ΕΡΤ1: Πρεμιέρα | «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» – Αλίκη Βουγιουκλάκη, τα πρώτα χρόνια

Τα πρώτα χρόνια της Αλίκης Βουγιουκλάκη θα δείτε στα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο», που κάνουν πρεμιέρα το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022, στις 20:00, στην ΕΡΤ1. Το αφιέρωμα στην εθνική μας σταρ θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεχόμενες εκπομπές.

Η εκπομπή φωτίζει τα δύσκολα παιδικά χρόνια της Αλίκης, που σημαδεύτηκαν από τη δολοφονία του πατέρα της, αλλά και την άρνηση των Μανιατών της φαμίλιας της να της επιτρέψουν να βγει στο θέατρο. Η αντίρρηση έφτασε στα άκρα όταν αρχικά αποφασίστηκε να στείλουν στην Αθήνα ομάδα αντρών για να τη λιθοβολήσουν. Η εκπομπή αποκαλύπτει πώς ανατράπηκε η απόφαση την τελευταία στιγμή.

Η Βουγιουκλάκη εισήχθη στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά παρά την προσδοκία της για Άριστα, αποφοίτησε με «Λίαν καλώς». Γεγονός που της στέρησε σταδιοδρομία στο πρώτο θέατρο της χώρας.

Ο Χρίστος Βασιλόπουλος παρουσιάζει τα πρώτα βήματα της Αλίκης στον κινηματογράφο, που έγιναν το 1954  στην ταινία «Το ποντικάκι», όταν πήρε τον ρόλο που προοριζόταν για τη Λαμπέτη. Η πρωταγωνίστρια είχε αρνηθεί λόγω φόρτου εργασίας.

Η δημοσιογραφική έρευνα φωτίζει, επίσης, τα πρώτα θεατρικά της βήματα που ήταν επεισοδιακά, όταν βρέθηκε κατηγορούμενη στο πειθαρχικό συμβούλιο για αντιεπαγγελματική συμπεριφορά. Σε μια άλλη περίπτωση, ο Δημήτρης Μυράτ την κατηγόρησε ότι είναι γρουσούζα, καθώς η παράσταση στην οποία έπαιξαν μαζί δεν πήγε καλά και σε ένα μήνα κατέβηκε.

Επεισοδιακή ήταν η εμφάνιση της Βουγιουκλάκη και στην ταινία «Αστέρω». Στα γυρίσματα παραλίγο να πνιγεί στο ποτάμι και οι εφημερίδες έδωσαν μεγάλη διάσταση στο γεγονός. Αργότερα το ατύχημα αμφισβητήθηκε ως διαφημιστικό τρικ.

Τα «Πρόσωπα με τον Χρίστο Βασιλόπουλο» αποκαλύπτουν πότε και πώς βγήκε ο τίτλος «εθνική σταρ» για την Αλίκη και πώς γυρίστηκαν οι σκηνές με τα δυνατά χαστούκια στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Το ξύλο βγήκε από τον παράδεισο». Με αυτή την ταινία φάνηκε ότι το δίδυμο Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ ήρθε για να μείνει.

Στην εκπομπή μιλούν: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Έμμυ Βουγιουκλάκη, Αντώνης Βουγιουκλάκης, Τάκης Βουγιουκλάκης, Παναγιώτης Φύτρας, Πέτρος Γεωργαρίου, Τάσος Κοντογιαννίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Ροζίτα Σώκου, Άννα Φόνσου, Γιάννης Βογιατζής, Γιώργος Λαζαρίδης, Ανδρόνικος Τζιβλέρης, Στάθης Καμβασινός, Νίκος Καβουκίδης, Χρήστος Δημόπουλος.

Παρουσίαση: Χρίστος Βασιλόπουλος
Αρχισυνταξία: Δημήτρης Πετρόπουλος
Σκηνοθεσία – σενάριο: Χρίστος Βασιλόπουλος-Δημήτρης Πετρόπουλος
Διεύθυνση φωτογραφίας: Θεόδωρος Μανουσάκης
Διεύθυνση παραγωγής: Βασίλης Βασιλόπουλος

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Κινηματογράφου «ΣΑΡΑΜΑΓΚΟΥ 100»
Επόμενο άρθροΈκθεση Βρετανών γλυπτών στην 6η Art Thessaloniki International Fair