Ο γλύπτης ΤΑΚΙS, που φέρει το όνομα του διάσημου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό γλύπτη Παναγιώτη Βασιλάκη,το 1964 αγοράζει μια έκταση περίπου 10 στρεμμάτων στο λόφο Γεροβουνό, ο οποίος βρίσκεται στους πρόποδες της Πάρνηθας ύψους 175 μέτρων, 19 μέτρα ψηλότερος από αυτόν της Ακρόπολης.Ορμώμενος από τα ισχυρά μαγνητικά πεδία του λόφου, ο TAKIS ξεκινά τις εργασίες κατασκευής ενός κοινωφελούς οργανισμού με σκοπό την προώθηση της τέχνης και των επιστημών. Το Κέντρο Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.), όπως είναι σήμερα γνωστό, ιδρύεται το 1986, ενώ επίσημα εγκαινιάζεται το 1993.
Γλυπτά σε μια συνεχή αέναη κίνηση, σχεδόν χορογραφημένη που στέκουν αγέρωχα στην είσοδο του χώρου του Ιδρύματος Τakis – Κέντρου Ερευνών για την Τέχνη και τις Επιστήμες με την προσωπογραφία του στον τοίχο, μια μοντέρνα street art εικόνα. Όχι σε δημόσιο χώρο, εδώ στον δικό του, στο δικό του σπίτι που το 1964 αγόρασε.
Ένα σημείο ξεχωριστής γεωγραφικής θέσης γι’ αυτό και στο παρελθόν ονομαζόταν Ιερό Βουνό. Εδώ βρίσκεται το δικό του ίδρυμα, το δικό του Μουσείο με βασική πρόθεση την προώθηση της τέχνης και των επιστημών.
Σκοπός του Ιδρύματος είναι η προώθηση της γνώσης και της εκτίμησης των εικαστικών τεχνών στο ευρύ κοινό, καθώς και η παροχή υπηρεσιών, χώρων και προγραμμάτων υποστήριξης της εκπαίδευσης και της σύγχρονης τέχνης
Οι ξεναγοί με κέφι, όρεξη και αρκετή γνώση του έργου του καλλιτέχνη μας οδηγούν στο εσωτερικό του κτιρίου που ο ίδιος ο καλλιτέχνης με μεράκι επιμελήθηκε για να φιλοξενεί τη συλλογή του αλλά και να απολαμβάνει ο ίδιος στις δικές του προσωπικές στιγμές.
Έργα ζωγραφικής, γύψινες προτομές, τηλεμαγνητικά έργα, εγκαταστάσεις που θυμίζουν εφευρέσεις από όλες τις φάσεις της καλλιτεχνικής του σταδιοδρομίας. Τα πλησιάζουμε και αμέσως αντιλαμβανόμαστε ότι εδώ δεν υπάρχει τίποτα απολύτως στατικό. Ο Takis έχει απωθήσει οποιαδήποτε σύμβαση με τα παραδοσιακά γλυπτά, έχει καταργήσει κάθε σύνορο που ορίζει την τέχνη του. Έχει πειραματική πρόθεση, παιχνιδιάρικη διάθεση.
Στο βάθος του λόφου, από τον οποίο ανοίγεται μια υπέροχη θέα προς την Αθήνα, διακρίνονται τα γλυπτά έργα, και τα κατάλευκα, φωτεινά κτίρια του Κέντρου, που φαντάζουν σαν κομμάτια κάποιας σπαζοκεφαλιάς.
Κύριοι χώροι του Ιδρύματος είναι το Μουσείο του, το ανοικτό θέατρο Θέατρο, οι Κήποι και τα Εργαστήρια του Τάκι, τα οποία διακοσμούνται από χαρακτηριστικά έργα όλων των χρονικών περιόδων της δημιουργικής δραστηριότητας του μεγάλου καλλιτέχνη, αρχής γενομένης από το 1946 έως και το 2017: γύψινα μπούστα, σφυρήλατα γλυπτά, τα Αιολικά, Σινιάλα του Takis, καθώς και μουσικά Γλυπτά – όργανα, μαγνητικοί τοίχοι, ερωτικά γλυπτά.
Άλλωστε την προσοχή του επισκέπτη διεκδικεί όχι μόνο το εργαστήριο του Τάκι, αλλά και περισσότερες από 1.000 ιστορικές φωτογραφίες, συνεντεύξεις, αλληλογραφία κ.α.
Μία χορδή κιθάρας τεντωμένη σε ένα πάνελ και μία μεγάλη βελόνα που αιωρείται μπροστά της και μετακινείται με τη χρήση μαγνητών. Παράγει μυστήριες δονήσεις και μελωδίες, που μεταδίδονται στον χώρο. Όλα βρίσκονται υπό αμφισβήτηση. Έλξη και απώθηση. Ορατό και αόρατο.
Το Ίδρυμα Τάκις αποτελεί ιδανικό χώρο για στοχασμό και έρευνα. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για να γνωριστούν με τα έργα και με την ιστορία της τέχνης γενικότερα.
Αν η ζωγραφική και η γλυπτική βρίσκονται μέσα στο φάσμα των ενδιαφερόντων σας, τότε η επίσκεψη στο Ίδρυμα Τάκις θα αποτελέσει για σας σίγουρα μια ποιοτική ανάπαυση υψηλού αισθητικού επιπέδου.
Τέχνη και τεχνολογία, χέρι χέρι σε ένα κοινό δρόμο πρωτοπορίας. Μια δημιουργία στατικών αντικεμένων, που θέλουν να παίξουν με τα γλυπτά με έναν διαφορετικό τρόπο, και ο μαγνητισμός αλλά και ο ηλεκτρισμός είναι οι βοηθοί που θα απογειώσουν την σκέψη σου!
Διεύθυνση: Δερβενακίων Τέρμα, Αθήνα 134 51 Τηλέφωνο: 21 0238 9019