Βραβείο Europa Nostra 2022

Αποδόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής, στη Σίκινο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

ΥΠΠΟΑ: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο - Βραβείο Europa Nostra 2022 - The President

Στην εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και η τελετή βράβευσης του έργου αποκατάστασης του μνημείου, με το Βραβείο Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2022, το οποίο απένειμε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneška Quaedvlieg-Mihailović.

Βραβείο Europa Nostra 2022 στο αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής στη Σίκινο

Ο Ναός της Επισκοπής (17ος αι.) είναι χτισμένος επί αρχαίου ναόσχημου κτιρίου, το οποίο μέχρι πρόσφατα εθεωρείτο ιερό του Απόλλωνα Πυθίου. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης του έργου αποκαλύφθηκε ότι πρόκειται για μαυσωλείο των ρωμαϊκών χρόνων (2ος αι. μ.Χ.), το οποίο μετετράπη σε χριστιανική εκκλησία.

Europa Nostra: βραβείο αποκατάστασης στην Επισκοπή Σικίνου - ECOPRESS

Το μνημείο, αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα κτιρίων της αρχαιότητας που σώζονται σε καλή κατάσταση, διατηρώντας τις μεταγενέστερες προσθήκες. Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, ανακαλύφθηκε, σε κρύπτη, ασύλητος κιβωτιόσχημος τάφος γυναίκας, της Νεικούς, ο οποίος περιλάμβανε πολύτιμα κτερίσματα.

2022-HA-GR-Episkopi - European Heritage Awards / Europa Nostra Awards

Το μαυσωλείο μετατράπηκε σε χριστιανικό ναό τον 8ο αι, ενώ τον 14ο αι. τεκμαίρεται μία ακόμη οικοδομική φάση. Δίπλα στο κτίριο της Επισκοπής βρίσκεται ο ναός της Αγίας Άννας με εξαιρετικά σχέδια και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 13ο αιώνα.

Σίκινος: Αποδόθηκε το αποκατεστημένο μνημείο της Επισκοπής – Βραβείο Europa Nostra 2022 | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το σύνολο του έργου, περίπου 1.000.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Η αποκατάσταση του μνημείου υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Αθανασίου και Μαρίνας Μαρτίνου, το οποίο χρηματοδότησε τη στατική και γεωτεχνική μελέτη. Την τελετή των θυρανοιξίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ.κ. Δωρόθεος.

Προηγούμενο άρθροΤο μικρότερο μεσαιωνικό χωριό της Ευρώπης!
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Καθιερώθηκε Η Διεθνής Ημέρα Για Την Εξάλειψη Του Αναλφαβητισμού
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος