Σαν Σήμερα Οι Γερμανοί Ναζί Στρατιώτες Μπαίνουν Στο Παρίσι

Ήταν ένα πρωινό σαν σήμερα, 14 Ιουνίου του 1940, όταν οι Γερμανοί Ναζί μπήκαν στο Παρίσι, ένα μήνα αφότου ο στρατός της Βέρμαχτ εισέβαλε στη Γαλλία. Οι πρώτοι στρατιώτες εμφανίστηκαν στις 05:30 τα χαράματα. Με μοτοσυκλέτες και καμιόνια έφθασαν στην Πορτ ντε λα Βιλέτ στο βορειοανατολικό άκρο του Παρισιού. Στη συνέχεια οι Γερμανοί έφθασαν μέσω των μεγάλων αρτηριών στο κέντρο της μεγαλούπολης. Μέσα σε τρεις ώρες η πρώτη σημαία με τη σβάστικα κυμάτιζε στη στέγη του Υπουργείου Ναυτικού στην Πλας ντε λα Κονκόρντ στην καρδιά του Παρισιού. Στις δέκα η ώρα η πόλη είχε καταληφθεί ολοκληρωτικά από τις ναζιστικές δυνάμεις.

Η αστραπιαία εισβολή των Γερμανών στη Γαλλία. Το Παρίσι έπεσε χωρίς μάχη. Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία καταλήφθηκαν σε τρεις εβδομάδες. Η Ελλάδα άντεξε 8 μήνες και η ΕΣΣΔ δεν έπεσε ποτέ - ΜΗΧΑΝΗ

Κάποιοι Παριζιάνοι βγήκαν στους δρόμους στις 14 Ιουνίου 1940 από περιέργεια, άλλοι κατέβασαν εξοργισμένοι τα ρολά. Πολλοί είχαν ήδη εγκαταλείψει την πρωτεύουσα που έμοιαζε έρημη. «Το Παρίσι κηρύχθηκε ανοιχτή πόλη», σημείωνε στο ημερολόγιό του ο γερμανός στρατιώτης Άρνολντ Μπίντερ: «Την καταλάβαμε αμαχητί. Η καρδιά της Γαλλίας στα χέρια μας!» Η γερμανική κατοχή θα διαρκούσε μέχρι τις 25 Αυγούστου 1944. Ήταν τα «σκοτεινά χρόνια» για την Πόλη του Φωτός.
Οι νέοι κυρίαρχοι της πόλης κατέλαβαν πολλά κτήρια και ξενοδοχεία. Το «Meurice» στη Rue de Rivoli – υπάρχει ακόμα, το ίδιο και το «Lutetia» στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα, που έγινε τότε έδρα της Αντικατασκοπίας. Ο Αδόφος Χίτλερ δεν έχασε την ευκαιρία να απολαύσει προσωπικά τη λεία του. Μέσα σε λίγες ώρες επισκέφθηκε το ερημωμένο Παρίσι: Όπερα, Ηλύσια Πεδία, Αψίδα του Θριάμβου, Πλατεία Τροκαντερό, Τάφος του Ναπολέοντα.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα εθελοντή αιμοδότη
Επόμενο άρθρο«Πανσέληνος της Φράουλας»: H πρώτη υπερπανσέληνος του 2022