Στην ψηφιοποίηση του περιεχομένου του δημοτικού μουσείου του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προχωρά ο δήμος Καλαβρύτων, σε μια προσπάθεια διαρκούς υπενθύμισης των θηριωδιών που σημάδεψαν τον ιστορικό αυτό τόπο.

«Το δημοτικό μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι «Κιβωτός» της ιστορικής μνήμης. Όχι μόνο για τα Καλάβρυτα ή μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα. Είναι «το Σπίτι των Ηρώων μας». Εκεί όπου βρίσκει στέγη η μνήμη τους. Και εκεί όπου το «Δεν ξεχνάμε» και το «Ποτέ Ξανά», έρχονται να υπηρετήσουν τον σκοπό της ιστορικής συνείδησης, αλλά και της διαρκούς υπενθύμισης», σημειώνει, μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Καλαβρύτων, Θανάσης Παπαδόπουλος, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Ο ίδιο αναφέρει πως «μια περιήγηση στο βιβλίο επισκεπτών αποτυπώνει όχι μόνο τη συγκίνηση, αλλά κυρίως τα διδάγματα, τους προβληματισμούς, το βαθύ αίσθημα καταδίκης εκείνων των θηριωδιών, αλλά και της ανάγκης εγρήγορσης, ώστε να μην επαναληφθούν, που εκφράζεται μέσα απ’ τις εντυπώσεις όσων ζουν από κοντά την εμπειρία του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».

Ταυτόχρονα, προσθέτει: «Ένα έργο με προϋπολογισμό 336.170 ευρώ που -πολύ συνοπτικά- αποβλέπει στην ψηφιοποίηση, στην οργάνωση, στη διαχείριση και προβολή του επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου που διαθέτουμε. Ανάμεσα σ’ όλα τ’ άλλα, με το έργο αυτό το μουσείο μας θ’ αποκτήσει όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που θα ενισχύσουν το ιστορικό και πολιτιστικό του εκτόπισμα, παρέχοντας στους επισκέπτες πρόσβαση σε μια σειρά από συνδυασμένες ψηφιακές εφαρμογές».

Ειδικότερα, όσον αφορά τις ψηφιακές εφαρμογές, ο Θανάσης Παπαδόπουλος σημειώνει ότι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, «εικονικές ξεναγήσεις σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), εφαρμογή του μουσείου για τα κινητά τηλέφωνα, επίσης info-kiosk εσωτερικού χώρου που θα διαθέτει διαδραστικούς χάρτες, χρονολόγιο των ιστορικών γεγονότων, τρισδιάστατες απεικονίσεις του μουσείου, της γλυπτικής σύνθεσης που βρίσκεται στο προαύλιο του και φυσικά του Τόπου Εκτέλεσης».

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καλαβρύτων τονίζει ότι «η αξιοποίηση και ανάδειξη του ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος του μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος είναι μια πολύ σημαντική επένδυση για το μέλλον και μάλιστα επένδυση όχι με όρους οικονομικούς, αλλά με όρους διατήρησης και προβολής της ιστορικής μνήμης, της ιστορικής γνώσης και τεκμηρίωσης και φυσικά της πολιτιστικής ταυτότητας».

Προηγούμενο άρθροΟ Φοίβος Δεληβοριάς στο Φεστιβάλ Μονής Λαζαριστών
Επόμενο άρθροΗ Κάλυμνος βρέθηκε στους 10 πιο συναρπαστικούς προορισμούς του πλανήτη για αναρρίχηση
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος