Βιβλία που θα σας ταξιδέψουν φέτος το καλοκαίρι…

Μιας και το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για ανάγνωση  συγκεντρώσαμε ορισμένους από τους πιο δυνατούς τίτλους για να διαβάσεις φέτος το καλοκαίρι .

Το Τελευταίο Καλοκαίρι στη Ρώμη, Gianfranco Calligarich

Η πόλη της dolce vita γίνεται ιδανικό φόντο σε μια συναρπαστική ιστορία που μιλά για τον έρωτα – ή μήπως όχι; Το cult αριστούργημα του Gianfranco Calligarich που παραλίγο να μείνει στην αφάνεια, έχει συγκριθεί με έργα συγγραφέων όπως ο Truman Capote, ο Ernest Hemingway και ο Jonathan Franzen. Καιρός δεν είναι να μάθεις γιατί;

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ρώμη, αρχές του εβδομήντα. Ο Λέο Γκατζάρα, ένας νεαρός μποέμ από το Μιλάνο, ζει εδώ και μερικά χρόνια στην αιώνια πόλη, στη Ρώμη της dolce vita. Περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε πρόσκαιρες εργασίες, ταπεινά δωμάτια ξενοδοχείων, δείπνα σε πλούσιους και μορφωμένους φίλους του, στοίβες βιβλίων και ποτάμια αλκοόλ. Τη βραδιά των τριακοστών γενεθλίων του θα γνωρίσει την Αριάννα, μια πληθωρική κοπέλα, σαγηνευτική κι ευαίσθητη μαζί. Ανήμπορη να εκφράσει τα πραγματικά της συναισθήματα, η Αριάννα εισβάλλει στη ζωή του Λέο με την εφήμερη παρουσία της, αναστατώνοντας τη μελαγχολική καθημερινότητα ενός ανθρώπου που μόνο εκείνη μπορεί να σώσει από το υπαρξιακό του τέλμα, από την απέραντη μοναξιά στην οποία έχει βυθιστεί μέσα στην πολύβουη πόλη.

Σασμός, Σπύρος Πετρουλάκης

Ναι, το best-seller του Σπύρου Πετρουλάκη δεν χρειάζεται συστάσεις – ίσως, όμως, χρειάζεσαι εσύ μια υπενθύμιση, σε περίπτωση που δεν το έχεις διαβάσει ακόμα. Αίμα και μυστήριο, πάθη και ανατροπές, σε μια απολύτως ελληνική ιστορία. Μαντεύουμε ότι θα το τελειώσεις μέσα σε δυο-τρεις μέρες, παρά τον όγκο του.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο άντρας σηκώνει το χέρι του και σημαδεύει. Οι επτά πυροβολισμοί που ακούγονται ωχριούν μπροστά στην κραυγή του παιδιού: «Πατέρα…». Αλήθεια ή πλάνη; Τυχαίο γεγονός ή βεντέτα; Οι καταστάσεις περιπλέκονται και παίρνουν ανεξέλεγκτη τροπή.Ακολουθεί δεύτερος θάνατος – αυτήν τη φορά μια γυναίκα. «Τις γυναίκες και τα κοπέλια δεν τα σκοτώνουν. Αλλού να ψάξετε για τον φονιά. Όχι στη βεντέτα…» Τα λόγια των μυστών ακούγονται ουτοπικά.«Πάρε την κοπελιά μας και αλαργέψετε αμέσως από την Κρήτη. Δεν θα αργήσει να γίνει κι άλλο κακό. Φύγετε…» Μια μάνα μαζί με την κόρη της, εν μία νυκτί, εξαφανίζονται από προσώπου γης. Ένα κλειδί μένει κρεμασμένο στην πρόκα του τοίχου και μια μαντινάδα στέκει ατελείωτη.Όρη και θάλασσες, τραγούδια και κατάρες, οργή και χάδι. Μέσα στις αντιθέσεις της φωτιάς, οι άνθρωποι χτίζουν τα όνειρά τους. Ωστόσο, η θέληση και το πάθος δεν αρκούν. Τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ακαριαία.Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα, σαν εφιάλτης, σκορπά τον τρόμο ανάμεσα σε δυο χωριά της Κρήτης. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Τι θα μπορούσε να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο Σασμό;

Sapiens – Μια Εικονογραφημένη Ιστορία: Τα Θεμέλια του Πολιτισμού, Yuval Noah Harari

Θα το αγοράσεις για το παιδί, θα καταλήξεις να το διαβάζεις κι εσύ. Ο εκπληκτικός, διασκεδαστικός όσο και «μαύρος», πνευματώδης όσο και ριζοσπαστικός, τόμος της εικονογραφημένης σειράς που στηρίχτηκε στο ομώνυμο best seller του ιστορικού Yuval Noah Harari, διδάσκει, χωρίς να κουράζει ούτε στιγμή, κεφάλαια κεντρικά για την ιστορία της ανθρωπότητας. Πώς οι homo sapiens άφησαν τη νομαδική ζωή, έγιναν έποικοι και άρχισαν να εργάζονται όλο και περισσότερο, χωρίς να βελτιώνουν την καθημερινότητά τους; Πώς το σιτάρι κυριάρχησε στον κόσμο; Πώς γεννήθηκαν οι πρώτες αυτοκρατορίες; Και γιατί φταίμε για τα δεινά της ανθρώπινης κατάστασης; Οι απαντήσεις του Harari συχνά απέχουν από αυτό που φαντάζεσαι – όμως πάντα καταφέρνουν να σε κάνουν να σκεφτείς.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Γιουβάλ, η Ζωή, η καθηγήτρια Σαρασβάτι, η Σίντι και ο Μπιλ, η αστυνόμος Λόπες και η Δρ Φαντασία ταξιδεύουν στα μήκη και τα πλάτη της ανθρώπινης ιστορίας, αυτή τη φορά για να ανακαλύψουν πώς η Αγροτική Επανάσταση άλλαξε για πάντα την κοινωνία. Ο πανούργος Μεφιστοφελής τούς δείχνει πώς παγιδεύεις ανθρώπους με φυτά, ο βασιλιάς Χαμουραμπί δημιουργεί τους νόμους και ο Κομφούκιος εξηγεί τι είναι μια αρμονική κοινωνία. Ενώ σε ρόλο γκεστ σταρ εμφανίζονται ο Τόμας Τζέφερσον, η Σκάρλετ Ο’ Χάρα, η Μάργκαρετ Θάτσερ και ο Τζον Λένον. Οι απαρχές της σύγχρονης γεωργίας παρουσιάζονται με τη μορφή ελισαβετιανής τραγωδίας, η τύχη των εξημερωμένων φυτών και ζώων μέσα από τις στήλες του Ημερήσιου Επιχειρηματία και η ιστορία της ανισότητας γίνεται η έρευνα μιας αστυνομικής ιστορίας με υπερήρωες.

Η μεγάλη επανεκκίνηση, Συλλογικό Έργο

Θα μπορούσε το μέλλον μας να είναι (σαφώς) πιο φωτεινό από το παρελθόν μας; Οι συγγραφείς της μεγάλης επανεκκίνησης υποστηρίζουν πως ναι – και τονίζουν ότι η έκβασή του είναι στο χέρι μας. Εξετάζοντας κομβικά ζητήματα για το παρόν και το μέλλον της ανθρωπότητας, και στηριγμένοι σε γερά θεμελιωμένα επιχειρήματα, παρουσιάζουν δυο δυνητικές διαδρομές και μας καλούν να επιλέξουμε συλλογικά την καλύτερη.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Βρισκόµαστε µπροστά στην τέταρτη βιοµηχανική επανάσταση ή στη µεγάλη επανεκκίνηση;Η πανδηµία Covid-19 αποδείχθηκε καταλύτης, υπογραµµίζοντας τις ελλείψεις στο τρέχον σύστηµα διακυβέρνησης, στις επιχειρήσεις και στο εµπόριο, αλλά και τις κοινωνικές ανισότητες. Στο βιβλίο εξετάζονται θέµατα όπως η καθολική υγειονοµική περίθαλψη, η υπερθέρµανση του πλανήτη, η κατανοµή του πλούτου, οι αλυσίδες εφοδιασµού, οι εµπορικές ανισότητες. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι κοινωνίες βρίσκονται σε ένα σταυροδρόµι. Ο ένας δρόµος οδηγεί σε έναν καλύτερο κόσµο, χωρίς αποκλεισµούς, πιο δίκαιο και µε µεγαλύτερο σεβασµό απέναντι στη µητέρα φύση. Ο άλλος οδηγεί σε έναν κόσµο που µοιάζει µ’ αυτόν που µόλις αφήσαµε πίσω µας, αλλά χειρότερο και µονίµως απειλούµενο από δυσάρεστες εκπλήξεις. Συνεπώς, πρέπει να κάνουµε το σωστό. Οι προκλήσεις που προβάλλουν στον ορίζοντα θα µπορούσαν να έχουν µεγαλύτερες επιπτώσεις από αυτές που φανταζόµαστε, αλλά και η ικανότητα των κοινωνιών να πραγµατοποιήσουν µια επανεκκίνηση θα µπορούσε να είναι µεγαλύτερη απ’ όση θα τολµούσαµε προηγουµένως να ελπίζουµε.

Μπίλι Σάμερς, Stephen King

Ο βασιλιάς των ιστοριών τρόμου επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα που υπόσχεται να σε κρατήσει ξάγρυπνο μέχρι την τελευταία σελίδα. Στην τελευταία του δουλειά, ο συγγραφέας καταφέρνει για άλλη μια φορά να υφάνει μια ιστορία γεμάτη πολυεπίπεδα μηνύματα – για την Αμερική των μικρών πόλεων, για τον πόλεμο, για την ίδια τη δύναμη της αφήγησης – χωρίς να θυσιάσει ούτε ένα ίχνος απ’ το σασπένς που μας έκανε να ερωτευτούμε τη μυθοπλασία του με την πρώτη ματιά.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Ο Μπίλι Σάμερς είναι πληρωμένος δολοφόνος. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους καλύτερους ελεύθερους σκοπευτές στον κόσμο, ένας παρασημοφορημένος βετεράνος του Ιράκ, ο οποίος αναλαμβάνει αποστολές μόνο εάν ο στόχος είναι κάποιος αληθινά κακός. Και τώρα ο Μπίλι θέλει ν’ αποσυρθεί. Του προσφέρουν, όμως, μια τελευταία δουλειά –και η προσφορά είναι πολύ μεγάλη για να την αρνηθεί.

Ο Μπίλι εγκαθίσταται σε μια μικρή πόλη, το Ρεντ Μπλαφ, σ’ ένα γραφείο με θέα τα σκαλιά του δικαστηρίου, απ’ όπου θα πυροβολήσει τον στόχο του. Υποτίθεται πως είναι επίδοξος συγγραφέας. Έτσι αρχίζει να γράφει. Πρώτα για την παιδική του ηλικία, έπειτα για τις μέρες του στο στρατό. Για τη Φαλούτζα. Και σύντομα ανακαλύπτει μέσα του μια ολοένα μεγαλύτερη λαχτάρα για την ασυνήθιστη δύναμη που του χαρίζει η αφήγηση μιας ιστορίας.

Όμως πλησιάζει η μέρα της δολοφονίας κι ο Μπίλι είναι όλο και πιο βέβαιος ότι κάτι πάει στραβά σε αυτή τη δουλειά. Απλώς δεν ξέρει ακόμα πόσο στραβά, ούτε ξέρει για τη γυναίκα που θα τον βοηθήσει στην προσπάθειά του να διορθώσει τα πράγματα.

Ο Σκάνταρ και ο Κλέφτης του Μονόκερου, Annabel F. Steadman

Ποιος είπε ότι οι έφηβοι δεν αγαπούν τα βιβλία; Ίσως κάποιος που δεν τους είχε βοηθήσει να ανακαλύψουν την ομορφιά της ανάγνωσης. Η περιπέτεια φαντασίας της Steadman θα τους θυμίσει ότι το διάβασμα μπορεί να είναι διασκέδαση και θα ταξιδέψει τη σκέψη τους σε έναν κόσμο όπου η μαγεία συνεχίζει να ζει.

Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:

Το Νησί περιμένει… Το μόνο που ήθελε στη ζωή του ο Σκάνταρ Σμιθ ήταν να γίνει αναβάτης μονόκερου. Να γίνει ένας από τους λίγους και εκλεκτούς που έχουν την τύχη να εκκολάψουν μονόκερο και να δεθούν μαζί του για πάντα· ονειρευόταν να εκπαιδευτούν μαζί, να δοξαστούν στους αγώνες. Να γίνει ήρωας. Αλλά ενώ το όνειρο του Σκάνταρ μοιάζει να γίνεται πραγματικότητα, όλα παίρνουν μια απίστευτα επικίνδυνη τροπή. Ένας εχθρός, μυστηριώδης και απρόβλεπτος, έχει κλέψει τον πιο ισχυρό μονόκερο του Νησιού. Και καθώς η απειλή ολοένα μεγαλώνει, ο Σκάνταρ ανακαλύπτει ένα μυστικό ικανό να διαλύσει τον κόσμο του για πάντα. Σαν το μάτι σκοτεινής καταιγίδας, έτσι στροβιλιζόταν ο μαύρος καπνός γύρω από τους τρομερούς μονόκερους, βροντές αντηχούσαν στο διάβα τους και κάτω στη γη έσκαγαν κεραυνοί. Πετάξτε ψηλά σ’ έναν κόσμο με ήρωες και μονόκερους… όπως δεν τους έχετε ξαναδεί.

Προηγούμενο άρθροΣτις 10 «μυστικές» παραλίες της Ευρώπης πρωταγωνιστούν και 2 ελληνικές!
Επόμενο άρθροΗ LEGO παρουσιάζει το «The Office» με 15 χαρακτήρες από την αγαπημένη τηλεοπτική σειρά!
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.