Τα 5 δημοφιλέστερα επαγγέλματα των αρχαίων Ελλήνων

Από επιτύμβιες στήλες και αναθήματα που άντεξαν στο πέρασμα του χρόνου μαθαίνουμε ποια ήταν τα επαγγέλματα που γνώρισαν δημοφιλία στην αρχαιότητα, με κάποια πράγματα να μην έχουν αλλάξει από τότε.

Για παράδειγμα το επάγγελμα του γιατρού έχαιρε πάντοτε εκτίμησης λόγω της μεγάλης σημασίας που παίζει στις ζωές των ανθρώπων. Από την αρχαιότητα κιόλας –και ιδιαίτερα μετά τον 5ο π.Χ αιώνα- συναντάμε πολύ συχνές αναφορές σε ονόματα ιατρών οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους όχι μόνο σε ιδιώτες αλλά και στην πολιτεία.

Ανάλογη τιμητική θέση έχει ακόμη ένα επάγγελμα που και σήμερα χρειάζεται κάποιος να πιάσει πολλά μόρια για να μπει στην αντίστοιχη σχολή. Οι αρχιτέκτονες κατείχαν εξαιρετικό στάτους από πολύ παλιά γι’ αυτό άλλωστε και ορισμένα ονόματα έμειναν για πάντα στην ιστορία και θα μνημονεύονται αιώνια, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι «υπέγραψαν» τον σχεδιασμό κτηρίων που κέρδισαν μια θέση το διηνεκές, με το παράδειγμα του Ικτίνου και του Παρθενώνα να δεσπόζει αναμφίβολα.

Ωστόσο είναι ξεκάθαρο από τα μνημεία της αρχαιότητας ότι ειδικά στους ελληνιστικούς χρόνους μεγάλη δημοφιλία είχαν και οι γλύπτες αφού διακοσμούσαν με υπέροχα έργα τέχνης τόσο ιδιωτικές οικίες όσο και δημόσια κτήρια, ενώ σε αντίστοιχη περίοπτη θέση είναι και οι κεραμείς.

Τέλος, πληροφορίες για εργασίες που συνηθίζονταν τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες δίνουν τμήματα από επιτύμβιες στήλες της περιόδου που σώζονται στο Επιγραφικό Μουσείο κι αλλού, όπως του αρχιτέκτονα, του κουρέα, του οικοδόμου, του τροχαδάριου (υποδηματοποιού), του υαλά, του υδραγωγού και του αναγνώστη.

Προηγούμενο άρθροTo «The Chase» επιστρέφει στο MEGA
Επόμενο άρθρο«Η Ανθρώπινη Φωνή» του Ζαν Κοκτώ στο θέατρο Μικρό Χορν
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος