Τέσσερα χρυσά σκουλαρίκια, δύο λωρίδες από φύλλα χρυσού και 39 ασημένια νομίσματα, που χρονολογούνται χιλίων ετών, συνθέτουν ένα μοναδικό μεσαιωνικό χρυσό θησαυρό, που ανακάλυψε ένας Ολλανδός ιστορικός χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων.

Ειδικότερα, την ανακάλυψη των ευρημάτων αυτών, ανακοίνωσε την Πέμπτη (9/3) το Βασιλικό Μουσείο Αρχαιοτήτων της Ολλανδίας, με τον 27χρονο ιστορικό Λορένζο Ρούιτερ, να δηλώνει πως εντόπισε τον εντυπωσιακό αυτό θησαυρό, στο Χούγκγουντ, μια μικρή πόλη στην ολλανδική επαρχία της Βόρειας Ολλανδίας.

Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ρούιτερ, ανέφερε χαρακτηριστικά «ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ανακάλυψα κάτι τόσο πολύτιμο. Δεν μπορώ να το περιγράψω, πραγματικά.

Δεν περίμενα ότι θα ανακάλυπτα ποτέ κάτι τέτοιο», ενώ πρόσθεσε πως ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει κρυφή την ανακάλυψή του για σχεδόν δύο χρόνια, έως ότου το μουσείο προχωρήσει στην πλήρη αξιολόγησή τους.

Οι εμπειρογνώμονες, όμως, του Βασιλικού Μουσείου Αρχαιοτήτων, χρειαζόταν το χρόνο να καθαρίσουν, να ερευνήσουν και να χρονολογήσουν τα αντικείμενα αυτά, ενώ μόλις τώρα διαπίστωσαν πως το πιο πρόσφατο νόμισμα από τη συλλογή χρονολογείται γύρω στο 1250 μΧ, οδηγώντας τους στο συμπέρασμα πως περίπου εκείνη την περίοδο ήταν που θάφτηκε ο θησαυρός.

Μέχρι εκείνη την εποχή, τα κοσμήματα ήταν ήδη ηλικίας δύο αιώνων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το μουσείο, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να ήταν ένα «ακριβό και λατρεμένο απόκτημα».

Ενώ θα παραμείνει μυστήριο γιατί ακριβώς ο θησαυρός θάφτηκε, το μουσείο επεσήμανε ότι εκείνη την περίοδο, στα μέσα του 13ου αιώνα, το Χούγκγουντ ήταν το επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ των ολλανδικών περιοχών Δυτικής Φρισλάνδης και Ολλανδίας.

Ο Ρούιτερ, από την πλευρά του, εκτιμά πως ότι είναι πιθανό κάποια ισχυρή προσωπικότητα εκείνη την εποχή να έθαψε τα πολύτιμα αντικείμενα στην προσπάθειά του να τα προστατεύσει και με την ελπίδα να τα ανακτήσει μόλις θα έκρινε ότι αυτό ήταν ξανά ασφαλές.

Δεδομένης της αρχαιολογικής του αξίας, ο θησαυρός δανείστηκε στο μουσείο όπου και θα εκτεθεί, αλλά θα παραμείνει επίσημη ιδιοκτησία του Λορένζο Ρούιτερ, που τον ανακάλυψε.

Προηγούμενο άρθροΟ Πάνος Μουζουράκης τραγουδά Λουκιανό Κηλαηδόνη
Επόμενο άρθροΕκπαιδευτικό Πρόγραμμα από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Αμαρουσίου
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος