Το 23ο Φεστιβάλ Νάξου έρχεται στον Πύργο Μπαζαίου από τις 20 Ιουλίου έως τις 8 Οκτωβρίου.

Το Φεστιβάλ Νάξου στη μακρόχρονη πορεία του διατηρεί σταθερά τον προσανατολισμό του στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, μέσα από εκλεκτές επιλογές διακεκριμένων εκπροσώπων από όλο το φάσμα των τεχνών και συνεργασίες με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με στόχο πάντα την ψυχαγωγία, την αισθητική και πνευματική ανάταση, το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ τοπικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στο νησί, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς.

Για είκοσι τρία χρόνια το Φεστιβάλ παραμένει η μεγάλη πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες, και ο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στη Νάξο. Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα.

Το Φεστιβάλ Νάξου τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη τοπικών και μη χορηγών, φίλων και εθελοντών.

Στέλιος Κρασανάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Μάριος Βαζαίος, Διεύθυνση Παραγωγής


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2023

 

ΧΟΡΟΣ

MicroDances | Πε.20/7 | Ώρα 20.00

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τέσσερα MicroDances, σύντομες παραστάσεις χορού (διάρκειας περίπου 10 λεπτών), σε χορογραφίες Γιάννη Νικολαΐδη, Έλενας Κέκκου και Κωνσταντίνου Ρήγου. Οι τέσσερις χορευτικές εγκαταστάσεις Ιππότης της ασφάλτου, Ενεργό κίνητρο, Forget me not και Μπολερό, σχεδιασμένες για έναν χορευτή και περιορισμένο χώρο, θα πραγματοποιηθούν στο Πύργο Μπαζαίου.  Στόχος η ανάδειξη του χορού ως δημόσια τέχνη και η συνδιαλλαγή του με τόπους ή χώρους που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα.

Ιππότης της ασφάλτου
Χορογραφία: Γιάννης Νικολαΐδης
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μανώλης Μανουσάκης
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη 
Χορεύει: Μαργαρίτα Κώστογλου

Ενεργό κίνητρο
Χορογραφία: Έλενα Κέκκου
Μουσική: Αντώνης Βλάχος
Χορεύει: Έλενα Κέκκου

Forget me not
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Σαξόφωνο: Γκουίντο ντε Φλάβιις
Χορεύει: Βαγγέλης Μπίκος

Μπολερό
Χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος
Μουσική: Μωρίς Ραβέλ
Χορεύει: Βαγγέλης Μπίκος

Συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Είσοδος ελεύθερη.

 

ΜΟΥΣΙΚΗ

   

Στάθης Δρογώσης & Οδυσσέας Τσάκαλος |K.23/7 |Ώρα 21.30

Ο Στάθης Δρογώσης και ο Οδυσσέας Τσάκαλος ενώνουν τις δυνάμεις τους και περιοδεύουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μετά από καιρό, φτιάχνουν  μια ιδιαίτερη μπάντα , παίρνουν τη μεγάλη βαλίτσα με τα τραγούδια τους και μας ταξιδεύουν νοσταλγικά , τρυφερά αλλά και ξεσηκωτικά.

Προσοχή: Το ταξίδι θα είναι ακουστικό, χωρίς φλυαρίες αλλά με τη γνωστή δημιουργική εσωτερικότητα που διακατέχει το Στάθη και τον Οδυσσέα, για όσους γνωρίζουν και για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν!

«Παράτα τα όλα και πάμε εκδρομή με τ’ αμάξι…
Θα κοιτάμε μπροστά, μουσική, πριν χαράξει θα σου πω…
Σ’ αγαπώ…»

Δεν πειράζει δεν πειράζει…

Μαζί τους η νέα ελπιδοφόρα τραγουδίστρια Χριστίνα Σαμαρά.

 

Christos Tambouratzis Project Live | Πα.28/7 |Ώρα 21.30

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Χρήστος Ταμπουρατζής  συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες για πολλά χρόνια σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις,  συνθετικά έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εγχώριους ερμηνευτές, ενώ από το 2018 έως σήμερα έχει βραβευτεί με 5 Global Music Awards . Στη συναυλία του παρουσιάζει την  προσωπική του δισκογραφία με πενταμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Μανιάτης: Drums , Χρήστος Κεχρής: Bass , Δημήτρης Δημόπουλος: Keys  και οι εξαιρετικές τραγουδίστριες: Σοφία Καμινά και Αντωνία Μαυρομιχάλη.

 

Oros Ensemble – «Έκλειψη» |Τρ.1/8 | Ώρα 21.30

Σε συνεργασία με την ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.

Το μουσικό σύνολο Oros Ensemble παρουσιάζει στο φεστιβάλ Νάξου, ένα καινούργιο μουσικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο ιστορικό και γεωγραφικό εύρος. Μουσική από το μπαρόκ και την αναγέννηση έρχεται σε διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία, με βασικό νήμα των έργων την αιώνια “έκλειψη” παρελθόντος και παρόντος. Με κυρίαρχο φυσικό περιβάλλον τη θάλασσα του Αιγαίου, το πέρασμα του χρόνου αποκτά μια συμβολική διάσταση, ανάλογη με το αέναο ταξίδι του ήχου στους αιώνες. Έτσι, η μουσική επιστρέφει στην αρχέγονη της διάσταση, θεραπεύοντας μας, μέσα από την φανέρωση των όσων ήδη άρρητα περιέχουμε. Έργα: Γ.Κουμεντάκη, F. Couperin, Α. Κουτσογιάννη.

ΣυντελεστέςΒασίλης Ζιγκερίδης-Κανονάκι, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης– Ακορντεόν, Δημήτρης Καραγιαννακίδης-Τσέλο, Ειρήνη Κρικώνη-Βιολί, Αντώνης Τσαχτάνης-κλαρινέτο, Αποστόλης Κουτσογιάννης-Φλάουτο με ράμφος-Σύνθεση.

 

          Αργυρώ Καπαρού – Σταύρος Σιόλας | Κ.6/8 | Ώρα 21.30

Ο Σταύρος Σιόλας συνθέτης και ερμηνευτής και η Αργυρώ Καπαρού επίσης

ερμηνεύτρια συνεργάζονται από το 2014 και πάντα ανανεώνουν το ραντεβού τους στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων αγαπηµένων Ελλήνων δηµιουργών, µε το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και μουσικές από τον τόπο της καταγωγής τους, Θράκη και Μικρά Ασία .

Η ηθοποιός Άννα Ψαρρά παρεμβαίνει στη συναυλία µε σύντομα κείμενα του Μίκη  Θεοδωράκη και ποιήματα από τη λαϊκή και δημοτική µας παράδοση .

Τους συνοδεύουν: o Μάρκος Κωτσιάς, πιάνο και η Αγγέλικα Παπανικολάου ακορντεόν.

 

“Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος” | 10 και 11 Αυγούστου |Ώρα 21.30

Μουσική παράσταση, που βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους.  Μουσικές, τραγούδια, λόγος και εικόνες δημιουργούν έναν ιστό από διαχρονικές ιστορίες για την ποικιλομορφία της φύσης και την επίδραση της στον ψυχισμό και την εξέλιξη του ανθρώπου. Συντελεστές: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης (σύνθεση, ερμηνεία), Αλέξανδρος Κακλαμάνος (εικαστική δημιουργία), Στέλιος Κρασανάκης (δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία), Μουσικοί επί σκηνής: Αλέξης Στενάκης ( κλαρινέτο). Αλέξανδρος Τζιόβας (κόντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο).

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture gov gr

Γιάννης Ζευγόλης – “Όπως παλιά” | Τρ.15/8 | Ώρα 21.30

Βιολιά στον Πύργο Μπαζαίου. Ο καταξιωμένος μουσικός αναδεικνύει τους ρυθμούς των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, με όργανα και ήχους που απηχούν το αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι.

Γιάννης Ζευγόλης βιολί

Διονυσία Παπούλη φωνή, κρουστά

Ματθαίος Ζευγόλης λαούτο,φωνή

Αγγελική Παρδάλη σαντούρι, φωνή

 

Ελλη Πασπαλά  -“Elly loves jazz – Vol.2” | Πα.18/8 | Ώρα 21.30

Ύστερα από μία συναρπαστική χειμερινή σεζόν, η παράσταση που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ελλάδα!

Μία παράσταση αφιερωμένη στην τεράστια μουσική παράδοση της  jazz και στα θρυλικά τραγούδια που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, με βασική ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά

και συν-δημιουργούς επί σκηνής τους σπουδαίους μουσικούς που τη συνοδεύουν.

David Lynch – σαξόφωνα, φλάουτο.

Τάκης Φαραζής – πιάνο

Tommy Lynch-σαξόφωνο

 

 

Πέτρος Κλαμπάνης – Tora Collective” | Τρ.22/8 | Ώρα 21.30

O μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης ταξιδεύει στο παρελθόν και στο μέλλον καθώς πειραματίζεται με την παραδοσιακή ελληνική μουσική αποδίδοντας τα δημοτικά ακούσματα σε τζαζ ενορχήστρωση. Μια ευρηματική συναυλία, που γεφυρώνει κόσμους: την Ανατολή και τη Δύση, το παραδοσιακό και το μοντέρνο, το νοσταλγικότητα και τη ματιά που κοιτάζει προς το μέλλον, αξιοποιώντας τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Μαζί του ένα σχήμα σπουδαίων μουσικών: Η Αρετή Κετιμέ, με την μαγική αιθέρια φωνή της, ο Γιώργος Κωτσίνης στο κλαρίνο, ο Ziv Ravitz, στα τύμπανα και στα ηλεκτρονικά.

Αλκίνοος Ιωαννίδης – “SOLO” | Πε.24/8 | Ώρα 21.30

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει με την κιθάρα του και μοιράζεται αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.

Ένα πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής αυτής τέχνης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, φωνή.

 

A Baroque Florilège |Πα.1/9 | Ώρα 21.00

Μα βραδιά με άριες από διάφορες χώρες της Ευρώπης του 17ου και του 18ου αιώνα με τον διάσημο Καναδό Michel Cardin  και τους συνεργάτες του από Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική.

Συνδιοργάνωση με τις Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις της ορχήστρας ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Συντελεστές:

Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο

Χρυσόστομος Καλογριδάκης, τενόρος και κιθάρα

Michel Cardin, θεόρβη και μπαρόκ λαούτο

Γιούλη Βεντούρα, τσέμπαλο

Καθλήν Καλογερά, βιόλα

Susanne Cordahi, βιολοντσέλο

 

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

KLAUS PFEIFFER

Τα φτερά του Ίκαρου – The wings of Icarus

Η έκθεση αποδίδει φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη σε ζωγραφική και γλυπτική, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος

Διάρκεια έκθεσης: 4/7 – 8/10/2023, καθημερινά 10.00-17.00, εκτός Δευτέρας

 

Όπως κάθε χρόνο βραδιές λόγου, διαλέξεις, προβολές αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εμπλουτίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  και αναζωογονούν τον παραθερισμό με τέχνη στη Νάξο.

 

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος

Τεχνική Υποστήριξη: Μιχάλης Μαθιάσος – Power Sound

 

Εισιτήρια πωλούνται:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού. T. 2285 031402

Café Cream on top: Παραλία Χώρας Νάξου. Τ. 2285 024312

 

Χώροι:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού.

Τ. 22850 31402

  1. E. naxosculture@gmail.com

www.bazeostower.com | www.naxosfestival.gr |  |

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Μίλαν Κούντερα
Επόμενο άρθροΜαρία Κάλλας: Έκθεση με προσωπικά της αντικείμενα στην Έπαυλη Κηρύλος
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος