Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 6.500 είδη φυτών, με τη χώρα μας να θεωρείται ένα από τα hot-spot βιοποικιλότητας, παγκοσμίως. Μάλιστα, χίλια εξακόσια από αυτά τα είδη ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας - Hot Spot η Ελλάδα - Formedia.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαράζοντας τη στρατηγική της για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας έχει αποστείλει οδηγίες που πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2030.

Μέχρι το 2030 οι περιοχές που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000 θα πρέπει να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, κάθε περιοχή έχει τις ιδιαιτερότητές της. «Στην Ελλάδα υπάρχουν 350-400 περιοχές Natura.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας - "Hot Spot" η Ελλάδα | Debater

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου ΑΕΠ (περίπου 40 τρισ. ευρώ) εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους του. Οι μεγαλύτεροι οικονομικοί τομείς όπως οι κατασκευές, η γεωργία και η βιομηχανία τροφίμων και ποτών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και συνεισφέρουν από κοινού περίπου 7,3 τρισ. ευρώ στην παγκόσμια οικονομία.

Επομένως, τα υγιή οικοσυστήματα θεωρούνται και είναι σημαντικά και για την ανάκαμψη από την κρίση του Covid-19.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών από το 1993 καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας στις 22 Μαΐου.

Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας: Hot Spot η Ελλάδα - Οικονομικός Ταχυδρόμος  - ot.gr

Προηγούμενο άρθροΤη Δευτέρα οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις
Επόμενο άρθρο“Spiderhead”- Η νέα ταινία του Chris Hemsworth στο Netflix
Columnist @ ARTME MAGAZINE - Η Μαρία Χαρίτου είναι δημοσιογράφος, αρθρογράφος και Μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.