Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος διοργανώνει στις 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα αγώνων για τα δικαιώματα της γυναίκας, μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν masterclass, συζητήσεις με τη συμμετοχή ομιλητριών και ομιλητών από την Ελλάδα και τη Γαλλία και προβολές.

Πρόκειται για μια ημέρα δράσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης αφιερωμένη στον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών. Μία ημέρα καταγγελίας των ανισοτήτων και των αδικιών που υφίστανται οι γυναίκες και οι οποίες διαιωνίζονται λόγω των έμφυλων στερεοτύπων και επιταγών. Μία ημέρα αμφισβήτησης της ιδέας της φυσικής ιεραρχίας των φύλων που προσδίδει στον άνδρα αρρενωπότητα, σύμβολο εξουσίας, ανταγωνισμού και δύναμης, και υποβιβάζει τη γυναίκα στο ρόλο της μητέρας… ή της κούκλας.

Στις 8 Μαρτίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο το κοινό θα μάθει για τις διακρίσεις που εντοπίζονται στην πρόσληψη, στην επαγγελματική εξέλιξη και στις αμοιβές. Θα ακούσουμε μαρτυρίες για το «ψυχικό φορτίο» των γυναικών που επωμίζονται ως επί το πλείστον την ευθύνη της οργάνωσης της οικογενειακής ζωής και της ανατροφής των παιδιών καθώς και μαρτυρίες σχετικά με την ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία που υφίστανται οι γυναίκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για να εισακουστούν από την αστυνομία και τα δικαστήρια.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: εν έτει 2023, γιατί χρειαζόμαστε ακόμα την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα της Γυναίκας; Σε έναν κόσμο όπου εξακολουθεί να κυριαρχεί η συστημική πατριαρχία, πώς μπορούμε άραγε να αλλάξουμε πρακτικές, να δώσουμε φωνή στις γυναίκες και να διασφαλίσουμε ότι η γνώμη τους εισακούγεται, τόσο στη σχέση και στην οικογένεια, όσο και στον κόσμο της εργασίας και στο κοινωνικό περιβάλλον;

Ο φεμινισμός δεν είναι ένας πόλεμος κατά των ανδρών, αλλά ένας αγώνας κατά της κοινωνικής χειραγώγησης και των δομών που επιτρέπουν τη διαιώνιση της ανδρικής κυριαρχίας. Ο φεμινισμός είναι μία μορφή ανθρωπισμού, μια συλλογική περιπέτεια, που αφορά τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες.

Προηγούμενο άρθροΒραβεία Ίρις 2023
Επόμενο άρθροΗ «Αρκουδοράχη» του Εντ Τόμας στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Βοηθός αρχισυνταξίας και αρθρογράφος