Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση “Hic sunt dracones (Εδώ υπάρχουν δράκοντες). Χαρτογραφώντας το άγνωστο: Ένα project του Rick Lowe”, έναν διάλογο ανάμεσα στη σύγχρονη τέχνη και τις ιστορικές συλλογές του Μουσείου.

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο οι χαρτογράφοι του Μεσαίωνα απεικόνιζαν τόπους άγνωστους, εκτάσεις γης ή υδάτων που θεωρούσαν επικίνδυνες και οπωσδήποτε όχι οικείες, χρησιμοποιώντας δράκους, τέρατα ή άλλα φανταστικά όντα. Τα όντα αυτά κοσμούν χάρτες σε σημεία που θα έμεναν κανονικά κενά ή σε εκείνα των οποίων η γεωγραφία ήταν ακόμη άγνωστη.

Ο Αμερικανός καλλιτέχνης Rick Lowe έγινε γνωστός στην Ελλάδα από το Victoria Square Project (VSP), το “κοινωνικό γλυπτό” που εγκατέστησε το 2016 στην Πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα, σε συνεργασία με τη Μαρία Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της documenta 14.

Η δημιουργία μιας σειράς από κοινωνικά project οδήγησε τον Rick Lowe ακόμα πιο βαθιά στην εξερεύνηση και στη διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών του ανησυχιών, με αισθητικούς και με υποκειμενικούς όρους. Ως προέκταση των δράσεων του στο κοινωνικό πεδίο, ο καλλιτέχνης έστρεψε την προσοχή του στα εικονογραφικά και αλληγορικά εργαλεία της χαρτογραφίας, και (επαν)έφερε στο προσκήνιο θεμελιώδεις ανθρώπινες εμπειρίες, όπως τα ίχνη κατοίκησης και ιδιοποίησης του χώρου σε αποσταθεροποιημένες μητροπολιτικές περιοχές και/ή εμπόλεμες ζώνες.

Τα μικρογραφικά μοτίβα και οι χαρτογραφήσεις του Rick Lowe πραγματεύονται αδιάκοπα το “άγνωστο”, το “αθέατο” και το “αχαρτογράφητο” αναμειγνύοντας μορφές της υλικής και της κοινωνικής χαρτογράφησης, της φαντασιακής και της ψυχικής χαρτογράφησης, μορφές οι οποίες δεν αποκλείουν το ασυνείδητο, τις “κοινωνικές συμβολικές δράσεις” που ο θεωρητικός της λογοτεχνίας Fredric Jameson έχει αποκαλέσει “πολιτικό ασυνείδητο”.

Ο Rick Lowe και οι επιμελητές Πολύνα Κοσμαδάκη και Γιώργος Τζιρτζιλάκης σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα του Μουσείου Μπενάκη και το αρχιτεκτονικό γραφείο ARΕΑ στο σχεδιασμό της έκθεσης, ξεκινούν εδώ έναν διάλογο ανάμεσα στο ιστορικό υλικό της μόνιμης συλλογής του Μουσείου και στα έργα του καλλιτέχνη. Οι απροσδόκητες συνδέσεις αλλά και τα μεταξύ τους διάκενα συγκροτούν ένα εργαλείο αναστοχασμού για να αναπτυχθούν στρατηγικές αφήγησης του κόσμου – ιδιαίτερα των πιο σκοτεινών πτυχών του – και φαντασιακής σύλληψης νέων κοσμολογιών και διαδρομών.


ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:

Εγκαίνια: 01.06.2023, ώρα 20:00

Διάρκεια: 02.06.2023 – 30.07.2023

Η έκθεση είναι ανοιχτή τις ημέρες & ώρες λειτουργίας του μουσείου.

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 138

Προηγούμενο άρθροPiraeus Street Long Jump: Παρουσιάζει ο Θανάσης Πάτρας
Επόμενο άρθροΟι Boogie Belgique live στο Principal Club Theater στη Θεσσαλονίκη
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος