Η ιστορία συναντά τη λογοτεχνία στο Μουσείο Μπενάκη μέσα από δύο βιβλία-μαρτυρίες, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα και μια συλλογή διηγημάτων.

Οι «Ιωνικές Μνήμες» του Ευάγγελου Δρακόπουλου και το «Εγώ», ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων» του Μανώλη Αξιώτη, είναι κείμενα αυτοβιογραφικά που μιλούν για τη ζωή στη Μικρά Ασία, για το τραύμα του πολέμου, καθώς και για την οδυνηρή διαδικασία της εγκατάστασης στην Ελλάδα. «Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη» του Ηλία Μαγκλίνη διερευνά πτυχές των εμπειριών από τη συμμετοχή του παππού τού συγγραφέα στη Μικρασιατική Εκστρατεία, ενώ το «Γκιάκ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου αφηγείται ιστορίες Αρβανιτών φαντάρων που μετά τον πόλεμο επιστρέφουν στον τόπο τους, τη Λοκρίδα, φέροντας ανυπέρβλητα ψυχικά τραύματα.

Ευαγγελή Σταμούλη-Ανεστίδου, καθηγήτρια φιλόλογος, για τις Ιωνικές Μνήμες, Εκδόσεις Τσουκάτου, 2019.

Αλέξανδρος Μακρής, ιστορικός, για το Εγώ, ο Μανώλης Αξιώτης. Η περιπετειώδης ζωή του ήρωα των «Ματωμένων Χωμάτων», Εκδόσεις Μπαλτά, 2016.

Ηλίας Μαγκλίνης, συγγραφέας, για Το μόνο της ζωής τους ταξίδι. Μικρά Ασία. Οδοιπορικό σε πόλεμο και σε ειρήνη, Μεταίχμιο, 2022.

Δημοσθένης Παπαμάρκος, συγγραφέας, για το Γκιάκ, Εκδόσεις Πατάκη, 2020.

Συντονιστής: Δημήτρης Καμούζης, Ερευνητής Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Σωματείου ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

Προηγούμενο άρθροΜια παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη του χορευτή Ρούντολφ Νουρέγιεφ
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Μαργαρίτης, στο «Ένα Τραγούδι Ακόμα»