Χρηματοδότηση ψηφιακής αποκατάστασης ταινιών στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Στο Ταμείο Ανάκαμψης εντάσσεται το έργο Δημιουργίας Εργαστηρίου Ψηφιακής Αποκατάστασης Ταινιών της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με προϋπολογισμό 2.028.957 ευρώ.

Το έργο αφορά τη δημιουργία ειδικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, ο οποίος είναι αναγκαίος για την αποκατάσταση και ψηφιοποίηση, δηλαδή τη μεταφορά ταινιών από αναλογικές (ταινίες 35mm και 16mm) σε ψηφιακές (DCP για κινηματογραφικές αίθουσες, Prores, HD ή άλλου τύπου αρχεία για μετάδοση, home video και VOD).

Ειδικότερα, προβλέπονται:

* Η προμήθεια ειδικού εξοπλισμού για το εργαστήριο συντήρησης για την επισκευή των φιλμ, τη μελέτη του υλικού, τη σάρωσή του, την ηλεκτρονική επεξεργασία δεδομένων (EDP), την ψηφιακή αποκατάσταση, τη χρωματική διόρθωση και τον συγχρονισμό ήχου εικόνας (mastering).

* Η αναβάθμιση δύο υφιστάμενων χώρων της Ταινιοθήκης της Ελλάδος για την μετατροπή τους σε εξειδικευμένα εργαστήρια.

* Η πιλοτική αποκατάσταση δύο ταινιών.

* Η εκπαίδευση προσωπικού σε όλες τις επιμέρους φάσεις των εργασιών αποκατάστασης.

Με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να εντάξει το έργο αυτό στο Tαμείο Ανάκαμψης «πέραν της προφανούς σημασίας για συντήρηση και ανάδειξη του κινηματογραφικού αποθέματος, το εξειδικευμένο εργαστήριο θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και νέες ειδικότητες, στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο τομέα της συντήρησης και αποκατάστασης κινηματογραφικών ταινιών» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ. «Επιπλέον, ελληνικά κινηματογραφικά έργα, τα οποία λόγω της κακής ποιότητας των υλικών τους δεν μπορούν να προβληθούν, μετά την ψηφιακή και φυσική αποκατάστασή τους, θα γίνουν ξανά προσβάσιμα στο κοινό, τόσο σε διεθνή φεστιβάλ όσο και σε κινηματογραφικές αίθουσες».

Προηγούμενο άρθροΑποκαλύφθηκαν οι κρυφές υπόγειες στοές της Αγίας Σοφίας
Επόμενο άρθροFood Pass: 300 ευρώ σε περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές θα χορηγήσει η κυβέρνηση
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος