Μεγάλη Δευτέρα και Μεγάλη Τρίτη, οι Πρωταγωνιστές μάς ταξιδεύουν στα μοναστήρια της Ελλάδας. Ο Σταύρος Θεοδωράκης βρέθηκε στο παλαιότερο μοναστήρι του Αιγαίου στην Άνδρο και στο μεγαλύτερο γυναικείο μοναστήρι του Έβρου. Άκουσε τις αφηγήσεις μοναχών και μοναζουσών και η κάμερα της εκπομπής κατέγραψε μοναδικές εικόνες από τα διακονήματα και τις προετοιμασίες για το Πάσχα.

Οι «Πρωταγωνιστές», απόψε, ταξιδεύουν στην Άνδρο για να συναντήσουν τους 4 μοναχούς της Μονής Παναχράντου, του αρχαιότερου μοναστηριού στο Αιγαίο.

Ο πατέρας Αέτιος σκαρφαλώνει με τον Σταύρο Θεοδωράκη στις σπηλιές του Γερακώνα, εκεί που ασκήτευαν μοναχοί μέχρι την δεκαετία του ’40.

Σήμερα η πόρτα της Μονής δεν κλείνει ποτέ, γιατί όπως λέει ο γέροντάς της, πατέρας Ευδόκιμος, «δεν είμαστε ούτε ΔΕΗ, ούτε σουβλατζίδικο για να έχουμε ωράριο».

Ο γέροντας Ευδόκιμος, γεννημένος μια Κυριακή του Πάσχα το μακρινό ‘34, έχει περάσει 70 χρόνια στο μοναστήρι της Άνδρου αλλά «δεν έχει αισθανθεί ότι είναι γέρος ακόμη».

Κάθε μέρα, νωρίς το πρωί, μαγειρεύει και πιστεύει πως το φαγητό είναι το μυστικό της μακροζωίας. Για αυτό και το μαγειριό είναι ο γήινος πόλος του κοινοβίου.


Οι ιστορίες για το παλαιό μοναστήρι της Παναχράντου είναι πολλές και έρχονται απόψε στους Πρωταγωνιστές, στις 22:40.


Προηγούμενο άρθροΤο νησί που διώχνει τους τουρίστες για να σώσει τις γάτες
Επόμενο άρθρο365 Στιγμές: Συμμορίες ανηλίκων