Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2022 «Η Δύναμη των Μουσείων»

Στις 18 Μαΐου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων με θέματα που αφορούν στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Για το 2022 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα  «Η Δύναμη των Μουσείων».

Ο Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2022 στις 18 Μαΐου 2022, με τον γενικό τίτλο «Η Δύναμη των Μουσείων» και διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων στα μουσεία του, ενώ στο MOMus -Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα διεξαχθεί η κεντρική εκδήλωση εορτασμού της ημέρας.

Στο μουσείο, παρουσία της υπουργού κας Λίνας Μενδώνη θα πραγματοποιηθεί ο εορτασμός για τη Διεθνή ημέρα Μουσείων 2022 με ομιλίες για το θέμα του εορτασμού: Η Δύναμη των Μουσείων ενώ θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση από το γυναικείο φωνητικό σύνολο Cantus Arte του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης. Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος. Ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα: 1. Βιωσιμότητα, 2. Καινοτομία – νέες τεχνολογίες – προσβασιμότητα, 3. Ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης.

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού με αυτό το σκεπτικό συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων εστιάζοντας στην συμβολή των μουσείων στα ζητήματα Καινοτομίας – νέων τεχνολογιών – προσβασιμότητας και κοινωνικής ένταξης προσκαλώντας μία ομάδα μαθητών διαπολιτισμικού σχολείου σε μία εκπαιδευτική δράση στην μόνιμη έκθεση.

Επίσης, καλεί το κοινό να παρακολουθήσουν στο κανάλι του Μουσείου στο youtube (https://youtu.be/xCWTFe4WR6E) την ψηφιακή εγκατάσταση που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Φιλελληνισμοί, 1780-1860».

Ακόμη, σε συνδιοργάνωση με το Σωματείο Φίλων Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται στο κεντρικό αίθριο του Μουσείου από τις 20:00 έως τις 21:30 βραδιά τάνγκο με τίτλο “Χορεύοντας με τη φωνή, τραγουδώντας με το χορό!”. Μια βραδιά αφιερωμένη στα τραγούδια του τάνγκο, μέσα από τραγούδια του μεσοπολέμου, γαλλικές μελωδίες των Edith Piaf, Kurt Weill, Astor Piazzola και άλλες κινηματογραφικές αναφορές. Τραγούδι: Άλκηστις Τόγια, Πιάνο: Κανάρης Κεραμάρης. Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων. Κρατήσεις  στο thessistorikokentro@gmail.com

Στις εκδηλώσεις της ημέρας συμμετέχουν όλα τα μουσεία του Οργανισμού, η συμμετοχή στις δράσεις για το κοινό (απαιτούνται δηλώσεις συμμετοχής) είναι δωρεάν και η είσοδος στους χώρους των μουσείων για το Σάββατο 18 Μαΐου 2022 είναι ελεύθερη.

Προηγούμενο άρθροΕθνική Ημέρα Πρόληψης Θαλάσσιων Ατυχημάτων και Πνιγμών.
Επόμενο άρθροNina Kraviz Live στο Bolivar.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος