TANIA GIANNOULI Trio Live
TANIA GIANNOULI

Trio

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Φιλολογικός Σύλλογος
«Παρνασσός»
Τάνια Γιαννούλη: πιάνο
Ανδρέας Πολυζωγόπουλος: τρομπέτα
Κυριάκος Ταπάκης: ούτι

Η Τάνια Γιαννούλη συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Πολυζωγόπουλο (τρομπέτα) και τον Κυριάκο Ταπάκη (ούτι) σχηματίζει ένα μοναδικό τρίο, που ερμηνεύει τις πρωτότυπες συνθέσεις της. Ένας ιδιοσυγκρασιακός συνδυασμός όπου τα όρια μεταξύ Ανατολής και Δύσης, σύγχρονης, world music και τζαζ είναι δυσδιάκριτα.

«Αρχικά είναι η έκπληξη των (απρόσμενων) ήχων: το πιάνο, το ούτι, η τρομπέτα. Τα ηχοχρώματα είναι ευδιάκριτα και ανταποκρίνονται στον υπέροχο καμβά που υφαίνουν οι συνθέσεις της Τάνιας Γιαννούλη. Στην επιθυμία της να πειραματιστεί, συχνά τολμά μουσικές φόρμες που μερικές φορές είναι δύσκολο να προσεγγιστούν. Εδώ, τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει. Τα κομμάτια είναι καθαρά και σαφή, με μελωδίες, αρμονίες και ρυθμό και επιπλέον, υπάρχουν υπέροχοι και ευπρόσδεκτοι αυτοσχεδιασμοί. Αυτό το άλμπουμ αφήνει ένα γλυκό συναίσθημα, μία αίσθηση ικανοποίησης, είναι σαν το θαλασσινό αγέρι που διώχνει μακριά την καταχνιά των καιρών» έγραψε η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Η Τάνια Γιαννούλη, πιανίστα, συνθέτις, αυτοσχεδιάστρια και bandleader, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές παρουσίες της σύγχρονης Ελληνικής και Ευρωπαϊκής jazz σκηνής σήμερα. Τον Μάιο του 2021 ήταν η μία από τους τρείς υποψήφιους για το μεγάλο κρατικό Γερμανικό βραβείο Deutscher Jazzpreis στην κατηγορία Piano/ Keyboards International μαζί με τον Tigran Hamasyan και τον Shai Maestro.

Το Σάββατο 16 Απριλίου θα έχουμε, επιτέλους, την ευκαιρία να την απολαύσουμε και στην Ελλάδα σε ένα μοναδικό κονσέρτο με το Tania Giannouli Trio, στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός».

Το Tania Giannouli Trio εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θρυλικό Jazzfest Berlin το 2018. Το περιοδικό Downbeat με την ευκαιρία αυτής της εμφάνισης περιέγραψε τη μουσική τους ως «μελωδίες συναρπαστικές με μια ορμητική δυναμική που ρέει ασταμάτητα… όπως το όνειρο του Manfred Eicher για διακοπές στη Μεσόγειο».

Το γερμανικό περιοδικό JAZZTHETIK, κατέταξε την πρεμιέρα του trio, στο Jazzfest Berlin, στα καλύτερα κονσέρτο του 2018 ενώ το All About Jazz επέλεξε τις συναυλίες τους στο Wonderfeel Festival και το Zomer Fits Jazz Tour ως τις κορυφαίες για το 2019.

«Tania Giannouli makes jazz of the kind where improvisation is just the starting point and somewhere out there — or something deep inside — is the aim»
«Η Τάνια Γιαννούλη κάνει τζαζ από αυτό το είδος που ο αυτοσχεδιασμός είναι μόνο η αφετηρία και αυτό που υπάρχει κάπου εκεί, έξω — ή βαθιά μέσα — είναι ο στόχος»
(Graham Reid, Elsewhere, NZ)

Το In Fading Light, το ντεμπούτο άλμπουμ του Tania Giannouli Trio, κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2020. Μόλις ένα μήνα μετά την επίσημη κυκλοφορία του ο δίσκος, συγκέντρωσε διεθνώς διθυραμβικές κριτικές:

Περιλήφθηκε στο ευρωπαϊκό Jazz Media Chart, του Δεκεμβρίου 2020.

Συμπεριλήφθηκε σε πολλές λίστες των σημαντικότερων κυκλοφοριών του 2020, όπως αυτή του Βελγικού Free Jazz blog, του Ολλανδικού περιοδικού Jazzism, του Νορβηγικού Salt and Peanuts, του Νοτιοκορεάτικου Jazzspace και της ελληνικής Athens Voice.

Επίσης επιλέχθηκε από το γερμανικό ραδιόφωνο WDR 3, σαν καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς, και παίχτηκε από εξαιρετικά μεγάλο αριθμό, ευρωπαϊκών ραδιοφωνικών σταθμών. To trio τα τελευταία τρία χρόνια εμφανίζεται στα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και venues (Enjoy Jazz festival, Bimhuis, Flagey – Brussels Jazz festival, November Music, Skopje Jazz festival κ.α.)

«Don’t miss this rare gem!»
«Μην χάσετε αυτό το σπάνιο πετράδι!»
Eyal Hareuveni, Salt and Peanuts (NO)
«Tania Giannouli confirms with her fourth album that she is a leading musician, able today to share, in their most direct expression, the outbursts of a strong beating heart.»
«Η Τάνια Γιαννούλη επιβεβαιώνει με τον τέταρτο δίσκο της ότι είναι μια κορυφαία μουσικός, ικανή σήμερα να μοιραστεί, στην πιο άμεση έκφρασή τους, τα ξεσπάσματα μιας καρδιάς που χτυπά δυνατά»

Denis Desassis, Citizen Jazz (FR)

«In Fading Light is another very special album by the extraordinarily talented Giannouli who, in the company of the equally richly talented Polyzogopoulos and Tapakis, manages to create the most beautiful musical landscapes»
«Το In Fading Light είναι άλλο ένα πολύ ιδιαίτερο άλμπουμ της εξαιρετικά ταλαντούχου Γιαννούλη που, παρέα με τους εξίσου ταλαντούχους Πολυζωγόπουλο και Ταπάκη, καταφέρνει να δημιουργήσει τα πιο όμορφα μουσικά τοπία.»
Dick Hovenga, Written in Music (NL)
«The album is full of unique, delicate and elegant sound with the classical and ambient expression of the piano, the essence of Arabic music by the oud, and the intersection of European jazz centered on improvisation, by the trumpet. It’s music that makes you feel longing for a world somewhere far away»
«Το άλμπουμ είναι γεμάτο μοναδικούς, ευαίσθητους, διακριτικούς και εκλεπτυσμένους ήχους με την κλασική και ατμοσφαιρική έκφραση του πιάνου, την ουσία της αραβικής μουσικής από το ούτι και τη διασταύρωση της ευρωπαϊκής τζαζ με επίκεντρο τον αυτοσχεδιασμό, από την τρομπέτα. Είναι η μουσική που σε κάνει να νιώθεις λαχτάρα για έναν κόσμο που βρίσκεται κάπου μακριά»

Musica Terra (JP)

«Η Τάνια Γιαννούλη είναι μία από τις πιο σημαντικές συνθέτριες στην Ελλάδα σήμερα»
Φώντας Τρούσσας, LIFO (GR)
«Αλλά το πιάνο της Τάνιας Γιαννούλη, η τρομπέτα του Ανδρέα Πολυζωγόπουλου και το ούτι του Κυριάκου Ταπάκη κρατούν τα πράγματα απλά –και όμορφα, με μια έννοια ξεχασμένη ίσως λόγω της κατάχρησης του επιθέτου στον Τύπο, μα κυριολεκτική. Ταυτόχρονα, πλάθουν κι ένα σύγχρονο μεσογειακό τοπίο, μαεστρικά τοποθετημένο ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, χωρίς άτσαλους διαλόγους με την όποια «παράδοση»· κάτι που ίσως εξηγεί το γκελ του δίσκου στα εξωτερικά, οριοθετώντας τον έτσι ως δείκτη ντόπιων ανησυχιών με διασυνοριακή δυναμική»
Χάρης Συμβουλίδης, MIC (GR)
«Μια σπουδαία δουλειά από την Ελληνίδα συνθέτιδα που διαλέγει αυτή τη φορά να τοποθετήσει δίπλα στο πιάνο της την τρομπέτα και το ούτι. Ατμοσφαιρικό και καθηλωτικό, πλούσιο σε ιδιαίτερους ρυθμούς και πανέμορφες μελωδίες
Γιώργος Φλωράκης, Athens Voice (GR)

Η Τάνια Γιαννούλη έχοντας κλασσική παιδεία (δίπλωμα Πιάνου και Σύνθεσης) συχνά ενσωματώνει τον αυτοσχεδιασμό στις εκτελέσεις της. Οι συνθέσεις της χαρακτηρίζονται από λυρισμό, έμπνευση, πολυπλοκότητα, εκλεκτισμό και μεγάλη πρωτοτυπία.

Η μουσική της περιλαμβάνει ένα ευρύτατο φάσμα από μουσικά είδη, αφού εμπνέεται από πολλές και διαφορετικές παραδόσεις: σύγχρονη τζαζ, μουσική δωματίου, world/ethnic αλλά και free improvisation. Τα διαφορετικά της project και η πλούσια μουσική της έκφραση, της προσφέρουν τη δυνατότητα να κινείται με την ίδια άνεση, σε πολύ διαφορετικά μουσικά είδη.

«This music invites the listener to dream of eternity!»
«Η μουσική αυτή προσκαλεί τον ακροατή να ονειρευτεί την αιωνιότητα!»
Jazzspace magazine, Korea
Οι τέσσερεις δίσκοι της, όλοι αποτέλεσμα ιδιαίτερων συνεργασιών, κυκλοφορούν από το Νεοζηλανδικό music-art label, Rattle κι έχουν αποσπάσει αναγνώριση και σημαντικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό: “Forest Stories” (Tania Giannouli – Paulo Chagas, 2012), “Transcendence” (Tania Giannouli Ensemble, 2015), “Rewa” (Tania Giannouli – Rob Thorne, 2018), “In Fading Light” (Tania Giannouli trio, Ανδρέας Πολυζωγόπουλος – Κυριάκος Ταπάκης, 2020) ενώ όλοι ανεξαιρέτως έχουν συμπεριληφθεί σε αρκετές λίστες του διεθνούς τύπου με τα «καλύτερα της χρονιάς». Πρόσφατα, το album “Transcendence” συμπεριλήφθηκε στους σημαντικότερους ελληνικούς δίσκους της δεκαετίας, σύμφωνα με τα ελληνικά μουσικά μέσα.
Η Τάνια Γιαννούλη, έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ στην Ευρώπη (Berliner Festspiele-Jazzfest Berlin, Madrid International Jazz Festival, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Enjoy Jazz festival, November Music, Ars Musica, Bimhuis, Lantaren Vernsten, Flagey- Brussels Jazz festival, Cerkno Jazz festival Skopje Jazz festival, Handelsbeurs, Jazzahead, Catania Jazz festival, Borusan Sanat, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Synch festival, Διεθνές φεστιβάλ Πάτρας κ.α.) αλλά και σε πολύ ιδιαίτερα project, όπως το «634 λεπτά μέσα στο ηφαίστειο», που έλαβε χώρα μέσα στον κρατήρα του ηφαιστείου της Νισύρου, όπου 14 μουσικοί, αυτοσχεδίασαν για 10 ώρες.
H μουσική της για film και video art έχει ταξιδέψει σε πολλά φεστιβάλ, Biennale, μουσεία και γκαλερί σε όλο τον κόσμο. Έργα της έχουν ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, η Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, το σύνολο Dissonart, η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων κ.α.

Αυτή την περίοδο δίνει συναυλίες με το τρίο της και με το νέο της project “The Book of Lost Songs” (όπου συνεργάζεται με την Ιταλίδα τραγουδίστρια Maria Pia De Vito).

Περισσότερα για την Τάνια Γιαννούλη:
https://www.taniagiannouli.eu/
Links:
Tania Giannouli trio live at Jazzfest Berlin:
https://www.youtube.com/watch?v=GfXgo0DDFIE
Tania Giannouli solo piano at Ars Musica festival Brussels:
https://youtu.be/UgozA45uozI
TANIA GIANNOULI Trio
Σάββατο 16 Απριλίου 2022
Φιλολογικός Σύλλογος “Παρνασσός”
Ώρα έναρξης: 21:00
Πληροφορίες Εισιτηρίων
Η προπώληση εισιτηρίων ξεκινά στις 9 Μαρτίου
https://www.viva.gr/tickets/music/tania-giannouli-trio
Τιμές Εισιτηρίων

VIP: 20 ευρώ
Αίθουσα: 15 ευρώ
Εξώστης: 10 ευρώ
Σημεία Προπώλησης

Ηλεκτρονικά: viva.gr
Τηλεφωνικά: 11876
Σε όλα τα Viva Spots
(Καταστήματα Wind, Public, Media Markt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, viva kiosk στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Yoleni’s)
Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός»
Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα
Στάση μετρό: Πανεπιστήμιο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 3221 917
Προηγούμενο άρθροPLACEBO Live in Greece !
Επόμενο άρθροΤζόνι Ντεπ και Άμπερ Χερντ ξανά στα δικαστήρια.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.