Θυμόμαστε κάποιες από τις τελευταίες φορές που επισκεφτήκαμε το Μουσείο του Λούβρου. Αν και παραμένει μια μοναδική εμπειρία, οι πολύωρες ουρές στα ταμεία αλλά και ο ασφυκτικά πολυάριθμος κόσμος μπροστά στα αριστουργήματα που κρέμονται στους τοίχους του, δημιουργούσαν αρκετά αρνητική αίσθηση και έντονη ανάγκη απόδρασης. Ειδικά η «επίσκεψη» στη Μόνα Λίζα, ένα έργο που προσελκύει και τους περισσότερους επισκέπτες, είχε πλέον γίνει μια δυσάρεστη εμπειρία, καθώς μάταια προσπαθούσαμε να τη θαυμάσουμε πίσω από το αλεξίσφαιρο γυαλί της, κάτι που τα σηκωμένα με τα κινητά χέρια το καθιστούσαν αδύνατο.

Πριν από τον covid-19, το μουσείο μπορούσε να υποδεχτεί έως και 45.000 άτομα τις πιο πολυσύχναστες ημέρες του. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε πρόσφατα το Μουσείο, το 2022, το Μουσείο του Λούβρου δέχθηκε 7,8 εκατομμύρια επισκέπτες -19% λιγότερους από ό,τι το 2019, αν και η αύξηση κατά 170% από το 2021, όταν τα γαλλικά μουσεία ήταν κλειστά για σχεδόν πέντε μήνες, η μείωση της επισκεψιμότητας ήταν επιθυμητή, καθώς η διευθύντριά του, Laurence des Cars, πήρε μια γενναία απόφαση να περιορίσει τις ημερήσιες εισόδους σε 30.000.

Με το 80% των εισιτηρίων να εκδίδεται πλέον μέσω μιας υπηρεσίας κρατήσεων, η νέα πολιτική αναμένεται να σταθεροποιήσει την επισκεψιμότητα μεταξύ 7,5 και 8 εκατομμυρίων επισκεπτών για το 2023, στα ίδια επίπεδα δηλαδή, που γνώρισε το μουσείο πριν από περίπου 17 χρόνια.

Σε δήλωσή της, η Des Cars δήλωσε πως με αυτή την απόφαση «Η επίσκεψη μπορεί να είναι μια ευχάριστη εμπειρία, ιδίως για το κοινό που επισκέπτεται για πρώτη φορά το μουσείο και αποτελεί το 60% των εισόδων».

Το Μουσείο του Λούβρου, το οποίο υποδέχθηκε περίπου πέντε εκατομμύρια επισκέπτες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αγωνίζεται εδώ και χρόνια ενάντια στην υπερβολική επισκεψιμότητα και τις μεγάλες ουρές έξω από τη γυάλινη πυραμίδα ή μπροστά από αριστουργήματα όπως η Μόνα Λίζα. Τα τελευταία χρόνια, οι υπάλληλοι του Λούβρου έχουν συχνά προβεί σε απεργίες επικαλούμενοι «πρωτοφανή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας τους» από τα ρεκόρ επισκέψεων. Αν και ο προκάτοχός της, Jean-Luc Martinez, είχε υλοποιήσει σημαντικά έργα για τη βελτίωση των συνθηκών επίσκεψης, η Des Cars αναφέρει ότι αυτή η απόφαση δεν λαμβάνει μόνο υπόψη τις ανάγκες του κοινού αλλά και του προσωπικού.

Η Des Cars είχε επίσης ανακοινώσει, όταν διορίστηκε το 2021, ότι επιθυμεί να κλείνει το μουσείο μία ώρα αργότερα κάθε μέρα (7 μ.μ.), προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους ντόπιους επισκέπτες, αλλά αυτό δεν θα γίνει πριν από προσεκτικό σχεδιασμό, συμπεριλαμβανομένων συζητήσεων με τα συνδικάτα, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη πηγή. Το Λούβρο, το οποίο απασχολεί περίπου 2.000 υπαλλήλους, έχει υποσχεθεί να προσλάβει 90 υπαλλήλους το 2023 για να προωθήσει την πρόταση.

Προηγούμενο άρθρο«Κυκλάδες»: Το νέο βιβλίο της με κυκλαδίτικη αύρα
Επόμενο άρθροΟι Bicep έρχονται στο Γήπεδο Tae Kwon Do