Ταινιοθήκη της Ελλάδας: Υποδέχεται το καλοκαίρι με φεστιβάλ πρωτοποριακού κινηματογράφου

Ένα φεστιβάλ για τον πρωτοποριακό κινηματογράφο , ένα αφιέρωμα στην προσφορά του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο ελληνικό σινεμά αλλά και μια έκθεση είναι ανάμεσα στις δράσεις που έχει ετοιμάσει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος για το φετινό καλοκαίρι.

O_kinimatografikos_Kampanelis

Οι δράσεις αυτές, οι οποίες πραγματοποιούνται με τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ και του προγράμματος ΕΣΠΑ, παρουσιάστηκαν αναλυτικά, το μεσημέρι της Πέμπτης, από την Πρόεδρο του Δ.Σ. της, Μαρία Κομνηνού, τη γενική συντονίστρια του Φεστιβάλ Ηλέκτρα Βενάκη και την εικαστικό, καθηγήτρια γλυπτικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και μέλος του ΔΣ του Ιδρύματος Αφροδίτη Λίτη. υποδέχθηκαν σήμερα τους πολιτιστικούς συντάκτες προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις προσεχείς δράσεις του Ιδρύματος με τη συνδρομή του ΥΠΠΟΑ και του προγράμματος ΕΣΠΑ .

12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (26 ΜΑΪΟΥ-15 ΙΟΥΝΙΟΥ)

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας, ο αγαπημένος θεσμός της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, επιστρέφει τηρώντας το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο, σε υβριδική μορφή. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πορτογαλίας και το Ινστιτούτο Camões, την Πρεσβεία της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο, την Πρεσβεία της Λιθουανίας και το Πολιτιστικό Ινστιτούτο της Λιθουανίας, την Πρεσβεία της Ιταλίας και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και την ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡT, ERTFLIX .

Στο πλαίσιο του φετινού, εξαιρετικά πλούσιου προγράμματος, το οποίο θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από τις 26 Μαΐου έως και τις 15 Ιουνίου και στις τρεις αίθουσες της Ταινιοθήκης (Θερινός κινηματογράφος Λαΐς , Αίθουσα Α’, Αίθουσα Β’), θα προβληθούν 110 ταινίες.
Παράλληλα, επιλεγμένα προγράμματα του θα παρουσιαστούν (και) online στη διεύθυνση  online.tainiothiki.gr.
Το 12ο ΦΠΚΑ φιλοδοξεί να αναδείξει ό, τι πιο φρέσκο και ρηξικέλευθο συμβαίνει στον παγκόσμιο κινηματογράφο -χθες και σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συζητήσεις, μάστερκλας και q&a’s μετά από επιλεγμένες προβολές με τους προσκεκλημένους σκηνοθέτες που θα προλογίσουν τις ταινίες τους.
Όπως σημειώνει στην εισαγωγή του καταλόγου η πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Κομνηνού «η περίοδος της προετοιμασίας του Φεστιβάλ μέσα από τη συνεχιζόμενη πανδημία, την κλιματική κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία επανέφερε τον προβληματισμό για τον ρόλο της τέχνης σε χαλεπούς καιρούς, φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο την αίσθηση του τραγικού στην Ευρώπη. Όλα αυτά μας έκαναν να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας σε δημιουργούς που συγκροτούν το έργο τους αντλώντας από υπάλληλες και περιφρονημένες γνώσεις, δηλαδή από τοπικές γνώσεις που αναπτύχθηκαν από τους υποτελείς του κόσμου μας. Παράλληλα ο ίδιος ο κινηματογράφος παραμένει ένας ορίζοντας επαγγελιών και εναλλακτικών οραμάτων που καλλιεργείται από θεσμούς όπως οι Ταινιοθήκες και τα ειδικά Φεστιβάλ τα οποία στοχεύουν σε ένα επαναπροσδιορισμό της κινηματογραφοφιλίας».

Βρείτε τον κατάλογο του Φεστιβάλ ΕΔΩ

Το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου, ο κινηματογραφικός Καμπανέλλης, οι «Μαγικές Εικόνες» | HuffPost Greece CULTURE

Προηγούμενο άρθροΜεγάλη Γιορτή Της Αγίας Γλυκερίας.
Επόμενο άρθροΣαν Σήμερα – Ο Νίκολα Τέσλα Πατεντάρει Την Ηλεκτρική Γεννήτρια
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.