Το τελευταίο «αντίο» στη μακροβιότερη Βασίλισσα της Αγγλίας

Στην τελευταία της κατοικία αναπαύεται η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ της Βρετανίας, η οποία ετάφη χτες, τη Δευτέρα 19/9, μαζί με τον επί 73 χρόνια σύζυγό της Φίλιππο, στο  Κάστρο του Ουίνδσορ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο της Βρετανίας έως την κηδεία  της στις 18 Σεπτεμβρίου - CNN.gr

Ύστερα από μια πολύωρη τελετή, που ξεκίνησε από το Αββαείο του Ουέστμινστερ και ολοκληρώθηκε στο Κάστρο του Ουίνδσορ, το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ τοποθετήθηκε στη βασιλική κρύπτη, προτού μεταφερθεί αργότερα για την ιδιωτική ταφή.

Ελισάβετ: Σήμερα η κηδεία – Υψηλοί προσκεκλημένοι και απλός κόσμος  αποχαιρετούν τη βασίλισσα | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Προτού εισέλθει στην κρύπτη και ανακρουστεί ο εθνικός ύμνος, αφαιρέθηκαν από το φέρετρο τα σύμβολα της εξουσίας -το στέμμα, η σφαίρα και το σκήπτρο- και τοποθετήθηκαν στον βωμό.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας η κηδεία - Οι  λεπτομέρειες της τελετής και ποιοι θα παραστούν | Έθνος

Ο βασιλιά Κάρολος Γ’ μετά βίας συγκρατούσε τα δάκρυά του κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ όλη η βασιλική οικογένεια θρηνούσε για την μακροβιότερη μονάρχη της χώρας.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αύριο η κηδεία της – Παρόντες ξένοι ηγέτες και βασιλείς

Ο βασιλιάς Κάρολος σηκώθηκε από τη θέση του για να τοποθετήσει τη σημαία του Queen’s Company Camp Color στο φέρετρο κι έπειτα ο λόρδος Τσάμπερλεν έσπασε το ραβδί, που σηματοδοτεί το τέλος της βασιλείας της Αυτής Μεγαλειότητας.

Κηδεία βασίλισσας Ελισάβετ: Ποιοι ηγέτες θα παραστούν και ποιοι δεν έλαβαν  πρόσκληση - CNN.gr

Ο αυλητής της βασίλισσας έπαιξε έναν θρήνο στην γκάιντα και ο Garter King of Arms διάβασε τους τίτλους που ανήκουν τώρα στον βασιλιά Κάρολο Γ’. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζάστιν Γουέλμπι, ολοκλήρωσε, έτσι, το πρώτο μέρος της λειτουργίας, με όλους όσοι παρευρέθησαν στον ναό του Αγίου Γεωργίου να στέκονται όρθιοι, καθώς τραγουδούσαν τον πρώτο στίχο του God Save The King.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Αναλυτικά το πρόγραμμα της κηδείας και η guest list -  Directus

Στη συνέχεια, σε μια αυστηρά ιδιωτική τελετή θα βγάλουν τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ, όπως και τη σορό του πρίγκιπα Φιλίππου, που βρίσκεται στην ίδια κρύπτη, και θα μεταφερθούν σε διπλανή βασιλική κρύπτη για τον ενταφιασμό τους, δίπλα στον πατέρα της Ελισάβετ, βασιλιά Γεώργιο, και τη βασιλομήτορα.

Προηγούμενο άρθροLes Arts Florissants – William Christie «Molière et ses musiques»
Επόμενο άρθροΟμαδική Έκθεση Φωτογραφίας : “Faces”
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος