Στη «χρυσή» λίστα για τα πιο ελεύθερα ταξίδια σε όλο τον κόσμο με Ελληνικό Διαβατήριο!

Το ελληνικό διαβατήριο βρέθηκε στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες τα διαβατήρια των οποίων προσφέρουν στους κατόχους τους μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με μια νέα τριμηνιαία έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία Henley & Partners, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο και παρέχει συμβουλές για την παγκόσμια ιθαγένεια και διαμονή.

Μεταξύ των πρώτων δέκα πιο ισχυρών διαβατηρίων στον κόσμο, για τον Ιούλιο του 2022, κατατάσσεται και η Ελλάδα, μεταξύ διαφόρων άλλων δυτικών και ασιατικών χωρών, όπως δείχνει ο δείκτης Henley Passport, βάσει δεδομένων από τη Διεθνή Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA).

Το ελληνικό διαβατήριο βρίσκεται στην όγδοη θέση, μαζί με την Αυστραλία, τον Καναδά, την Τσεχία και τη Μάλτα, προσφέροντας πρόσβαση χωρίς βίζα σε 185 προορισμούς.

Την ίδια στιγμή, μια τριάδα ασιατικών διαβατηρίων προσφέρει στους κατόχους τους μεγαλύτερη ελευθερία στα ταξίδια σε όλο τον κόσμο, με την Ιαπωνία να προηγείται της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας με 193 προορισμούς σε όλο τον κόσμο, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ, έναντι 192 των άλλων δύο.

Ο εν λόγω δείκτης καθιστά εμφανείς τις αλλαγές στην κατάταξη των χωρών, εξαιτίας των διαφόρων εξελίξεων, όπως η πανδημία του κορωνοϊού και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η διεθνής ζήτηση επιβατών για αεροπορικά ταξίδια στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί, πάντως, να είναι μικρότερη κατά ένα πέμπτο από τα επίπεδα τις προ Covid εποχής, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), εξαιτίας των αυστηρών περιορισμών που υιοθετούν οι χώρες αυτές.

Συγκριτικά, αναφέρει η έκθεση, οι αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής έχουν ανακάμψει στο 60% περίπου των προηγούμενων επιπέδων ταξιδιωτικής κινητικότητας.

Τα ισχυρότερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022 είναι: 

  1. Ιαπωνία, (193 προορισμοί)
  2. Σιγκαπούρη, Νότια Κορέα (192)
  3. Γερμανία, Ισπανία (190)
  4. Φινλανδία, Ιταλία, Λουξεμβούργο (189)
  5. Αυστρία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία (188)
  6.  Γαλλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο (187)
  7.  Βέλγιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Ηνωμένες Πολιτείες (186)
  8. Αυστραλία, Καναδάς, Τσεχία, Ελλάδα, Μάλτα (185)
  9. Ουγγαρία (183)
  10. Πολωνία, Λιθουανία, Σλοβακία (182)

Τα χειρότερα διαβατήρια για τον Ιούλιο του 2022:

Αρκετές χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν πρόσβαση χωρίς βίζα ή βίζα κατά την άφιξη σε λιγότερες από 40 χώρες. Μεταξύ αυτών είναι οι:

105. Βόρεια Κορέα (40 προορισμοί)
106. Νεπάλ και παλαιστινιακά εδάφη (38)
107. Σομαλία (35)
108. Υεμένη (34)
109. Πακιστάν (32)
110. Συρία (30)
111. Ιράκ (29)
112. Αφγανιστάν (27)

Προηγούμενο άρθροΒάσεις 2022: Σήμερα τα αποτελέσματα!
Επόμενο άρθροΟ Γουές Άντερσον επιστρέφει με την ταινία «Asteroid City».
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος