Ξεκινάει Σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού Αγίας Παρασκευής

Ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίας Παρασκευής (ΠΑΟΔΑΠ) διοργανώνει φέτος το 2ο Φεστιβάλ Πολιτισμού, με γενικό τίτλο “Χαίρε Μικρασία!”.

Έξι εκδηλώσεις, από 24 έως και 29 Ιουνίου 2022, αφιερωμένες στην επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Μια ωδή στους Έλληνες Μικρασιάτες που ξεριζώθηκαν βίαια από τις πανάρχαιες πατρογονικές τους εστίες και στην πολύτιμη συμβολή τους στον σημερινό ελληνικό πολιτισμό.

Ακολουθεί το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

• Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 21:00, κεντρική πλατεία
“Τα άνθη της καταστροφής”
Μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στους Μικρασιάτες
Ο λόγος εξιστορεί και ζωντανεύει τις “μνήμες” των Μικρασιατών, τα τραγούδια και η μουσική θ’ αποτελούν το όχημα που θα μεταφέρει ατόφια την αίσθηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας, καθώς μπορεί οι Μικρασιάτες να έχασαν τα πάντα στην καταστροφή, αλλά τα τραγούδια τους κατάφεραν να τα “φέρουνε” μαζί τους.

• Σάββατο 25 Ιουνίου, στις 21:00, κεντρική πλατεία
“Με του χορού τα βήματα, Σμύρνη μου σε θυμάμαι”

• Κυριακή, 26 Ιουνίου ώρα 21:00, κεντρική πλατεία
“Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι”
Δραματοποιημένη συναυλία από Δημοτικά Ωδεία
Το Δημοτικό Ωδείο του ΠΑΟΔΑΠ, σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Σπάτων, θα παρουσιάσουν συναυλία με μουσική και τραγούδια της Μικράς Ασίας.

• Δευτέρα, 27 Ιουνίου στις 21:00, κεντρική πλατεία
“Σαν τα μάρμαρα της Πόλης”
Η Γυναικεία Χορωδία Λειβαδιάς “Πλειάδες” (50 χορωδοί), με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και αφήγησης, θα ξυπνήσει θύμησες και θα μας μεταφέρει τον μουσικό πολιτισμό της Μικράς Ασίας.
Η Δημοτική Φιλαρμονική του ΠΑΟΔΑΠ θα αποδώσει, στη συνέχεια, ρεμπέτικα μουσικά κομμάτια και τραγούδια.

• Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 στις 9 μ.μ., κεντρική πλατεία
“Στα χνάρια μιας αλησμόνητης πατρίδας”
Συναυλία – αφιέρωμα σε Μικρασιάτες συνθέτες
Διακεκριμένοι ερμηνευτές και μουσικοί που διαμένουν ή δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αγίας Παρασκευής, τιμούν την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή με μια ξεχωριστή μουσική βραδιά αφιερωμένη στους κορυφαίους Μικρασιάτες συνθέτες Μανώλη Καλομοίρη, Κώστα Γιαννίδη και Μιχάλη Σουγιούλ.

• Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 21:00, κεντρική πλατεία
“Θύμηση Σμύρνης”
Θεατρικό αναλόγιο
Οι Ιστορίες των ανθρώπων που αιχμαλωτίστηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν βάναυσα. Άλλοι έχασαν τις ζωές τους στα βάθη της Ανατολής και άλλοι κατάφεραν να σωθούν από την κόλαση της φωτιάς. Άνθρωποι που η προσφυγιά τους ατσάλωσε και τούς έκανε να μεγαλουργήσουν.
Μέσα από κείμενα μνήμης, ιστορίες ανθρώπων, καταγραφές γεγονότων, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου ανάμεσα στο λόγο και τη μουσική.

Προηγούμενο άρθροΟΠΕΚΑ: Εκτός λειτουργίας η ιστοσελίδα σήμερα
Επόμενο άρθροAποτελέσματα εκλογών Σ.Ε.Η.
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος