Θαλάσσια αποστολή σκοπεύει να ρίξει φως στα μυστικά που κρύβει ο βυθός των Μαλδίβων

Παρθένες αμμουδιές με τιρκουάζ νερά, μικρά, ξύλινα, πολυτελή σπιτάκια που μοιάζουν να αιωρούνται λίγο πάνω από την επιφάνεια της κρυστάλλινης θάλασσας, πυκνή, εξωτική βλάστηση που φτάνει στα όρια της παραλίας. Σίγουρα, τέτοιες εικόνες μάς έρχονται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τις Μαλδίβες, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών παγκοσμίων.

Οι Μαλδίβες, όμως, προσελκύουν κάθε χρόνο και τουρίστες που θέλουν να συνδυάσουν τις διακοπές τους με την αγαπημένη τους δραστηριότητα, το scuba diving, και οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο κόσμος έχει ακόμη πάρα πολλά να μάθει για τα υποθαλάσσια οικοσυστήματα αυτού του προορισμού.

Μαλδίβες: Θαλάσσια αποστολή σκοπεύει να ρίξει φως στα μυστικά που κρύβει ο βυθός

Η κλιματική αλλαγή και η άνοδος της στάθμης του νερού, καθιστούν επιτακτική ανάγκη, ειδικά των χωρών που εξαρτώνται από τη θάλασσα, να γνωρίσουν όσο καλύτερα μπορούν τα θαλάσσια οικοσυστήματά τους, τη ζωή που κρύβει ο βυθός τους, και αν και πώς επηρεάζονται από την κλιματική κρίση.

Η κυβέρνηση των Μαλδίβων και το Nekton, το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών του Ηνωμένου Βασιλείου, σκοπεύουν να ρίξουν φως στα μυστήρια του βυθού με μια φιλόδοξη αποστολή στα ανεξερεύνητα νερά της χώρας.

Μαλδίβες: Θαλάσσια αποστολή σκοπεύει να ρίξει φως στα μυστικά που κρύβει ο βυθός της χώρας - CNN.gr

Η αποστολή αυτή, που έχει ονομαστεί «Nekton Maldives Mission», αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Σεπτεμβρίου, και θα την απαρτίζουν ομάδες επιστημόνων από τις Μαλδίβες και το εξωτερικό. Οι εκτεταμένες έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε βάθος μεγαλύτερο των τριάντα μέτρων με την επιστράτευση δύο προηγμένης τεχνολογίας υποβρυχίων, ένα εκ των οποίων μπορεί να φτάσει σε βάθος ακόμη και τα 1000 μέτρα.
Ο βασικός σκοπός της αποστολής είναι να βοηθήσει τη χώρα να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης στις θάλασσές της.

«Οι Μαλδίβες αποτελούνται κατά 99% από θάλασσα και 1% από ξηρά, η οποία ξηρά φτάνει σε υψόμετρο το ενάμιση μέτρο (κατά μέσο όρο) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Κάτι που σημαίνει πως η αύξηση της στάθμης της θάλασσας αποτελεί μεγάλη απειλή για τη χώρα» αναφέρει ανακοίνωση του ινστιτούτου Nekton.

Μαλδίβες | Ταξίδια στο Εξωτερικό, Ατομικά Ταξίδια, Γαμήλια Ταξίδια, Μεγάλα Ταξίδια | Ταξίδια pyramistravel.gr

Δέκα Μαλδιβιανοί υδροβιολόγοι έχουν επιλεγεί να φέρουν εις πέρας πάνω από τριάντα καθόδους με τα υποβρύχια. Η πρώτη κάθοδος θα γίνει από ομάδα γυναικών υδροναυτών.

Η Σαφίγια Ναίμ, Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτο θαλάσσιων ερευνών των Μαλδίβων, ανέφερε πως «οι ύφαλοι που περιβάλλουν τις ατόλες μας, περιορίζουν τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της όλο και μεγαλύτερης συχνότητας και έντασης καταιγίδες, ενώ διαμορφώνουν τη βάση της οικονομίας μας, τον βιοπορισμό και τη διατροφή μας.

Μαλδίβες: είναι ωραία στον παράδεισο; | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υδροβιολόγοι, επιστήμονες δεδομένων και παραγωγοί ταινιών, θα συλλέξουν δείγματα ειδών, θα χαρτογραφήσουν τον βυθό και θα καταγράψουν σε βίντεο την τωρινή κατάσταση των κοραλλιών στις Μαλδίβες.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο συμμετέχει και αυτό στης αποστολή, δηλώνει πως οι επιστήμονες θα ερευνήσουν και το πώς προσαρμόστηκε η θαλάσσια ζωή στην ιστορική άνοδο της στάθμης της θάλασσας από το λιώσιμο των πάγων από την Εποχή των Παγετώνων, ενώ θα εξερευνήσουν «άγνωστα και απροστάτευτα κοράλλια και κοραλλιογενείς υφάλους σε βαθιά νερά, που αποτελούν καταφύγιο για τα ζώα των πιο ρηχών νερών.

Προηγούμενο άρθροLANDMARKS – 10 μοναδικά κινηματογραφικά τοπόσημα
Επόμενο άρθρο«Σήκω ψυχή μου» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος