Προ των πυλών το ''καλάθι του νοικοκυριού''

Σε εφαρμογή μπαίνει από την Τετάρτη το «καλάθι του νοικοκυριού» το οποίο θα «γεμίσει» με προϊόντα απαραίτητα για τη διαβίωση των καταναλωτών και στόχο έχει τη συγκράτηση των ανατιμήσεων σε αυτά.

Η τελική λίστα με τις 51 κατηγορίες προϊόντων ανακοινώθηκε και επίσημα μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης από τον Άδωνι Γεωργιάδη τη Δευτέρα και περιλαμβάνει τρόφιμα, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά, χαρτικά και γενικότερα είδη βασικής ανάγκης.

Κάθε αλυσίδα σούπερ μάρκετ με ετήσιο τζίρο άνω των 90 εκατ. ευρώ είναι υποχρεωμένη έως την Τετάρτη στις 9:00 το πρωί να στείλει τον κατάλογο με τα προϊόντα που η ίδια θα επιλέξει για να γεμίσουν το «καλάθι» της, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis. Προαιρετικά, δική τους λίστα μπορούν να διαμορφώσουν και οι μικρότερες αλυσίδες υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα συνεχίσουν να διαθέτουν «καλάθι του νοικοκυριού» έως το τέλος της εφαρμογής της πρωτοβουλίας, ήτοι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023.

Τα σούπερ μάρκετ θα πρέπει να επιλέξουν τουλάχιστον ένα προϊόν σε κάθε μία από τις 51 κατηγορίες – εάν επιθυμούν μπορούν και παραπάνω προϊόντα- το οποίο θα διαθέτουν σε προσιτή τιμή, ιδίως συγκριτικά με τα υπόλοιπα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας. Αυτά μπορούν να είναι είτε επώνυμες μάρκες, είτε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Η λίστα των προϊόντων θα αλλάζει κάθε Τετάρτη τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ώστε σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο να εξασφαλιστεί η επάρκειά τους και να μην υπάρξουν φαινόμενα υπερ-αποθεματοποίησης από πλευράς καταναλωτών.

Τα προϊόντα που θα μπαίνουν κάθε εβδομάδα στο «καλάθι του νοικοκυριού» θα έχουν τοποθετημένο πάνω τους το ειδικό σήμα που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης. Το σήμα θα μπορεί να αναρτάται και στα ηλεκτρονικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ, πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα καθώς και σε κάθε μέσο με το οποίο αυτά διαφημίζονται στον καταναλωτή.

Η χρήση του ειδικού σήματος απαγορεύεται από επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στην πρωτοβουλία «το καλάθι του νοικοκυριού» και στους παραβάτες θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Πρόστιμα επίσης προβλέπονται και για τη μη αποστολή ή ελλιπή αποστολή καταλόγου προϊόντων από τους υπόχρεους και συγκεκριμένα, ύψους 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης αποστολής πλήρους καταλόγου.

Αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εφαρμογής του «καλαθιού του καταναλωτή» ορίζεται η Διεύθυνση Διαχείρισης Δεδομένων, Στατιστικής και Εποπτείας Ηλεκτρονικού Εμπορίου της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.).
Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα Καθιερώθηκε Ο Δακτύλιος Στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΜέσα στην εβδομάδα η ΚΥΑ για την επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος