Σημαντική αύξηση, της τάξης του 7,75% έρχεται από την πρωτοχρονιά για έως 1.724.713 συνταξιούχους.

Σε συνδυασμό μάλιστα με αλλαγές στον προσδιορισμό αλλά και τη φορολογία των συντάξεων, περίπου ένας στους δύο συνταξιούχους θα πάρει χρήματα που αντιστοιχούν σε μία επιπλέον σύνταξη από το νέο έτος.

Τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση υπέγραψαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκη.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συνολικό ποσό των κύριων συντάξεων με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022 αυξάνεται από το νέο έτος κατά 7,75%.

Με βάση τη σχετική απόφαση, η αύξηση θα αφορά στο σύνολό της ποσοστό περίπου 80-85% των συνταξιούχων, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.

Σημειώνεται ότι η εν λόγω αύξηση προστίθεται στα επιπλέον χρήματα που έλαβε τις προηγούμενες ημέρες ένας εξίσου μεγάλος αριθμός συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, τα επιπλέον ποσά αυτά αφορούν σε:

  • 912.644 συνταξιούχους λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
  • 1.206.624 συνταξιούχους μέσω του έκτακτου οικονομικού βοηθήματος των 250 ευρώ
  • 231.655 συνταξιούχους μέσω της 4ης ετήσιας αύξησης του ν. Βρούτση.

Έτσι, όπως αναφέρει το Υπουργείο Εργασίας, συνδυαστικά, το 94,6% των συνταξιούχων θα δουν μια, δυο ή και τρεις αυξήσεις στις αποδοχές τους.

Αντίστοιχα, διπλές αυξήσεις θα δουν πάνω από 1,3 εκατομμύρια συνταξιούχοι ενώ αθροιστικά το 50% των συνταξιούχων θα λάβει χρήματα που αντιστοιχούν σε τουλάχιστον μια επιπλέον σύνταξη.

Σημειώνεται επίσης ότι, με βάση των συνδυασμό των παραπάνω αλλαγών στον υπολογισμό και τη φορολόγηση των συντάξεων, το 83% όσων διαθέτουν μεγάλη προσωπική διαφορά θα δουν και αυτοί αυξήσεις μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και της καταβολής της ενίσχυσης των 250 ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Το Ευρώ Αντικαθιστά Τη Δραχμή
Επόμενο άρθροΥποδοχή του Νέου Έτους στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος