Ο θρυλικός «Τσίου…» του Μάκη Παπαδημητράτου, το απόλυτο underground σύμβολο του ελληνικού σινεμά, επιστρέφει φέτος το καλοκαίρι, 18 χρόνια μετά την πρώτη του προβολή, αυτή τη φορά με τη μορφή θεατρικής παράστασης.
Η πολυβραβευμένη ταινία-μύθος, με το χαμηλότερο μπάτζετ στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου και τις ατάκες που έγιναν viral πριν ακόμα γεννηθεί ο όρος, που διαδόθηκε και λατρεύτηκε μέσα από την πειρατεία και την παράνομη διακίνηση και που ακόμα ψάχνουμε ποιος τη διέρρευσε πρώτος στο διαδίκτυο πριν την επίσημη προβολή της και έφτασε να ξεπεράσει τα 1.000.000 views το 2005 στο google videos (όταν 4 στους 5 δεν είχαν καν ίντερνετ!) ετοιμάζεται για ένα θρυλικό -θεατρικό- comeback. Με την υπογραφή του ίδιου σκηνοθέτη και της ίδιας ομάδας ηθοποιών της ταινίας.
Από τις 15 Ιουνίου και μόνο για 20 βράδια στον ΒΟΤΑΝΙΚΟ. Μια παράσταση-εμπειρία. Ένα μεγάλο reunion πάρτι. «Και γαμώ τα πάρτι σου λέω ρε. Όλος ο κόσμος που δεν θα ‘ναι στα νησιά, εκεί θα είναι μαζεμένος».
ΤΣΙΟΥ…
η παράσταση
ΠΡΕΜΙΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ
Ιερά Οδός 72 & Σπ. Πάτση
«Δεκαπενταύγουστο στη Αθήνα μένουνε μόνο οι μπατίρηδες και όσοι δεν έχουν κόσμο για να πάνε έξω. Εκείνος ο Δεκαπενταύγουστος ήταν πολύ δύσκολος. Φράγκα δεν υπήρχανε, δηλαδή ίσα – ίσα το πιώμα μου… Εκείνη τη μέρα θυμάμαι, όλος ο κόσμος που είχε μείνει στην Αθήνα ήταν πολύ τρελαμένος…».
Κάπως έτσι ξεκινάει η αφήγηση του Τσίου για εκείνο το καλοκαίρι που, μόνος στην Αθήνα, προσπάθησε να βρει τη δόση του και μαζί με αυτήν βρήκε και έναν ολόκληρο κόσμο από γνωστούς και άγνωστους της διπλανής πόρτας, σε μια διαρκή αναζήτηση ταυτότητας που έμελλε να μείνει στην ιστορία.
Ο Τσίου αποτέλεσε το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάκη Παπαδημητράτου και προβλήθηκε για πρώτη φορά την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2005 στον κινηματογράφο «Μικρόκοσμος». Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά θα αποσπάσει στο 46ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου και τα βραβεία καλύτερου σεναρίου και πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα κρατικά βραβεία ποιότητας. Έκτοτε ταξίδεψε σε σημαντικά Φεστιβάλ ανά την υφήλιο, όπως στο Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λουξεμβούργο, το Σικάγο και την Ισπανία, αποσπώντας αξιοζήλευτες κριτικές.
Είναι η πιο διάσημη ανεξάρτητη ταινία που έχει γνωρίσει το ελληνικό σινεμά. Ένα αυθεντικό cult κινηματογραφικό αριστούργημα που σημάδεψε τη δεκαετία του 2000 και μια ολόκληρη γενιά, με ατάκες που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα, επιχειρώντας με απροσχημάτιστο χιούμορ και κινηματογραφική απλότητα μια πρωτοφανή ανατομία του περιθωρίου. Ενός περιθωρίου που δεν μοιάζει τελικά και τόσο περιθωριακό.
18 χρόνια μετά και κουβαλώντας όλον αυτό τον μύθο, ο Τσίου επιστρέφει το καλοκαίρι του 2023, αυτή τη φορά σε θεατρική μορφή. Η παράσταση «Τσίου…» αποτελεί εξίσου ένα μοναδικό καλλιτεχνικό εγχείρημα. Δεν πρόκειται απλώς για ένα ακόμα ανέβασμα μιας ταινίας στη σκηνή. Είναι η συνάντηση του ίδιου σκηνοθέτη και των ίδιων ηθοποιών με την ζωντανή πρόκληση να αναμετρηθούν και να αντιμετωπίσουν, ύστερα από δύο δεκαετίες και κάτω από μια νέα συνθήκη, την ίδια τους την ιστορία.
Για το φαινόμενο «Τσίου…» έγραψαν
«Το έχουν δει πια δεκάδες χιλιάδες κόσμου στο youtube και θεωρείται το κινηματογραφικό ντεμπούτο του Μάκη Παπαδημητράτου κλασικό, ακριβώς γιατί κουβαλάει αλώβητη μία πανκ ούγια, όχι όμως από άποψη, αλλά από ανάγκη (το μηδαμινό budget). Ως γνωστόν, αυτό είναι και το πιο αυθεντικό πανκ απ’ όλα». | Θεοδόσης Μίχος για την Popaganda (31 Ιουλίου 2014)
«Για όσους έχουν δει τον Τσίου, ο Μάκης Παπαδημητράτος είναι ο άνθρωπος που έδωσε νόημα στη φράση ‘Δεκαπενταύγουστος στην Αθήνα’. Δημιούργησε αυτό το low budget classic που άφησε εποχή». | Άννα Νίνη για το VICE (15 Αυγούστου 2016)
«Γυρισμένο στην άδεια Αθήνα το 2005, το «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου κρατάει ακόμη τη σιωπή μιας πόλης που κάθε στα μισά του Αυγούστου προσπαθεί να βρει τον εαυτό της. Παραμένει φρέσκο, αστείο, μελαγχολικό και σοφό». | Flix Team για το Flix (14 Αυγούστου 2018)
«Η ταινία που αποθέωσε τους αθέατους αυτής της πόλης, την πιο αθέατη ημέρα του χρόνου. Και που πλέον αποτελεί μία κλασική ταινία -γενικά για τον ελληνικό κινηματογράφο, και όχι μόνο για όποιον ψάχνει τι να δει σήμερα. (Αν και ποιος μπορεί να αδικήσει όποιον την ξαναδεί σήμερα;)». | Κώστας Μανιάτης για το OneMan (15 Αυγούστου 2020)
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Μάκης Παπαδημητράτος
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς
Κοστούμια: Μελίνα Αρβανιτάκη
Με την πρωτότυπη μουσική της ταινίας: Κωνσταντίνος Βήτα, The Savage Mambas, Dr Vodkatini
Επιμέλεια Κοστουμιών: Λίνα Σταυροπούλου
Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αιμιλία Σιαφαρίκα
Βοηθοί Σκηνογράφου: Μαριάννα Παπαγεωργίου & Νικόλας Καναβάρης
Φωτογραφίες: Χρήστος Τόλης (όλους), Κική Παπαδοπούλου (Τραϊάνα Ανανία)
Διεύθυνση Παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα
Παραγωγή: ΤΗE HUB EVENTS
ΗΘΟΠΟΙΟΙ
Αλέξανδρος Παρίσης (Τσίου)
Μάκης Παπαδημητράτος (Νώντας)
Αναστάσης Κολοβός (Γιάννης)
Τραϊάνα Ανανία (Τζένη)
Αντώνης Τσιοτσιόπουλος (Στέλιος)
Καλλιόπη Τζερμάνη (Στέλλα)
Δημήτρης Καπετανάκος (Τάκος)
Γιάννης Μητάς (Μπιλ)
Νικήτας Παπαδόπουλος (Νικήτας)
Στράτος Σωπύλης (Άγγελος και Σταύρος)
Μυρτώ Πετροχείλου (Χαρά)
Πέτρος Γιωρκάτζης (Κούκι)
Fuerza Αγγελίδης (Μαξ και Μίλτος)
Αιμιλία Σιαφαρίκα (Όλγα)
Ρεγγίνα Μανδηλάρη (Φίλη της Παμ)
Και άλλοι…
Παραστάσεις
15 Ιουνίου έως 16 Ιουλίου
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή | Ώρα έναρξης 21.00
Διάρκεια παράστασης 90 λεπτά
Εισιτήρια από 15 ευρώ