Τα Δωδεκάνησα επενδύουν στο θαλάσσιο τουρισμό

Στη θάλασσα και τον θαλάσσιο τουρισμό επενδύουν τα Δωδεκάνησα, με μια συνέργεια για την έκδοση ενός ειδικού οδηγού που περιλαμβάνει την πλειονότητα των επιχειρήσεων, αθλητικές διοργανώσεις και δράσεις εξωστρέφειας.

Ο στόχος είναι πολλαπλός: Να ενισχυθούν όλοι οι προορισμοί, να προσελκύσουν επισκέπτες υψηλού εισοδήματος και να αναπτυχθεί το τουριστικό προϊόν που σχετίζεται με το yachting, το sailing και τα watersports.

Τα ηνία αυτής της πρωτοβουλίας κρατάει το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, που εκπροσωπεί 25.000 επιχειρήσεις συνολικά και η αρχή έγινε, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, με την έκδοση ενός τρίγλωσσου οδηγού Yachting τον Μάιο, με τη συμμετοχή του 80% των τουριστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό.

Δωδεκάνησα...Τελικά ποιο από τα 17 είναι πιο πολύ στο γούστο σου;(photos)

Ο οδηγός εκδόθηκε αρχικά σε 10.000 αντίτυπα αλλά υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή, ενημερώνοντας τους τουρίστες αλλά και τους εν δυνάμει επισκέπτες αφού χρησιμοποιείται ως ένα επιπλέον εργαλείο προβολής σε όλες τις δράσεις του εξωτερικού.

Σε όλα τα παραπάνω προστέθηκε τη φετινή σεζόν μια ακόμη πρωτιά, αυτή της διοργάνωσης του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος WINGFOIL στη Ρόδο.

11ο Συνεδρίο του Δικτύου Μικρών Νησιών - Τα μικρά νησιά να γίνουν ο μεγάλος πρωταγωνιστής

Καθώς, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, «εκτός από τους συμμετέχοντες στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα WINGFOIL και τους ενδιαφερόμενους που πήγαν στη Ρόδο, παρακολούθησαν τους αγώνες διαδικτυακά εκατοντάδες χιλιάδες άτομα επιπλέον και αυτό συμβάλλει καθοριστικά στο να ακουστεί ακόμη περισσότερο όχι μόνο η Ρόδος αλλά και όλη η Ελλάδα». Επόμενο βήμα, που θέτει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Ρόδο το 2023.

«Η θάλασσα είναι ένα δώρο που μας προσφέρεται απλόχερα», όπως σημειώνει ο Αναστάσιος Κωνσταντάρος διευθύνων σύμβουλος Boats Advisor Hub&Events και σύμβουλος ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου «και πρέπει αυτό το δώρο να το αξιοποιήσουμε με την αύξηση κινήτρων για επενδύσεις στον θαλάσσιο τουρισμό».

Επιπλέον, όπως εξηγεί «πρόκειται για ένα είδος τουρισμού που ενισχύει τις οικονομίες των μικρών νησιωτικών προορισμών ειδικά στην περιοχή μας ενώ δημιουργεί διαρκώς θέσεις εργασίας τόσο άμεσες όσο και έμμεσες. Μην ξεχνάμε επίσης, ότι η κατά κεφαλήν δαπάνη όσων επιλέγουν το σκάφος ως τρόπο διακοπών αποδίδει στην πραγματική οικονομία τα τριπλάσια έως επταπλάσια του μέσου επισκέπτη της χώρας. Από την άλλη, δημιουργεί την αποσυμφόρηση που προσδοκούν οι μόνιμοι κάτοικοι των μεγάλων ταξιδιωτικών προορισμών της χώρας και αυξάνει τη δυνατότητα φιλοξενίας ταξιδιωτών που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα μας».

ΑΙΓΑΙΟ ΠΕΛΑΓΟΣ | Chatzigiannis Yachts

Στην πλειονότητά τους οι εταιρείες που ασχολούνται με τον κλάδο είναι ελληνικών συμφερόντων, με εργαζόμενους Έλληνες πολίτες, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων να παραμένουν στη χώρα, σύμφωνα πάντα με τον κ.Κωνσταντάρο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Επιπλέον, είναι ένα είδος τουρισμού που κερδίζει έδαφος καθώς προσφέρει ιδιωτικότητα, ασφάλεια και ευελιξία. «Καλούμαστε λοιπόν να στρέψουμε στο βλέμμα μας στη θάλασσα, που τόσο γενναιόδωρα μας χαρίζει τη μαγεία της, να την αναδείξουμε και να την αξιοποιήσουμε, αλλά και να δώσουμε εργαλεία στα χέρια των επιχειρηματιών που ήδη δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Ένα από αυτά είναι ο οδηγός αυτός, όσο και η συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε σημαντικές εκθέσεις του εξωτερικού όπως στην Grand Pavois-La Rochelle της Γαλλίας και στην Boot-Düsseldorf της Γερμανίας», επισημαίνει.

Είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα ένας θεσμικός φορέας εκδίδει έναν πλήρη οδηγό με χρήσιμες πληροφορίες για το θαλάσσιο τουρισμό που αφορά όχι μόνο στο yachting αλλά και στην ιστιοπλοΐα, τις καταδύσεις και κάθε αθλητική δραστηριότητα στη θάλασσα, όπως και πληροφορίες για την τοπική γαστρονομία, την ιστορία, τις καιρικές συνθήκες και τους κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας.

Επιπλέον δρομολόγια στη γραμμή Σύμη-Ρόδος » Tour-market.gr

Δίνονται επίσης πληροφορίες για τις διαθέσιμες μαρίνες, τα αγκυροβόλια, τις εταιρείες που ασχολούνται με τον θαλάσσιο τουρισμό, το πιθανό κόστος, καθώς περιλαμβάνει και έναν κατάλογο επιχειρήσεων ανά νησί.

Σε πρώτη φάση ο οδηγός έχει εκδοθεί σε 3 γλώσσες: αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Η έκδοση του Οδηγού Yachting, αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου με τη συμβουλευτική εταιρεία ανάπτυξης θαλάσσιου τουρισμού Boats Advisor Hub&Events.

Προηγούμενο άρθροΣυλλεκτική κάρτα παίκτη του μπέιζμπολ πωλήθηκε για 12,6 εκατομμύρια δολάρια
Επόμενο άρθρο15ο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος