Νόησις-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας

Το Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μεταμορφώθηκε τα τελευταία 10 χρόνια στο κέντρο Noesis, που περιλαμβάνει σε μια τεράστια έκταση στην Θέρμη της Θεσσαλονίκης όσα θα θέλατε να ξέρετε για τις επιστήμες και την τεχνολογία.

Εγκαταστάσεις – Noesis

Από τις πρωτότυπες μεταφορές των τεχνολογικών καινοτομιών της αρχαίας Ελλάδας στην σύγχρονη εποχή, την «ονειροπόληση» μέσα από το ψηφιακό Πλανητάριο, τις αστροφωτογραφίες και την εικονική πραγματικότητα μέχρι το τεχνοπάρκο με απτές εκδοχές του ηλεκτρισμού, του μαγνητισμού και των οπτικών φαινομένων και τον χώρο-show point με live πειράματα θετικών επιστημών, το Noesis υπόσχεται μουσειακές εμπειρίες που πολύ απέχουν από τον χαρακτηρισμό «ξερές» και «στείρες».

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας - thesstour.gr

Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ αποτελεί ένα  κοινωφελές, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα, που προβάλλει τον  τεχνικό πολιτισμό και δημιουργεί για το ευρύ κοινό το κατάλληλο περιβάλλον για την  ενημέρωσή του γύρω από τις εξελίξεις της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας – Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ): Επίσημος διαδικτυακός τόπος

Ξεκίνησε την  πορεία του το 1978 ως Τεχνικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το 2001 εξελίχθηκε στον  σημερινό φορέα ΝΟΗΣΙΣ και υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και  Θρησκευμάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι το ΝΟΗΣΙΣ απέσπασε δύο ύψιστες διεθνείς  τιμητικές διακρίσεις, από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων  (ECSITE – The European Network of Science Centers and Museums) και από τη  σημαντικότερη παγκοσμίως ένωση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Κέντρων (ASTC – Association of Science – Technology Centers) για το πρόγραμμα φιλοξενίας  προσφύγων που εφαρμόζει από τον Σεπτέμβριο 2016.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ η Επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου

Παράλληλα, ο φορέας κατέχει κύριο ρόλο σε συλλογικά όργανα του κλάδου  δραστηριοποίησής του, καθώς έχει εκλεγεί μέλος του Δ.Σ. του ECSITE δύο φορές και  μέλος του Δ.Σ. της μεγαλύτερης διεθνούς Ένωσης Τεχνολογικών Κέντρων και Μουσείων  CIMUSET – ICOM (International Committee for Museums and Collections of Science  and Technology).

Κτίρια Εντός -NOESIS

Το ΝΟΗΣΙΣ διαθέτει: Αμφιθέατρο, 200 θέσεων, για τη διεξαγωγή συνεδρίων, εταιρικών παρουσιάσεων,  εκδηλώσεων κλπ., Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που φιλοξενεί κατά  διαστήματα εκθέσεις από άλλα Μουσεία και πολιτιστικούς φορείς της Ελλάδας και  του εξωτερικού, Βιβλιοθήκη με σχετική βιβλιογραφία και νησίδα Η/Υ (διαδίκτυο με 1Gb) και Εργαστήριο Ψηφιακών Παραγωγών, για τη δημιουργία εσωτερικών multimedia παραγωγών.

Αρχική Σελίδα – Noesis

Στο ΝΟΗΣΙΣ οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν προβολές: στο ψηφιακό  Πλανητάριο, 160 θέσεων, στον Κινηματογράφο Ευρείας Οθόνης (Κοσμοθέατρο), 300 θέσεων, με προβολή  ταινιών δύο και τριών (3D) διαστάσεων, στον Προσομοιωτή  Εικονικής Πραγματικότητας, 18 θέσεων, με προβολή ταινιών  δύο και τριών (3D) διαστάσεων.

Αναβάθμιση εξοπλισμού του Πλανηταρίου – Noesis

Επίσης, μπορούν να επισκεφθούν το Μουσείο Τεχνολογίας που περιλαμβάνει: Την έκθεση Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, μοναδική στο είδος της, που καλύπτει  χρονικά από την προϊστορική περίοδο μέχρι τους ελληνιστικούς και βυζαντινούς  χρόνους. Το  Τεχνοπάρκο , με εκθέματα αλληλεπίδρασης, όπου ο επισκέπτης έχει τη  δυνατότητα να ανακαλύψει και να κατανοήσει επιστημονικές γνώσεις με τρόπο  διαδραστικό και διασκεδαστικό.Το Εκθετήριο Αυτοκινήτων, με χαρακτηριστικά δείγματα της ιστορίας του  αυτοκινήτου.

Το Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ ανάμεσα στα 16 καλύτερα μουσεία της Ευρώπης (ΦΩΤΟ)

Στο χώρο λειτουργούν Cafe και Εστιατόριο, με εξαιρετική θέα προς την πόλη,  καθώς και Καταστήματα Πώλησης εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ειδικών εκδόσεων και  αναμνηστικών.

6ο χλμ. Θεσσαλονίκης-Θέρμης, τηλ: 2310 483000, λειτουργία: Τρίτη ως ΚυριακήΠροτιμήστε τα σαββατοκύριακα, καθώς οι μαθητικές επισκέψεις μονοπωλούν τις καθημερινές. 

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Αθηναίων παρουσιάζει το νέο λειτουργικό και εύχρηστο portal cityofathens.gr
Επόμενο άρθροΟμαδική έκθεση “Η Ύδρα έμπνευση για νέους καλλιτέχνες…”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος