Τρεις νέοι προορισμοί αεροπορικού τουρισμού.

Από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Αστυπάλαιας, του Καστελλόριζου και της Μήλου ξεκίνησε η πρώτη συνέργεια για αεροπορικές επισκέψεις (island hopping) στην Ελλάδα, με τα τρία νησιά να μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη των προορισμών του αεροπορικού τουρισμού.

Η πρωτοποριακή αυτή δράση πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 23 Ιουλίου, όταν δύο ιδιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν με τελικό προορισμό την Αστυπάλαια και τη Μήλο, σηματοδοτώντας την πιλοτική έναρξη λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων και ως πεδίων προσγείωσης εκτός των ωρών λειτουργίας τους με εμπορικές πτήσεις.

artme Τρεις νέοι προορισμοί αεροπορικού τουρισμού.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν από το 2021 από κοινού το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το υπουργειό Τουρισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και οι δήμοι Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου και Μήλου, με τη συνεργασία της Aircraft Owners & Pilots Association – A.O.P.A. Hellas και της Hellenic Pilots Association.

Στρατηγικό πλεονέκτημα της συνεργασίας αυτής, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Μεταφορών και Τουρισμού, αποτελεί η διεύρυνση της σύνδεσης των τριών αυτών νησιών με προορισμούς και μέσα που δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν -μέχρι σήμερα- από τις εμπορικές πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, λόγω των συγκεκριμένων προδιαγραφών των αεροδρομίων τους.

artme Τρεις νέοι προορισμοί αεροπορικού τουρισμού.

Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος προβλέπει ότι οι πτήσεις στα τρία αυτά αεροδρόμια -που θα λειτουργούν παράλληλα ως πεδία προσγείωσης- θα πραγματοποιούνται από την ανατολή και μέχρι τη δύση του ηλίου και μόνο εκτός των ωρών λειτουργίας του αερολιμένα με εμπορικές πτήσεις (βάσει των ΝΟΤΑΜ που κατατίθενται και της Υ.Π.Α.)

Κατά την εκτέλεση των δρομολογίων προς και από το πεδίο προσγείωσης, εφαρμόζονται τα ισχύοντα από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία σχετικά με την ασφάλεια των πτήσεων, την ευθύνη του χειριστή, τις επιδόσεις και τους περιορισμούς του αεροσκάφους, σε συνάρτηση πάντα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή.

artme Τρεις νέοι προορισμοί αεροπορικού τουρισμού.

Για την ανάδειξη του αεροπορικού τουρισμού στη χώρα μας -που αποτελεί μια νέα ειδική μορφή τουρισμού- το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και το υπουργείο Τουρισμού συστήνουν ειδική διυπουργική ομάδα εργασίας, με σκοπό τον σχεδιασμό και την υλοποίηση περαιτέρω κοινών δράσεων.

Προηγούμενο άρθροΑυγουστιάτικη Πανσέληνος στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Επόμενο άρθροGreece Race for the Cure® 2022: Οι εγγραφές άνοιξαν!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος