Ρωγμή «Silfra»: Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο ηπείρους!

Η Silfra βρίσκεται στην Ισλανδία και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τους λάτρεις της κατάδυσης και όχι μόνο. Και υπάρχει ένας ιδιαίτερος λόγος που δικαιολογεί πλήρως τη φήμη της: εκεί μπορούμε να κολυμπήσουμε ανάμεσα σε δύο ηπείρους, τη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.

Silfra: Η μοναδική εμπειρία της κατάδυσης ανάμεσα σε δύο ηπείρους! (φωτογραφίες) - Εναλλακτική Δράση

Η Ισλανδία είναι μια μαγική χώρα και δεν παύει ποτέ να μας εκπλήσσει με τα εξωπραγματικά τοπία της, αλλά και με την ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει σε όσους την επισκεφθούν. Η υποθαλάσσια σχισμή Σίλφρα είναι ένα από τα μέρη της χώρας αυτής που μπορεί να μας προσφέρει μια μοναδική κυριολεκτικά εμπειρία.

ΓΑΙΑ - Γεωδίφης

Η ρωγμή Silfra στην Ισλανδία είναι ένα σχίσμα μεταξύ της τεκτονική πλάκας της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασιατικής τεκτονικής πλάκας οι οποίες απομακρύνονται περίπου 2 εκατοστά το χρόνο. Είναι διάσημη για την μοναδική ορατότητα που χαρίζει κάτω από το νερό, επιτρέποντας στους δύτες να βλέπουν σε μια απόσταση 100 μέτρων , ενώ σε κάποια σημεία η ρωγμή είναι τόσο στενή που μπορείτε να αγγίξετε ταυτόχρονα τις τεκτονικές πλάκες δύο διαφορετικών ηπείρων.

perierga.gr - Silfra: Κολυμπώντας ανάμεσα σε δυο ηπείρους!

Ο Ατλαντικός Ωκεανός «κρύβει» αυτή τη ρωγμή στο μεγαλύτερο μέρος της, εκτός από τη Silfra. Εκεί το ρήγμα γίνεται ορατό στον άνθρωπο καθώς το νερό είναι πεντακάθαρο από την τήξη των παγετώνων της Ισλανδίας.

Episode 4: Where Continents Collide. Diving The Silfra Fissure. — Go the travel podcast

Για πολλούς, η Silfra είναι η κατάδυση της ζωής τους. Και αυτό διότι δεν μπορείς απλά να αγγίξεις δύο διαφορετικές ηπείρους την ίδια στιγμή, αλλά το κρύο κρυστάλλινο νερό είναι τόσο μπλε και καθαρό που η εμπειρία στο βυθό είναι μοναδική.

Ρωγμή Silfra, κολυμπώντας ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες στην Ισλανδία - Γεωγραφικοί

Το νερό περνά από μια εκπληκτική φυσική διαδικασία φιλτραρίσματος καθώς λιώνουν από τον κοντινό παγετώνα που οι κάτοικοι ονομάζουν Langjokull, περνούν μέσα από πορώδη υπόγεια λάβα για 30 έως 100 έτη πριν φτάσουν στη Σίλφρα.

Silfra: Η μοναδική εμπειρία της κατάδυσης ανάμεσα σε δύο ηπείρους! (φωτογραφίες) - Εναλλακτική Δράση

Η ρωγμή ανάμεσα στις δύο τεκτονικές πλάκες οδηγεί σε μια σπηλιά 600 μέτρων, ενώ το νερό έχει θερμοκρασία -4 ° C καθώς προέρχεται από το λιώσιμο των παγετώνων. Λόγω της θέσης της στο Εθνικό Πάρκο Θινγκβελιρ, η Σίλφρα προστατεύεται από τους κανονισμούς του πάρκου και οι δύτες μπαίνουν στο νερό μόνο με έναν τοπικό οδηγό. Οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν εκδρομές από το Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο.

Silfra: Κολυμπώντας ανάμεσα σε δύο ηπείρους! | Perierga.gr

Προηγούμενο άρθροΑτομική Έκθεση: “Digging”, ένα οπτικό πέρασμα στην ιστορία του δράκου
Επόμενο άρθροΕlizabeth II: Εικόνες μιας Βασίλισσας
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος