Η εντυπωσιακή εγκατάσταση «Museum of the Moon» του βρετανού καλλιτέχνη Λουκ Τζέραμ προσγειώθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 18ου Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών στο κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην Πλατεία Κοτζιά!
Το ασημένιο φως του φεγγαριού ενέπνευσε τον Βρετανό καλλιτέχνη, Λουκ Τζέραμ, να δημιουργήσει ένα εντυπωσιακό υπαίθριο installation “Museum of the Moon”, το Μουσείο του Φεγγαριού, που κοσμεί την πλατεία Κοτζιά και έχει διάμετρο 7 μέτρα, το έργο απαρτίζεται από φωτογραφίες σε ανάλυση 120 dpi από την επιφάνεια της σελήνης όπως τις έβγαλε η NASA.
Η ιδέα για το περιοδεύον «Μουσείο του Φεγγαριού» άρχισε να δημιουργείται πριν από 15 χρόνια, όταν ο Τζέραμ έκανε ποδήλατο καθ’ οδόν για τη δουλειά του πάνω στην ακτογραμμή του Μπρίστολ, της πόλης που έχει το υψηλότερο παλιρροϊκό εύρος στην Ευρώπη, ένα κενό 13 μέτρων μεταξύ πλημμυρίδας και άμπωτης.
Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το Museum of the Moon παρουσιάζεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αλλάζοντας έτσι την αίσθηση και την εμπειρία για τους θεατές.
Μέχρι σήμερα, το έργο έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει προσελκύσει πάνω από 10 εκατομμύρια επισκέπτες. Μέσα σε μόλις 8 μήνες, πάνω από 2,1 εκατ. άνθρωποι «ατένησαν από κοντά» το φεγγάρι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, καθιστώντας το την πιο δημοφιλή έκθεσή του.
Οπως είπε ο Λουκ Τζέραμ: «Είναι υπέροχο που παρουσιάζουμε επιτέλους το «Museum of the Moon». Το Φεγγάρι έχει μεγάλη σημασία στην αρχαία ελληνική ιστορία και μυθολογία… Το Φεγγάρι, γνωστό ως Σελήνη στην ελληνική μυθολογία, είναι ο αντι-ήλιος μας, που λάμπει φωτεινά μέσα στο σκοτάδι όταν ο ήλιος έχει αποσυρθεί, προσφέροντας στον πλανήτη μας αλλά και σε όποιον τον κατοικεί νέες δυνατότητες. Για 200.000 χρόνια η ανθρωπότητα κοίταζε το Φεγγάρι και αναρωτιόταν τι ήταν. Αποτελούσε ανέκαθεν έναν προορισμό, έναν τόπο ονείρων και φιλοδοξιών. Ελπίζω το κοινό να χαρεί αυτή την επαφή με το Φεγγάρι. Για τον περισσότερο κόσμο αυτή θα είναι η πιο κοντινή επαφή που θα έχουν».