζοζεφίν Μπέικερ χρησιμοποιούσε τις παρτιτούρες για να στέλνει τα μυστικά των Συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και πώς πέντε Βρετανοί απόφοιτοι του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ πρόδωσαν τη χώρα τους στη Σοβιετική Ένωση.
Το Διεθνές Μουσείο Κατασκοπείας είναι ένα ιδιωτικό μουσείο αφιερωμένο στην ιστορία και τον σύγχρονο ρόλο της κατασκοπείας, το οποίο διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή από αντικείμενα κατασκοπείας.