Πόση Δικαιοσύνη αντέχουμε; - Ένα ωριαίο ντοκιμαντέρ στην ΕΡΤ3

Η δικαιοσύνη κατέχει αναμφισβήτητα κεντρικό ρόλο στο αξιακό μας σύστημα.
Γιατί όμως ανεχόμαστε την ανισότητα και την κοινωνική αδικία; Αυτό είναι ένα από τα κεντρικά ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το ντοκιμαντέρ Πόση Δικαιοσύνη αντέχουμε;/The Price of Fairness, το οποίο παρουσίασε η ΕΡΤ3 τη Δευτέρα 22 Αυγούστου στην 01:00.

Αγγίζοντας θέματα οικονομικής, πολιτικής και φυλετικής ανισότητας το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με την παρουσίαση ενός συνόλου κοινωνικών πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν στη Νορβηγία, τα οποία υποδηλώνουν ότι η προθυμία μας να υποστηρίξουμε συστήματα ανισότητας είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι είμαστε συχνά διατεθειμένοι να παραδεχτούμε.

Τα αποτελέσματα των πειραμάτων δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δεχτούν σχεδόν οποιαδήποτε ανισότητα, εάν τη θεωρούν αποτέλεσμα ανταγωνισμού. Αυτό το βλέπουμε πιο καθαρά στον αθλητισμό, όπου ακόμα κι αν κάποιος κερδίσει για ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου, του αξίζει το χρυσό και όλα τα χρήματα, κάτι το οποίο βρίσκουμε δίκαιο. Ουσιαστικά, μέρος αυτής της λογικής, ότι δηλαδή ο νικητής τα παίρνει όλα, εντάσσεται και στην οικονομική σφαίρα.

Στην Ατλάντα επιστήμονες που μελετούν τη συμπεριφορά των άγριων μαϊμούδων (καπουτσίνοι), προσεγγίζουν με διαφορετική ματιά τη δικαιοσύνη, αμφισβητώντας το ότι έχουμε μια εγγενή τάση προς την εγωιστική συμπεριφορά. Στην Κόστα Ρίκα και στην Ισλανδία βλέπουμε πώς οι οικονομίες λειτουργούν με μεγαλύτερη «δικαιοσύνη», ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες συστηματικές φυλετικές αδικίες εξανεμίζουν τις ελπίδες των πολιτών για ένα καλύτερο σύστημα δικαιοσύνης. Από τα χωριά της Ινδίας όπου οι ανισότητες που καθορίζονται από το σύστημα των καστών, μέχρι τους δρόμους του Φέργκιουσον στο Μιζούρι, όπου ξεδιπλώνονται οι κοινωνικοί αγώνες, το ντοκιμαντέρ εξερευνά πώς κατανοούμε τον όρο δικαιοσύνη και τι χρειάζεται για να αλλάξει ένα άδικο σύστημα.

https://youtu.be/LDLhURwSE3Y

Προηγούμενο άρθροΟλοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για Παιδιά.
Επόμενο άρθροΑκρόαση για το έργο “The Last Five Years”