Δραματικές ώρες στην Τουρκία και τη Συρία, όπου 50 και πλέον ώρες από τον φονικό σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των ανθρώπων που παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τόνους ερειπίων.

Τα συνεργεία διάσωσης καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε συνθήκες ψύχους, αναζητώντας επιζώντες ή ανασύροντας νεκρούς μέσα από τα συντρίμμια.

Οι εικόνες και τα βίντεο που κάνουν τον γύρο του κόσμου, συγκλονίζουν. Άλλοτε γεννούν ελπίδα και άλλοτε προκαλούν θλίψη.

Ο απολογισμός του σεισμού που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία ξεπέρασε τους 9.500 θανάτους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Στην Τουρκία, από τα χαλάσματα έχουν ανασυρθεί 6.957 νεκροί σύμφωνα με την τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, και άλλοι 2.547 νεκροί έχουν ανασυρθεί στη Συρία, σύμφωνα με τις αρχές και μέλη των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Όσο περνάει ο χρόνος, το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης γίνεται πιο ξεκάθαρο και οι υπηρεσίες αρωγής προειδοποιούν για τις δυσκολίες τόσο στην προσέγγιση των επιζώντων όσο και στην περίθαλψη των τραυματιών.

Η Τουρκία έχει αναπτύξει περισσότερα από 24.400 άτομα προσωπικό έρευνας και διάσωσης στην περιοχή του σεισμού. Ο αριθμός του προσωπικού αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε ο αξιωματούχος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστροφών Ορχάν Τατάρ.

Η υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας είπε ότι είχε 11.342 αναφορές για κατέρρευση κτηρίων, εκ των οποίων οι 5.775 είχαν επιβεβαιωθεί. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας 3.400 άνθρωποι κατέφυγαν σε τρένα που χρησιμοποιούνταν ως καταλύματα έκτακτης ανάγκης.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Τα Δωδεκάνησα Περιέρχονται Στην Ελλάδα
Επόμενο άρθρο“DRAGONS’ DEN”: επενδύσεις και συμφωνίες 110000 ευρώ στο 2ο επεισόδιο