Σαν Σήμερα Οι ΗΠΑ Απαγορεύουν Την Είσοδο Του Τσάρλι Τσάπλιν Στη Χώρα

Ήταν ένας από τους πρώτους μεγάλους σταρ του κινηματογράφου. Αλλά ούτε όλη η δόξα του κόσμου δεν μπορούσε να τον γλιτώσει από το να χαρακτηριστεί κομμουνιστής την εποχή του μακαρθισμού στις ΗΠΑ.

Charlie Chaplin: A cult figure that stood the test of time | All media content | DW | 19.12.2017

Για τον Τσάρλι Τσάπλιν ο λόγος, που σαν σήμερα, 19 Σεπτεμβρίου 1952, έμαθε, ενώ ήταν σε διακοπές, πως δεν θα μπορούσε ποτέ να επιστρέψει στις ΗΠΑ.

Παρότι Βρετανός, ο Τσάπλιν ζούσε ήδη 40 χρόνια στις ΗΠΑ όταν ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι και η διαβόητη επιτροπή του τον έβαλε στο μάτι. Ήταν το 1948, όταν ο Τσάπλιν μπήκε στη μαύρη λίστα του FBI, κάτι που οδήγησε στο να του απαγορευτεί να εργάζεται στο Χόλιγουντ.

Was Charlie Chaplin a Gypsy? | Movies | The Guardian
«Δεν θέλω να κάνω καμία επανάσταση. Αυτό που θέλω να κάνω είναι να δημιουργήσω μερικές ταινίες ακόμα. Ίσως μπορέσω να διασκεδάσω τον κόσμο -το ελπίζω τουλάχιστον», είχε πει ο Τσάπλιν στην επιτροπή, που τον είχε καλέσει να δώσει εξηγήσεις.

Charlie Chaplin Birth Anniversary: 5 Must-watch Films Of The Greatest Comedian

Το φθινόπωρο του 1952, ο Τσάπλιν επιβιβάστηκε στο «Queen Elizabeth» μαζί με την τότε σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά του. Προορισμός του η Μεγάλη Βρετανία, όπου θα περνούσε λίγες ημέρες διακοπών. Στις 19 Σεπτεμβρίου, έμαθε ότι αν επιχειρούσε να επιστρέψει στις ΗΠΑ, θα συλλαμβανόταν.

Charlie Chaplin Kimdir ? | Ajiba AVM

Ο Τσάπλιν πήρε το μήνυμα και έμεινε μακριά. Δεν ξαναέζησε ποτέ στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν θα πάω εκεί ακόμα κι αν ο Ιησούς Χριστός γίνει πρόεδρος», είχε ανακοινώσει. Ωστόσο, πολλά χρόνια μετά την αποχώρηση του Μακάρθι από την πολιτική σκηνή, ο Τσάπλιν επισκέφθηκε τις ΗΠΑ για μια τελευταία φορά: το 1972, για να παραλάβει ένα τιμητικό Όσκαρ.

Προηγούμενο άρθρο”Έφυγε” από τη ζωή η σπουδαία ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη
Επόμενο άρθροΣυναυλία Βραβευμένων Έργων : «1821, Ελληνική Επανάσταση και μελοποιημένη ποίηση»