Βραβεία του Μουσείου Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη, αναγνωρίζοντας και τιμώντας την πολύτιμη και ουσιαστική συμβολή των δωρητών του, διοργάνωσε και φέτος την Ημέρα Δωρητών 2022 και απένειμε τα Βραβεία Μουσείου Μπενάκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη .

 

Τα Βραβεία του Μουσείου Μπενάκη απονεμήθηκαν ως εξής:

Το Βραβείο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ για το 2019 απονεμήθηκε στην κυρία Corinne Μεντζελοπούλου, για την τεράστια προσφορά της στο Μουσείο, μέσα από πολλές, μεγάλες και επαναλαμβανόμενες δωρεές που έχει πραγματοποιήσει.

Το Βραβείο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ για το 2019 απονεμήθηκε στον Δημήτρη Κοντομηνά και τον κύριο Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, για τη μεγάλη δωρεά της Συλλογής Κοντομηνά-Τζιαμπίρη, η οποία περιλαμβάνει 367 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους από χρυσό, χαλκό, ασήμι, μάρμαρο, ξύλο και πηλό, καθώς και 75 νομίσματα.

Το Βραβείο ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ για το 2019 απονεμήθηκε στις κυρίες Ιωάννα Μαρτίνου, Μάγια Ζαφειροπούλου, Μαριέττα Χανδρή και Ιφιγένεια Πετρίδου, για την εθελοντική τους προσφορά, για την ενεργή και δυναμική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης και κυρίως για τη δημιουργία του προγράμματος Μελών «Benaki Contemporaries».

Το Βραβείο ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΝΑΚΗΣ 2020-2021 απονεμήθηκε στο Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια και πιο συγκεκριμένα στην κυρία Βικτωρία Καρέλια, μια από τις παλαιότερες και πιο πιστές και αφοσιωμένες φίλες του Μουσείου Μπενάκη, για την πολύ μεγάλη της προσφορά και για την άμεση και πάντα προσωπική ανταπόκρισή της στις εκκλήσεις του Μουσείου, εδώ και πολλά χρόνια.

Το Βραβείο ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΒΟΡΡΙΑΣ 2020-2021 απονεμήθηκε στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), για τη μεγάλη δωρεά δύο σημαντικών συλλογών που εμπλουτίζουν θεαματικά τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη και οι οποίες περιλαμβάνουν 1396 χάλκινα σκεύη βυζαντινής, μεταβυζαντινής και οθωμανικής τέχνης, στην πλειονότητά τους ενεπίγραφα, που προέρχονται από τη συλλογή Ιωάννη Περδίου, καθώς και δύο αρχεία, του χαράκτη και ζωγράφου Δημητρίου Γαλάνη και του ζωγράφου και λογίου της διασποράς Βασιλείου Φωτιάδη, που περιλαμβάνουν σχέδια, χαρακτικά, φωτογραφίες, βιβλία, περιοδικά και άλλα αντικείμενα, ανάμεσά τους και την πρέσα του Γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και χαράκτη Edgar Degas, καθώς και ελαιογραφίες, βιβλία και άλλα αντικείμενα.

Το Βραβείο ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ 2020-2021 απονεμήθηκε στο Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μπενάκη», το οποίο ιδρύθηκε το 1957 και αποτελείται από μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που συνδέονται με το Μουσείο Μπενάκη στενά και το συνδράμουν με όποιο τρόπο τους ζητηθεί.

Προηγούμενο άρθροMega Stories: No Filter Stories
Επόμενο άρθροΈκθεση Ζωγραφικής: “Στην Άκρη”