Μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών γι’ αυτό το μείζον θέμα.
Η Εθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών – μία κοινή πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Safe Water Sports – θεσπίστηκε με το άρθρο 19 του νόμου 4597 (ΦΕΚ 35α της 28ης Φεβρουαρίου 2019).
Έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 11 Μαΐου, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για το μείζον θέμα των θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών.
Στη χώρα μας με τα 13.676 χιλιόμετρα ακτογραμμής, συμβαίνουν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 300 περιστατικά θανάτων στη θάλασσα, πολλά από τα οποία οφείλονται στην απουσία γνώσης βασικών κανόνων κολύμβησης και κυκλοφοριακής συμπεριφοράς με σκάφος.
Σύμφωνα με την Έκθεση του Παρατηρητηρίου Ατυχημάτων, το 2021 ήταν η πρώτη χρονιά, από το 2017 που το Παρατηρητήριο έχει στοιχεία, κατά την οποία δε σημειώθηκε κανένα θανάσιμο ατύχημα σε θαλάσσια σπορ και μέσα αναψυχής. Επίσης, συνολικά, τα θανάσιμα ατυχήματα στη θάλασσα μειώθηκαν κατά 11% σε σχέση με το 2019.
Ο οργανισμός είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που έχει ως βασικούς στόχους την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις δραστηριότητες (αθλητικές και ψυχαγωγικές) στο νερό, με ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ασφάλειας και πρόληψης των ατυχημάτων, καθώς και την ενίσχυση του ευρύτερου θεσμικού πλαισίου για την ασφάλεια στη χώρα μας.
Το Safe Water Sports έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο προσφέρει – μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία – όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την ασφάλεια στη θάλασσα, το κολυμβητήριο και τα θαλάσσια σπορ.
Οι δραστηριότητες του προγράμματος είναι διαθεματικές (π.χ. ελληνική γλώσσα, ξένη γλώσσα, μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, πληροφορική, εικαστικά, φυσική αγωγή) και μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος (ευέλικτη ζώνη).
Τέσσερις είναι οι βασικοί άξονες δραστηριοποίησης του Safe Water Sports:
H υποστήριξη του έργου της πολιτείας (Λιμενικό Σώμα) για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της τήρησης των κανόνων ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο, μέσω ενός Πληροφοριακού Συστήματος που έχει παραχωρήσει εντελώς δωρεάν το Safe Water Sports.
H εκπαίδευση παιδιών και νέων σε σχολεία, κατασκηνώσεις, κολυμβητήρια, παραλίες κ.λπ. 40.000 μαθητές ενημερώθηκαν – εκπαιδεύτηκαν το 2018 μέσω των διάφορων εκπαιδευτικών μας δράσεων. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Safe Water Sports έχει την έγκριση του Υπ. Παιδείας.
Η ενημέρωση – ευαισθητοποίηση πολιτών μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και ειδικών ενημερωτικών δράσεων.
Η πιστοποίηση επιχειρήσεων θαλασσίων σπορ με το ιδιωτικό πρότυπο «watersports certified quality» σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas.
Στο πλαίσιο των δράσεών του, ο Οργανισμός έχει αναπτύξει το Safe Water Sports app, μία δωρεάν ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης των πολιτών, διαθέσιμη σε Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά.
Μέσω αυτής, ο πολίτης μπορεί εύκολα με το πάτημα ενός πλήκτρου να βρει χρήσιμες πληροφορίες για την Ελλάδα & την Κύπρο, όπως τις χαρτογραφημένες από κοινού παραλίες με το Λιμενικό Σώμα και τα χαρακτηριστικά τους, όλες τις νόμιμες επιχειρήσεις θαλασσίων σπορ, κανόνες ασφαλείας κ.ά.
Επίσης, σήμερα θα παρουσιαστεί η καινοτόμος εφαρμογή «LifeguardRescue» app η οποία καταγράφει σε πραγματικό χρόνο τις διασώσεις & την παροχή πρώτων βοηθειών στις παραλίες από τους ναυαγοσώστες.