Σεμινάριο και Masterclass Υποκριτικής με τον Θωμά Μοσχόπουλο τον Μάιο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος παραδίδει ένα Σεμινάριο Yποκριτικής και ένα Masterclass Yποκριτικής με τίτλο «Κλειδιά και τεχνικές για τη δόμηση και συστημική διερεύνηση ενός ρόλου» και «Οι… «φωτοσκιάσεις» της Κωμωδίας», αντίστοιχα. Και τα δύο πραγματοποιούνται στο Θέατρο Πόρτα από τις 9 έως τις 27 Μάϊου.

 

Παρόλο που η αστάθεια και αβεβαιότητα είναι αναμφίβολα πλέον κυρίαρχες διαθέσεις, και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, στο Θέατρο Πόρτα συμβαίνει μια σταθερή συνάντηση που ενώ ξεκίνησε σχεδόν αθόρυβα πριν από 9 (ήδη!) χρόνια κατάφερε βήμα – βήμα να πάρει την διάσταση ενός μικρού θεσμού.
Πρόκειται για τους Εαρινούς- Θερινούς επιμορφωτικούς κύκλους μαθημάτων υποκριτικής του Θωμά Μοσχόπουλου, που απευθύνονται σε επαγγελματίες ηθοποιούς και απόφοιτους δραματικών σχολών. Η επιτυχία του εγχειρήματος μες τα χρόνια είχε σημαντικούς καρπούς, όπως οι σποραδικές χορηγήσεις υποτροφιών για ειδικά workshops με την υποστήριξη μορφωτικών ιδρυμάτων, καθώς και η συνέχεια της συνεργασίας μας με έναν ικανό αριθμό ηθοποιών, που ξεπέρασε το επίπεδο της διδασκαλίας και της προπαρασκευής.

Ενδεικτικό είναι πως το σύνολο σχεδόν των ηθοποιών που συμμετείχαν στις τρεις φετινές παραγωγές του Πόρτα (2021-2022) μας είχε συστήσει τη δουλειά του σε κάποιο από τα σεμινάρια των προηγούμενων ετών. Η επιστροφή συμμετεχόντων σε επόμενους κύκλους με ειδικές θεματικές (masterclasses) μες τα χρόνια, αποτελεί ένδειξη ότι η χρησιμότητα της δουλειάς μας έχει πρακτικό αντίκρισμα. Επίσης ενδεικτικό είναι πως τα δύο καλοκαίρια της Πανδημίας η προσέλευση συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, κάνοντας τα σεμινάρια ένα σημείο ανταλλαγής μεταξύ έμπειρων και νεότερων καλλιτεχνών σε δύσκολους καιρούς.
Συνεχίζουμε λοιπόν φέτος πάνω σε σταθερά μοτίβα: Δύο κύκλοι μαθημάτων, ένας βασικός-εισαγωγικός για όποιους θέλουν να λάβουν μέρος για πρώτη φορά στους κύκλους των μαθημάτων και ένας δεύτερος- masterclass, με εξειδικευμένη θεματολογία, που απευθύνεται σε όσους έχουν ήδη συμμετάσχει- ή θα συμμετάσχουν φέτος στον βασικό-εισαγωγικό κύκλο μαθημάτων.

Μετά την παρουσίαση των δύο θεματικών που προτείνονται στo Σεμινάριo & το Masterclass Υποκριτικής, ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των επικαιροποιημένων όρων και μέτρων λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας που θα ληφθούν από το θέατρο ΠΟΡΤΑ, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί μια καθ’ όλα ασφαλής συνύπαρξη όλων μας κατά τη διάρκεια των συναντήσεων. – Θωμάς Μοσχόπουλος

Α’ Κύκλος – Σεμινάριο Υποκριτικής

«Κλειδιά και τεχνικές για τη δόμηση και συστημική διερεύνηση ενός ρόλου»

Το σεμινάριο του Θωμά Μοσχόπουλου «Κλειδιά και τεχνικές για τη δόμηση και συστημική διερεύνηση ενός ρόλου» απευθύνεται σε ηθοποιούς που επιθυμούν να οργανώσουν και να εξελίξουν την προσωπική τους τεχνική, καθώς και να διερευνήσουν τρόπους επικοινωνίας και δημιουργικής λειτουργίας στη διάδρασή τους με τους συμπαίκτες και το κοινό τους. Στόχος του σεμιναρίου είναι η εισαγωγή μιας σειράς βασικών τεχνικών, που επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση προβλημάτων ανάλυσης και σύνθεσης ρόλων. Οι κώδικες που προτείνονται είναι απλοί, κατανοητοί και άμεσα εφαρμόσιμοι, και μπορούν να οδηγήσουν στη μετεξέλιξή τους σε ιδιαίτερα σύνθετες και απαιτητικές εφαρμογές σκηνικής ερμηνείας.

Διάρκεια σεμιναρίου: 25 ώρες κατανεμημένες σε πέντε 5ωρες συναντήσεις.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Τιμή συμμετοχής: 150€ + ΦΠΑ
Ημερομηνίες και ώρες: 9/5, 10/5, 11/5, 12/5, 13/5 από τις 10.00 έως τις 15.00
Χώρος: Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59)

Για πληροφορίες κι εγγραφές:
Aθανασία Βασιλοπούλου
T: 6940 820 169
M: athanasia.vasilopoulou1@gmail.com

(Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος με φωτογραφία)

 

Β’ Κύκλος – Masterclass υποκριτικής

«Οι… «φωτοσκιάσεις» της Κωμωδίας»

O Κάντ περιέγραψε το γέλιο και το χιούμορ σαν αντίδραση σε έναν παραλογισμό, μιαν ασυναρτησία. Έχουμε δηλαδή μιαν προσδοκία απέναντι στον κόσμο, την ζωή, η οποία ξάφνου ανατρέπεται και ματαιώνεται χωρίς κάποια συγκεκριμένη λογική το «κάτι» γίνεται «τίποτε», το σημαντικό ασήμαντο κι αυτό… προκαλεί γέλιο.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια μάλλον «σκοτεινή» θεώρηση του χιούμορ καθώς αυτή η «πτώση από τα ψηλά στα χαμηλά» είναι το υλικό που σε πρώτη ανάγνωση θα τοποθετούσαμε στην περιοχή του τραγικού περισσότερο παρά του κωμικού. Μήπως όμως τα φαινόμενα απατούν για άλλη μια φορά; Η κωμωδία και το χιούμορ ως διαχείριση του δραματικού έτσι όπως εντοπίζεται σε κλασσικές και σύγχρονες κωμωδίες θα είναι το θέμα του φετινού μας masterclass.

Η αναγκαιότητα για μια άμεση αντίδραση στην ασυναρτησία μας και στον γενικότερο παραλογισμό είναι πλέον καταφανής. Ας επιλέξουμε την λύτρωση μιας κωμωδίας από την κάθαρση μιας τραγωδίας λοιπόν κι ας φροντίσουμε λίγο το γέλιο.

Στον συγκεκριμένο Κύκλο Μαθημάτων θα δοθεί προτεραιότητα συμμετοχής σε όσους έχουν παρακολουθήσει- είτε τη φετινή χρονιά είτε προηγούμενες- κάποιον από τους βασικούς κύκλους μαθημάτων υποκριτικής του Θωμά Μοσχόπουλου.

Διάρκεια σεμιναρίου: 25 ώρες κατανεμημένες σε πέντε 5ωρες συναντήσεις.
Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας)
Τιμή συμμετοχής: 180€ + ΦΠΑ
Ημερομηνίες και ώρες: 23/5, 24/5, 25/5, 26/5, 27/05 από τις 10.00 έως τις 15.00
Χώρος: Θέατρο Πόρτα (Μεσογείων 59)

Για πληροφορίες κι εγγραφές:
Aθανασία Βασιλοπούλου
T: 6940 820 169
M: athanasia.vasilopoulou1@gmail.com

(Απαραίτητη η αποστολή βιογραφικού σημειώματος με φωτογραφία)

Προηγούμενο άρθρο«Επαρχία» – η παράσταση συνεχίζεται και τον Μάιο.
Επόμενο άρθρο«Πεθαίνω σαν χώρα» στο Bios.
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.