Ένα σπάνιο φαινόμενο επιφυλάσσει ο Αύγουστος του 2023 που θα μπορέσουμε να απολαύσουμε στην αρχή και το τέλος του και μάλιστα που θα ξανασυμβεί 14 χρόνια μετά.

Αυτό το μήνα, λοιπόν, θα σημειωθούν δύο υπερφεγγάρια, δηλαδή δύο πανσελήνοι – φαινόμενο που, έχει να παρατηρηθεί από τον Ιανουάριο του 2018 ενώ αναμένεται, ξανά, τον Ιανουάριο του 2037.

Έτσι, την Τρίτη (1 Αυγούστου), ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού έκανε «πρεμιέρα» με την πρώτη πανσέληνο, στις 2:32 μ.μ σύμφωνα με το Old Farmer’s Almanac.

Αυτή θα είναι η δεύτερη από τις τέσσερις συνολικά υπερπανσελήνους της χρονιάς. Το Supermoon είναι ένας συναρπαστικός όρος για αυτό που οι αστρονόμοι αποκαλούν «περιγειακή πανσέληνος», δηλαδή όταν η πανσέληνος συμβαίνει την ακριβή στιγμή που η Σελήνη είναι πιο κοντά μας στην τροχιά της.

Χτες, στις 30 Αυγούστου, και συγκεκριμένα στις 21:36 μ.μ.  σημειώθηκε η δεύτερη πανσέληνος του μήνα – η μπλε σελήνη. Ο όρος «μπλε φεγγάρι» χρησιμοποιείται όταν έχουμε δύο πανσελήνους σε έναν μόνο μήνα.

Ήταν η πλησιέστερη σελήνη της χρονιάς με μόλις 222.043 μίλια απόσταση από τη Γη, ενώ η επόμενη κοντινή πανσέληνος θα γίνει την 5η Νοεμβρίου του 2025 με απόσταση 221.817 μίλια.

Προηγούμενο άρθρο«Εθνικός κινηματογράφος»: προσέγγιση και ανάλυση ταινιών ιστορικού περιεχομένου
Επόμενο άρθροΤα ‘ΒΑΤΡΑΧΙΑ’ του Αριστοφάνη κατακτούν το Ηρώδειο!
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος