Το ούτι αποτελεί το πλέον εμβληματικό και αναγνωρίσιμο όργανο στους λόγιους και λαϊκούς μουσικούς πολιτισμούς της Εγγύς και της Μέσης Ανατολής. Με μακραίωνη παρουσία σε ποικίλους χώρους μουσικής δράσης, αποτέλεσε το μέσο έκφρασης και δημιουργίας Αράβων, Τούρκων, Αρμενίων, Ελλήνων, Περσών κ.ά.

Η παρουσία του στη μουσική ζωή των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, αποτελώντας συχνά ζυγιά σε συνδυασμό με το βιολί, την πολίτικη λύρα ή το κανονάκι, υπήρξε δεσπόζουσα σε γλέντια, πανηγύρια και λαϊκούς χώρους διασκέδασης, όπως τα καφενεία, οι ταβέρνες και τα καφέ-αμάν. Μετά το 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών, οι μικρασιατικής καταγωγής ουτίστες θα συνεχίσουν τη δράση τους τουλάχιστον μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτυπώνοντας τον ήχο τους και στη δισκογραφία των 78 στροφών.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια το ούτι επανήλθε στο προσκήνιο της “παραδοσιακής”, ethnic και εναλλακτικής ελληνικής μουσικής σκηνής, αναδεικνύοντας εξαίρετους δεξιοτέχνες, συνθέτες και δασκάλους. Στην προσεχή συναυλία, οκτώ δεξιοτέχνες ουτίστες θα αποδώσουν παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από την Ελλάδα, την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή, αυτοσχεδιασμούς, σύγχρονες συνθετικές προτάσεις και δικές τους συνθέσεις σε σόλο πρόγραμμα.

Συντελεστές:
Μέρος Πρώτο / Ώρα 19:00
Δημήτρης Μικέλης
Νικόλαος Παλαιολόγος
Κυριάκος Ταπακης
Haig Yaizdjian

Μέρος Δεύτερο / Ώρα 21:00
Ταξιάρχης Γεωργούλης
Γεώργιος Μαρινάκης
Κυριάκος Καλαϊτζίδης
Χρίστος Τσιαμούλης

Σύλληψη – Μουσική επιμέλεια: Ταξιάρχης Γεωργούλης
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Μπαξεβάνης

Προηγούμενο άρθρο“Planet Physics” στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος”
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα Καθιερώθηκε Η Παγκόσμια Ημέρα Για Τα Δικαιώματα Του Παιδιού