Σαν Σήμερα Η Διευθύντρια Της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Ανακοινώνει Την Αγορά Του Πίνακα «Άγιος Πέτρος» Του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Ήταν 8 Ινουνίου του 1995 οταν η  η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα ανακοίνωσε την αγορά του πίνακα.

Τα 290 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του έργου συγκεντρώθηκαν από προσφορές ιδρυμάτων, καλλιτεχνών και πολιτών.

EL GRECO (ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ) – Gallery at School

Ο «Άγιος Πέτρος», ένα από τα σημαντικότερα έργα του μεγάλου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, κοσμεί την Εθνική Πινακοθήκη. Ένα πολύτιμο απόκτημα, ένα έργο τέχνης που έχει για τους Έλληνες τεράστια ιστορική και συναισθηματική αξία.

Ο «Άγιος Πέτρος» ανήκει σε μια σειρά από προσωπογραφίες των δώδεκα Αποστόλων και του Χριστού, που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τον Ελ Γκρέκο και ονομάστηκαν «αποστολάτα».

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ. Ο ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ – Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη

Στόλιζαν συνήθως το σκευοφυλάκιο των δυτικών καθολικών ναών, όπου οι ιερείς φύλασσαν τα ιερά σκεύη της εκκλησίας. Ο «Άγιος Πέτρος» είναι μια αυστηρή ρεαλιστική μορφή που κοιτάζει στοχαστικά πέρα από τον θεατή. Κρατάει τα κλειδιά που του εμπιστεύθηκε ο Χριστός. Ο μπλε χιτώνας και το πορτοκαλί ιμάτιο έχουν ζωγραφιστεί με πλατιές πινελιές, ενώ λευκά φώτα σαν αστραπές τρέχουν πάνω στις πτυχές, θυμίζοντας τα φώτα και τις χρυσοκοντυλιές της βυζαντινής τέχνης.
ΔΟΜΗΝΙΚΟΣ ΘΕΟΤΟΚΟΠΟΥΛΟΣ - Ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των  εποχών | ellines.com

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε το 1541 στον Χάνδακα (το σημερινό Ηράκλειο) της Κρήτης και πέθανε το 1612 στο Τολέδο. Δημιούργησε τη δική του μοναδική τεχνοτροπία, που αποτέλεσε πρότυπο για τις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Ο «Άγιος Πέτρος» υπολογίζεται ότι δημιουργήθηκε μεταξύ του 1600 και του 1607 και έχει διαστάσεις 68,5×53 εκατοστά.

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Δελφών 2022
Επόμενο άρθροTo “Baby Shark Live” κάνει μια διασκεδαστική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα