Ζάχος Χατζηφωτίου: Ένας από τους μεγαλύτερους bon viveur της Αθήνας ''έφυγε'' από την ζωή
Ο Ζάχος Χατζηφωτίου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους μπον βιβέρ. Ήταν ένας γοητευτικός άνδρας, καλοντυμένος, λάτρης του ωραίου φύλλου, κοσμοπολίτης και διέθετε ένα ιδιαίτερο αυτοσαρκαστικό χιούμορ.

Η ζωή του υπήρξε σχεδόν μυθική. Έκανε πέντε γάμους και άλλα τόσα διαζύγια. Η επαγγελματική του πορεία επίσης υπήρξε συναρπαστική και γεμάτη ανατροπές. Αν και εξαιρετικός συνομιλητής, ο λόγος του υπήρξε αρκετές φορές καταγγελτικός και αιχμηρός.

Ο Ζάχος Χατζηφωτίου, που χτες, τρεις ημέρες μετά τα 99α γενέθλιά του, καταγόταν από τα Ψαρά, αλλά η οικογένειά του έφυγε από το νησί το 1824, μετά την καταστροφή του από τους Τούρκους, και εγκαταστάθηκε αρχικά στη Σύρο και τελικά στην Αθήνα. Συγκεκριμένα, ο Ζάχο Χατζηφωτίου γεννήθηκε στην Πλάκα, σε ένα ωραίο νεοκλασικό κτήριο, στις 28 Σεπτεμβρίου 1923.

Φοίτησε σε ορισμένα από τα καλύτερα σχολεία της Αθήνας: τη Σχολή Χιλ, το Κολλέγιο Ψυχικού, την Αναργύρειο Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών ενώ αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην Κατοχή, σε ηλικία 17 ετών, απέδρασε στην Αίγυπτο, όπου έλαβε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις, πρώτα ως στρατιώτης στους «Ποντικούς της Ερήμου» και μετά συμμετέχοντας στην 3η Ορεινή Ταξιαρχία – Ρίμινι, όπου και παρασημοφορήθηκε. Μετά το τέλος του πολέμου και την επιστροφή του στην Ελλάδα, εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του (βιομηχανία και εμπόριο υφασμάτων) μέχρι το 1956.

Από το 1956 και μέχρι το 1962 διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι. Την περίοδο 1962-1970 δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία και από το 1970 εμφανίζεται πλέον ως συγγραφέας και δημοσιογράφος.

Υπήρξε χρονογράφος στην εφημερίδα «Καθημερινή» (1974-1977), στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» από το 1975 και στα «Νέα» από το 1997 ως «ο Διακριτικός». Εργάστηκε επίσης στην τηλεόραση και έγινε ευρύτερα γνωστός από την εκπομπή «Το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Ήταν συγγραφέας των βιβλίων «Τα εν οίκω… εν Δήμω», «Πωλείται Συνείδησις», «Συννεφιάζει και στη Μύκονο», «Πάντα την Κυριακή», «Ο Ίακχος κι εγώ», «100 εκπομπές», «Χιούμορ και ζωγραφική», «Τα Μονοπάτια του Πολέμου» και άλλα.

Για πολλά χρόνια πρωταγωνιστούσε στην αθηναϊκή ζωή ενώ αξίζει να τονιστεί ότι παντρεύτηκε πέντε φορές! Ο πιο γνωστός γάμος του ωστόσο ήταν με την σπουδαία ηθοποιό Τζένη Καρέζη. Θεωρήθηκε το κοσμικό γεγονός της χρονιάς το 1962. Ο γάμος έγινε στη Φιλοθέη κι ενώ οι προσκεκλημένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, έξω από την εκκλησία είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι.

Η κηδεία του δημοσιογράφου Ζάχου Χατζηφωτίου θα πραγματοποιηθεί με δημοτική δαπάνη.

Με απόφαση του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, η κηδεία του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ζάχου Χατζηφωτίου, στο Α΄Κοιμητήριο του Δήμου Αθηναίων, θα πραγματοποιηθεί, τιμής ένεκεν, με δημοτική δαπάνη. Ο Ζάχος Χατζηφωτίου διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων, προσφέροντας από τη θέση του, πολύτιμες υπηρεσίες στην πόλη των Αθηνών.

Προηγούμενο άρθροΕlizabeth II: Εικόνες μιας Βασίλισσας
Επόμενο άρθροΟκτώβριος
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος