Στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Δήλου, θα λάβει χώρα η εικαστική – ηχητική εγκατάσταση και περφόρμανς  «Θαλασσογραφία σε κήπο», στις 14 και 15 Ιουλίου 2023, με ελεύθερη είσοδο.

Ο πολιτιστικός οργανισμός Between the Seas και η επιμελήτρια Ακτίνα Σταθάκη προσκαλούν την Ελληνίδα εικαστικό, Κατερίνα Καρατζαφέρη, και τον Αιγύπτιο συνθέτη και μουσικό, Ahmed Saleh, να συνεργαστούν για πρώτη φορά σε μια μουσική και εικαστική σύμπραξη, που χαρακτηρίζεται τόσο από τις κοινές οικολογικές ανησυχίες τους, όσο και από τις ετερόκλητες πολιτισμικές καταβολές τους.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συνδιαλλαγή δύο διαφορετικών πολιτισμικών αφηγημάτων για την προστασία και τους κινδύνους του φυσικού περιβάλλοντος, όπως αυτά παρουσιάζονται στη γλυπτική εγκατάσταση της Κατερίνας Καρατζαφέρη, που εμπνέεται από την ιαπωνική παράδοση Komomaki του 5ου αιώνα – και την ελληνική παραδοσιακή υφαντουργία· και παράλληλα, τη ζωντανή μουσική περφόρμανς του Ahmed Saleh, που έχει ως έναυσμα τις ακουστικές του μνήμες από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας και τη δυστοπική προφητεία της βύθισης της σύγχρονης Αλεξάνδρειας, λόγω της ανερχόμενης στάθμης της θάλασσας και της κλιματικής αλλαγής.

Η πολυεπίπεδη σύνθεση των δύο καλλιτεχνών συνομιλεί με την αρχαιολογία, την ιστορική μνήμη, τη φύση και τον μύθο και το σύνολό της νοηματοδοτείται εκ νέου στον ιστορικό και συμβολικό χώρο της Δήλου, μία τοποθεσία που αποτέλεσε σημείο συνάντησης πολιτισμών και είναι συνυφασμένη με μία συλλογική εμπειρία ιστορικότητας.

Η εγκατάσταση θα λειτουργεί όλες τις ώρες της ημέρας, με το ηχητικό της μέρος να επαναλαμβάνεται ως λούπα. Η ζωντανή περφόρμανς θα παρουσιαστεί συνολικά δύο φορές, μία φορά την κάθε ημέρα, στις 18:30 το απόγευμα.

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Προηγούμενο άρθρο«Πουλάκια είναι και λαλούν»: Η Τάνια Τσανακλίδου και ο Φώτης Σιώτας στο Κηποθέατρο Παπάγου
Επόμενο άρθρο“Θήβα: A global war” στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος