Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει από την 1η έως τις 3 Απριλίου το πρώτο φεστιβάλ WOW – Women of the World στην Ελλάδα.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το WOW Foundation, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη διοργάνωση στον κόσμο αφιερωμένη σε γυναίκες, κορίτσια και non-binary άτομα.

Το WOW Foundation ιδρύθηκε το 2010 από την Jude Kelly όταν πραγματοποιήθηκε το πρώτο WOW Festival στο Southbank Centre στο Λονδίνο. Μέχρι σήμερα, το WOW Foundation έχει διοργανώσει φεστιβάλ και εκδηλώσεις σε περισσότερες από 30 πόλεις σε έξι ηπείρους, προσελκύοντας 5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Το WOW Aθήνα, το οποίο στην Ελλάδα παρουσιάζεται σε συνεργασία με το British Council και με την υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, περιλαμβάνει ομιλίες με καλεσμένες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συζητήσεις, εκθέσεις, εργαστήρια, mentoring sessions, εκπαιδευτικά προγράμματα, συναυλίες και πολλά άλλα, σε μία μεγάλη διοργάνωση με σκοπό να ενδυναμώσει τις γυναίκες και τις θηλυκότητες προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και τις ανισότητες που συναντούν καθημερινά και να γιορτάσει τις νίκες που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα καθώς και τα πρόσωπα και τις ιστορίες που εμπνέουν. Πολυσυλλεκτικό και διαθεματικό, το φεστιβάλ εστιάζει στην ελληνική πραγματικότητα σήμερα, αλλά, ταυτόχρονα, στρέφει το βλέμμα και στα κοινά ζητήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν όλη την υφήλιο.

Η Έλλη Ανδριοπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΚΠΙΣΝ, δηλώνει σχετικά:

«Τα τελευταία χρόνια και χάρη στην έντονη κινητοποίηση των πιο πρόσφατων φεμινιστικών κινημάτων στη Ελλάδα και διεθνώς, τα ζητήματα έμφυλων ανισοτήτων απασχολούν ολοένα και περισσότερο τη δημόσια σφαίρα. Επιπλέον, η επικαιρότητα, τόσο η εγχώρια όσο και η παγκόσμια, δυστυχώς συνεχίζει να μας τροφοδοτεί με γεγονότα που σοκάρουν, προβληματίζουν και υπογραμμίζουν την ανάγκη για επίσπευση της κατάκτησης της ισότητας με ευθύνη και συμβολή όλων μας.

Στόχος μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι να δίνουμε τον χώρο και τις αφορμές για τον διάλογο που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε μία δίκαιη κοινωνία, μία κοινωνία στην οποία συμμετέχουμε ισότιμα και απολαμβάνουμε ίσες ευκαιρίες. Οι έμφυλες ανισότητες σε όλο το φάσμα της ατομικής αλλά και συλλογικής μας εμπειρίας είναι κάτι που μας απασχολεί ως ΚΠΙΣΝ τόσο σε θεσμικό, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Επομένως, η διοργάνωση ενός ετήσιου φεστιβάλ με σκοπό να προσφέρουμε μία πλατφόρμα ευαισθητοποίησης, ιδεών και διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα, συνδυάζοντας συζητήσεις με μουσική, εικαστικά και συμμετοχικές δράσεις, ήταν κάτι το οποίο σχεδιάζαμε εδώ και κάποιο διάστημα και τώρα ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί μέσα από τη συνεργασία μας με το WOW Foundation.»

Η Jude Kelly, Διευθύνουσα Σύμβουλος και ιδρύτρια του WOW Foundation σημειώνει: «Τα φεστιβάλ WOW δημιουργήθηκαν για να φέρουν κοντά τους ανθρώπους με σκοπό να γιορτάσουν τις γυναίκες, τα κορίτσια και τα non-binary άτομα και να εξερευνήσουν την κατάσταση της ισότητας των φύλων στον σημερινό κόσμο.

Το Ίδρυμα WOW είναι ενθουσιασμένο που συνεργάζεται με την ομάδα του ΚΠΙΣΝ για να φέρει για πρώτη φορά αυτή τη συναρπαστική εμπειρία στην Ελλάδα, με ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί τόσο για να προκαλέσει όσο και για να ψυχαγωγήσει. Η τρέχουσα συνθήκη για την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο είναι συχνά ανησυχητική. Ανυπομονούμε, λοιπόν, να βρεθούμε μαζί στο πρώτο WOW στην Αθήνα για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα και, παράλληλα, να γιορτάσουμε τα σημαντικά βήματα που γίνονται στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο».

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος Παπανικολάου
Επόμενο άρθροΟ Θέμης Γεωργαντάς υποδέχεται στο «After Dark» την Τίνα Μεσσαροπούλου και τη Μαριέττα Χρουσαλά
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος