Το 10ο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει τρεις βασικούς άξονες.
Στα τέσσερα ρεσιτάλ του κεντρικού κύκλου δράσεων, αναγνωρισμένοι σολίστ με διεθνή καριέρα παρουσιάζουν εκ διαμέτρου αντιθετικά προγράμματα, που επιχειρούν να προσεγγίσουν στο μέτρο του δυνατού, όλο το φάσμα των μουσικών στυλ και ιδιωμάτων. Η τζαζ κουλτούρα και το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού παλεύουν με κολοσσιαία έργα του ρομαντισμού, ενώ δημοφιλή encores συνομιλούν με μουσικές του 20ου και του 21ου αιώνα.
Στις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται συναυλίες νέων καλλιτεχνών, masterclass, διαλέξεις-ανοιχτά μαθήματα καθώς και μία συναυλία έκπληξη για όλη την οικογένεια με προβολή ταινιών βωβού κινηματογράφου και συνοδεία live μουσικής.
Τέλος το μοναδικό παγκοσμίως μουσικό σύνολο Piandaemonium, μία ορχήστρα πιάνων με 6 πιάνα και 12 πιανίστες, επιστρέφει δυναμικά στο Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, κλείνοντας θριαμβευτικά την επετειακή αυτή διοργάνωση, που γιορτάζει τα δέκα χρόνια του Φεστιβάλ.
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ
Mοναδική στο είδος της διοργάνωση στην Ελλάδα, το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού σαν κυρίαρχος άξονας προβολής του σύγχρονου πιανιστικού γίγνεσθαι. Διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2012 και έκτοτε, για περισσότερο από ένα μήνα κάθε φθινόπωρο, 15 περίπου δράσεις με άξονα το πιάνο λαμβάνουν χώρα στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία, να δώσει βήμα σε νέους και να συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ταυτότητα της χώρας.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης κατόρθωσε να αναπτυχθεί και να καταστεί βιώσιμο, τόσο χάρις στη θερμή υποδοχή που έτυχε από το κοινό, όσο και στην πολύτιμη στήριξη ιδιωτών, τοπικών φορέων και επιχειρήσεων της πόλης. Στα εφτά χρόνια διοργάνωσης έχει πετύχει να αποκτήσει σημαίνοντα ρόλο στα μουσικά δρώμενα της πόλης, προσελκύοντας το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή χιλιάδων θεατών.
Το Φεστιβάλ έχει συνεργαστεί, μέχρι σήμερα, με τους σημαντικότερους καλλιτεχνικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, το Ωδείο Μουσικό Κολλέγιο, κτλ.
Το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης συνεργάζεται από το 2017 με την Εθνική Λυρική Σκηνή, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου φεστιβάλ πραγματοποιούνται σε επανάληψη σχεδόν όλες οι ετήσιες δράσεις του Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης. Συναυλίες, ρεσιτάλ, masterclass και συναυλίες νέων καλλιτεχνών «τρέχουν» σχεδόν παράλληλα σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα. Στην ανακοίνωση της η ΕΛΣ σημειώνει: «Το πιάνο, αν και είναι αναμφισβήτητα το δημοφιλέστερο όργανο, είναι και το πιο μοναχικό. Η Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, που έχει αναδειχθεί σε έναν σημαντικό μουσικό θεσμό της συμπρωτεύουσας, δημιουργούν μια γιορτή για το πιάνο και τους πιανίστες, ένα φεστιβάλ αποκλειστικά αφιερωμένο στο βασιλιά των οργάνων. Στόχος είναι το Φεστιβάλ Πιάνου της Εναλλακτικής Σκηνής της ΕΛΣ και το Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης να αναπτυχθούν παράλληλα στο μέλλον, με κοινή δεξαμενή εκδηλώσεων, πόρων και δημιουργικότητας».
Για περισσότερες πληροφορίες: www.tpf.gr